Культпростір. Події

17.05.2014 – 23.05.2014
 

Минулий тиждень був останній перед виборами, тому здавалось би, що абсолютно не до культурних подій. Та й дорогоцінна газетна площа цілковито вся відведена на передвиборну рекламу. Але Чернівці попри все залишаються культурним містом. Тому як завжди відбулися давно очікувані театральні прем’єри, концерти, виставки художників, презентації книг. А деякі газети навіть відвели на своїх шпальтах місце для висвітлення цих мистецьких подій.
 
  

 
Минулими вихідними в обласному муздрамтеатрі відбулася, може, найочікуваніша останнім часом прем’єра – «Срібний павук» за однойменним твором нашого земляка Василя Кожелянка в інсценізації Неди Нежданої. Він подавав власну версію того, як було – чи як могло би бути – в певній історичній ситуації. Вже при читанні роману неодноразово дивуєшся, як письменник умів несподівано обернути «навколо вісі» знайомі нам, чернівчанам, факти, як з клаптиків відомого складав власне історичне полотно, та ще й густо, але філігранно гаптовано авторською іронією.
Хомич Лариса Пророчі історії від Василя Кожелянка // Буковина. – 2014. – 20 трав. (№ 37). – С. 3.
 
З виставою за повістю «Царівна» Ольги Кобилянської виступив у Чернівцях Ботошанський театр імені Міхая Емінеску. Румунській трупі довелося грати у день смерті народної артистки України, корифейки чернівецького театру Ольги Ільїної. Символічно, що її першою постановкою на сцені нашого театру свого часу була саме «Царівна».
Чорней Валерія Румунський театр зіграв у Чернівцях «Царівну» // Молодий буковинець. – 2014. – 23-24 трав. (№ 57). – С. 10.

Виставка творів непересічного буковинського майстра пейзажу Івана Гемері ювілейна – 25-та. На суд відвідувачів він представив понад 60 своїх нових картин, а всього має у своєму творчому доробку понад 200... Гринюк В. «Любімо життя» У краєзнавчому музеї відкрилася виставка художника Івана Гемері // Молодий буковинець. – 2014. – 23-24 трав. (№ 57). – С. 12.
 

...приїзд до нас Дмитра Павличка – поета витонченого, філігранного, фігури знакової – Поета, який ніколи не стояв осторонь всіх процесів, що відбувалися в українському суспільстві. Отож – один-єдиний день у Чернівцях. Але сповнений зустрічами з шанувальниками красного письменства в меморіальних музеях Юрія Федьковича, Ольги Кобилянської та Володимира Івасюка, Червоній залі ЧНУ імені Юрія Федьковича. Славич Ярина Корифей української літератури знову відвідав Чернівці, або Смерть нічого не може зробити проти вічних // Свобода слова. – 2014. – 22 трав. (Ч. 21). – С. 8.

Йосип Ельгісер, видатний композитор, піаніст, володар Золотої медалі ЮНЕСКО, золоте ім’я світової культури, зіграв для кожного героя Небесної сотні. ... він грав три тижні по три години. Зігравши останньому в списку з Небесної сотні, він зіграв тим, кого в списку немає. Після цього він зліг. Півтори місяця лежав, лежачи написав «Київську трагедію». Козменко Максим Донька Йосипа Ельгісера Вікторія Тучинська: Батько грав всім, хто загинув на Майдані // Свобода слова. – 2014. – 22 трав. (Ч. 21). – С. 9.
 

«Євромайдан. Хроніка відчуттів» – під такою назвою у Чернівцях презентували книгу про революцію, Євромайдан. Тексти писали Тарас Похасько, Іван Ципердюк, Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Юрій Винничук. «Ця книжка є таким собі певним ліричним щоденником», – говорять автори. Чорней Валерія Ліричний щоденник про революцію. У Чернівцях презентували книгу «Євромайдан. Хроніка відчуттів» // Молодий буковинець. – 2014. – 23-24 трав. (№ 57). – С. 10.
 

У Чернівцях танцювали брейк під дримбу та відбивали ритм африканським маракасом. На вулиці Ольги Кобилянської музиканти-аматори та професіонали влаштували концерт. Звучали бубон, дримба, скрипка, гітара, баян, африканський маракас. Також співали. Серед композицій – і авторські, і класика. ... зазвучав талант понад 40 виконавців: як співаків, так і музикантів різного рівня та різних жанрів. До співів та гри змогли приєднатись усі охочі.
Корпан Марина Звучали і дримба, і бубон. Уперше у Чернівцях відбувся день вуличної музики // Молодий буковинець. – 2014. – 19-20 трав. (№ 55). – С. 6.


В музеї Володимира Івасюка відбулася незвичайна імпреза співачки Руслани Шевельової. ... у своєму репертуарі співачка має та виконує пісні славнозвісного земляка. Її феномен у тому, що співачка поєднує також такий творчий жанр, як малярство, переважно живопис квітів. Тому її глядач та слухач захоплюється енергетикою сильного голосу, який залишається в нашій пам’яті та бентежить душу.
Карачко Степан Феномен творчості // Буковинське віче. – 2014. – 22 трав. (№ 21). – С. 4.