Культпростір. Події

9.05.2014 – 16.05.2014

 

Холодна погода й цілком протилежна гаряч подій на півдні й сході України якось на диво сприяють культурному життю в Чернівцях. За один тиждень маємо десяток подій, що стосуються малярства, музики, танцю, вистави, літератури... Події різного масштабу, напрямку, для різних аудиторій, але єднає їх впевненість: протриваємо!

 

 

 

Виставка до 90-ліття буковинського художника та архітектора зі світовим іменем Темістокля Вірсти відбулася в галереї Національної академії мистецтв України... У Чернівцях творчість Вірсти можна побачити в Художньому музеї.
Валерія Чорней. “Він зберіг українське серце...”: Буковинець Темістокль Вірста товаришував із Пікассо й Матісом // Молодий буковинець. – 2014. – 16-17 трав. (№ 54). – С. 9.

Стіни Художнього музею Чернівців прикрасили виставки берлінської художниці Гельги фон Льовеніх... Відкрили виставки у Художньому музеї 14 травня. Їх розмістили у двох залах. Перша... присвячена поезіям Зельми Меербаум-Айзінгер... Інша виставка присвячена мотивам криниць в німецькомовній поезії Буковини.
В. Чорней. “Малярство – німа поезія...”: У чернівцях відкрили виставки берлінської художниці // Молодий буковинець. – 2014. – 16-17 трав. (№ 54). – С. 12.

У меморіальному музеї Володимира Івасюка розгорнута виставка живописних робіт мисткині з Києва Руслани Шевельової під назвою, яка говорить сама за себе – “Квіти на полотні”.
Ярина Славич. Ігор Курилів: Ти маєш співати // Свобода слова. – 2014. – 15 трав. (№19). – С. 18.

Прем’єра “Літургії Іоанна Златоустого” Сидора Воробкевича відбулася у Чернівецькій обласній філармонії. Художній керівник і диригент хору [Надія Селезньова] поділилася думками про цю знаменну для культури Буковини подію. ...[Концерт] пройшов у певному науково-практичному форматі й має перш за все історичну цінність.
Тетяна Когут. Надія Селезньова: “Я ніби побувала на церковній службі... Публіка молилася разом із нами” // Версії. – 2014. – 15 трав. (№ 20). – С. 15.

Концерт студентів і випускників викладача скрипки училища мистецтв Людмили Мартинюк нещодавно відбувся в залі Чернівецької філармонії. Пані Людмила поділилася секретом, як розвивати в дітей музичний талант...
Руслан Козлов. Людмила Мартинюк: “Кожний учень – це окрема історія. А всі вони – моя сім’я” // Версії. – 2014. – 15 трав. (№ 20). – С. 16.

На День перемоги до Чернівців завітав музикант із Києва Макс Ворог. Хлопець вдало відіграв свою сольну програму у пабі “Public” у стилі поп-рок і зізнався, що їхати на Західну Україну, коли всі говорили про можливі провокації, не боявся.
Віталія Козменко. Ворог вперше завітав до Чернівців // Погляд. – 2014. – 15 трав. (№ 20). – С. 22.

Танцювальну виставу з елементами лялькової анімації презентували в Чернівцях... У виставі зіграли ролі десятеро людей, які не байдужі до екології.
М. Корпан. Сміття оживили ляльки // Молодий буковинець. – 2014. – 9-10 трав. (№ 51). – С. 12.

...в меморіальному музеї імені Володимира Івасюка відбулася зустріч із шанувальниками її [Софії Майданської] творчості... Письменниця, не приховуючи сліз, згадувала і своїх батьків, бабусю та дідуся, “рогізняньскі пелюстки дитячих років”, за якими “дозріле серце смутком налилося”.
Олена Логінова. Її серце завжди з Буковино, хоч понад тридцять років відома українська письменниця Софія Майданська живе в Києві // Буковина. – 2014. – 16 трав. (№ 36). – С. 3.

На резиденцію Міжнародного поетичного фестивалю Meridian Czernowitz приїхала відома українська письменниця, публіцистка, співачка Ірена Карпа, яка впродовж травня працюватиме тут із Іриною Славінською – теж журналісткою, літературознавицею, перекладачкою.
Оксана Танащик. “Важко писати про Індію, коли в країні таке робиться” // Буковина. – 2014. – 16 трав. (№ 36). – С. 7.

У вишитих сорочках, із прапорами України та українських віночках у Чернівцях відзначили День вишиванки. До Буковинців приєдналися гості з інших областей... Студенти станцювали сучасний танець із прапором України в руках, а опісля підняли великий стяг єдності.
Марина Корпан. Марш єдності у вишиванках // Молодий буковинець. – 2014. – 16-17 трав. (№ 54). – С. 1, 3.


У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
Джерело фото – www.krughouse.org.ua