Книги в дарунок...

 
Днями Чернівці – місто свого дитинства і юності, відвідала український літературний критик, літературознавець, доктор філологічних наук, професор Елеонора Соловей. Як справжня чернівчанка, вона при кожній ліпшій нагоді повертається сюди, аби пройтися рідними вуличками, відвідати знайомі помешкання, повернутися подумки в світлі дитячі роки і трохи віддалік від столичної суєти зібратися з думками для подальшої творчої праці. Про це вона написала в спогадах «Виростати в Чернівцях...», які надруковані в 23 номері журналу «Єгупець». Зазвичай Елеонора Степанівна відвідала будинок за адресою Українська, 22. Тут вона робила свої перші проби з його величністю Словом в редакції газети «Радянська Буковина», які виявилися дуже вдалими. Саме тут вона познайомилась із Анатолієм Добрянським і була зачарована його ерудицією і тонким відчуттям мови. І коли відкрилася бібліотека його імені, Елеонора Степанівна знаходить можливість, щоб прислати, передати для Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського найвартісніші видання, аби студенти, викладачі, журналісти знаходили у бібліотеці ті цінні і найнеобхідніші книги, як свого часу вони їх завжди знаходили в Анатолія Миколайовича. Тому її стараннями бібліотека поповнюється найціннішими фоліантами, які виходять в київських видавництвах, що спеціалізуються на наукових виданнях.

Ось і цього разу привезла нові томи Шевченківської енциклопедії, які до ювілею підготовив Інститут літератури ім.Т.Г.Шевченка Національної академії наук України. А також книжку публіцистики, поетичну збірку та свіжий номер художньо-публіцистичного альманаху “Єгупець”, який щойно надрукований.
 
Тепер з цими виданнями можна ближче познайомитись на сайті, а також завітавши до Муніципальної біліотеки ім.А.Добрянського.
 
 
  
 
  
 
 

Шевченківська енциклопедія : в 6 т. — Т. 3:

І-Л / НАН України, Ін-т л-ри ім.Т.Г.Шевченка; редкол.: М.Г.Жулинський (гол.) [та ін.]. — К., 2013. — 888 с.: [1176] іл. + кольор. вклейка. Викладено основні відомості про життя, творчість і особистість Тараса Шевченка, його епоху та оточення, місце в національній та світовій культурі, підсумовано понад півторасторічний досвід вивчення всіх аспектів шевченкіани в українському та зарубіжному шевченкознавстві. Третій том містить 1192 статті.

 

 
 

 
  
 
 
  
 
 

 

Шевченківська енциклопедія: в 6 т. — Т. 4:

 М-Па / НАН України, Ін-т л-ри ім.Т.Г.Шевченка; редкол.: М.Г.Жулинський (гол.) [та ін.]. — К., 2013. — 808 с.: [953] іл. + кольор. вклейка. Викладено основні відомості про життя, творчість і особистість Тараса Шевченка, його епоху та оточення, місце в національній та світовій культурі, підсумовано понад півторасторічний досвід вивчення всіх аспектів шевченкіани в українському та зарубіжному шевченкознавстві. Четвертий том містить 816 статей.

 

 
 
 
 
 
 
 
  

 

Свідзінський В. Ю.

Поезії / В. Ю. Свідзінський; упорядкування, передмова та коментарі Е. С. Соловей; худож.- оформлювач Б.П.Бублик. — Харків: Фоліо, 2013. — 348 с. — (Укр. літ-ра. Колекція).


 Творчість Володимира Свідзінського (1885—1941) мало відома читацькій аудиторії, позаяк довгі роки поспіль його ім'я і трагічна доля замовчувалися, а за життя поета побачили світ лише три його невеличкі поетичні збірки: «Ліричні поезії» (1922), «Вересень» (1927) та «Поезії» (1940).
Наше видання знайомить читачів з творчим доробком цього видатного українського поета-лірика, незрівнянного майстра по¬етичної медитації, твори якого зачаровують яскравою самобутністю, безпосередністю, мудрим спокоєм споглядання й любові і про якого свого часу писав Микола Бажан: «Це — поет неповторний, своєрідний, тонкий. Я маю насолоду від його поезії і думаю, що невдовзі прийде час і на достойне поцінення його творчості критикою і громадськістю».
 

  

  

  

Художньо-публіцистичний альманах “Єгупець” виходить спільно з Центром юдаїки Києво-Могилянської академії. Він присвячений стосункам української та єврейської культур, включає твори художньої літератури, літературознавчі статті, публіцистику. Приємно, що серед авторитетних авторів та видавців до складу редколегіїї входить професор ЧНУ ім. Ю.Федьковича Петро Рихло.
 

В свіжому номері подано прозу Ісаака Зінґера, Сергія Черепанова, поезію Леоніда Череватенка, Юрка Прохаська, Дебори Фоґель, Лесі Лисенко, Дениса Голубицького. Увагу інтелектуального читача безсумнівно зацікавить есеїстика Йосифа Зісельса, Ярослави Стріхи, Синтії Озік, Олі Гнатюк та Анни Прохорової. В розділі Епістолярію представлено «Невідомий лист Василя Стуса» з коментарями Е. Соловей. І звичайно, що увагу всіх читачів, небайдужих до рідного міста, приверне розділ Мемуаристики, в якому подано спогади Елеонори Степанівни «Виростати в Чернівцях...». Також є тут і дуже добрі мистецькі розвідки.