Родинні хроніки від Володимира Даниленка

В Муніціпальну бібліотеку ім. А. Добрянського з новою книгою завітав відомий український письменник, есеїст і критик, автор багатьох літературних проектів, лауреат численних літературних премій Володимир Даниленко, твори якого перекладені багатьма мовами світу.

Трьома стихіями - магічною, ліричною й комічною, які роблять Володимира Даниленка впізнаваним автором, сповнена і презентована книга. Йдеться про «Грози над Туровцем: Родинні хроніки», яка щойно побачила світ у літературній агенції львівського видавництва «Піраміда» під орудою Василя Гутковського (серія«Приватна колекція»).

До книги увійшли роман “Клітка для вивільги” про геніальну співачку, якій радянська система не дала зробити кар'єру через зв'язки з дисидентами, повість “Сповідь Джури Самойловича” про борця, що за Гетьманщини заробляв гроші на містечкових базарах, та оповідання туровецького циклу, в яких родинні історії об'єднані в міф, що відтворює найважливіші духовні проблеми та пошуки сучасної людини.

У своїх родинних хроніках автор намагався створити регіональний міф, події в якому відбуваються між Житомиром, Бердичевим і Фастовим. Перша повість починається сповіддю гетьмана Джури Самойловича. Різні герої у книзі мешкають на одній території, в одному хронотопі, і, власне, вони переживають те, що переживає вся Україна. Автор доносить до нас, що кожна родина несе в собі історію всієї країни й історію всього світу. Це книжка про людину, про те, що кожна людина - це великий світ і про те, що кожна людина гідна справжньої історії, великого роману, великого епічного твору.

Багато подій, які описує автор, були в реальному житті. Це історії почуті від різних людей, опрацьовані на архівних та історичних матеріалах, зібрані й майстерно оформлені у художні твори. У пошуку героїв Володимир Даниленко радить орієнтуватися на лицарів, людей сильних духом, адже переконаний, що тільки в такому разі наша країна буде сильною і непереможною.

Присутні викладачі та студенти цікавились «творчою кухнею» автора, твори якого включені в університетську програму, але не залишають байдужими й тих, хто здатен оцінити вартісний текст. Володимир Григорович як завжди легко і відкрито ділився з гостями тим, як народжуються сюжети, як він знаходить своїх героїв, як дає їм імена. Хоч, мабуть, якісь найважливіші нюанси все-таки залишаються авторською таємницею.

Загадковість постаті автора та його текстів дає привід видавцю В. Гутковському відмітити особливий «магічний реалізм» у книзі Володимира Даниленка «Грози над Туровцем».
Сам В.Даниленко стверджує, що "магія просто завжди була в моєму житті, бо я жив серед цього весь час і в мене дуже багато є магічних творів. В кожній книжці в мене є якісь елементи магії, які переплетені з реалізмом."

Варто відмітити надзвичайно вдале оформлення книги роботами самобутніх хорватських художників так званого «наївного мистецтва» Йосипа Генералича, Степана Столника, Марини і Дмитра Богданових та Пера Топляка-Петрини, які підкреслюють провідні ідеї роману.

У цьому році Володимир Даниленко видав серію із 32 книг і активно намагається пропагувати українську літературу, яка здатна відкрити світові не менше цікавого, ніж свого часу латиноамериканська. В Україні немає спеціальної інституції, яка б пропагувала саме українську літературу,а поодинокі переклади в принципі нічого не змінять, про нас просто повинні більше знати. Тому автор, вивчивши досвід європейських країн, розробив ідею створення такого інституту в Україні, аби добру українську літературу перекладати всіма мовами і цілком заслужено поцінували у світі.

Тепер з книжкою володимира Даниленка «Грози над Туровцем: Родинні хроніки», як і іншими виданнями із серії «Банкова, 2», які подарував Володимир Даниленко книгозбірні А. Добрянського, можуть познайомитись як давні прихильники його творчості, так і читачі, що лише відкривають для себе справжню українську літературу.
 

Студенти та викладачі Чернівецьких вишів, як завжди, уважно слухають Володимира Даниленка

 

Володимир Даниленко з новими книгами із серії "Банкова,2"

 

...а Даниленко таки вміє приворожити аудиторію...

 

Автографи на згадку...

 

У чарівному оточенні шанувальниць творчості автора