Гості Чернівців і бібліотеки... з Парижа

Минулими вихідними, коли всі з хвилюванням і надією чекали на президентські, а в нашому місті ще й на вибори міського голови, до Чернівців з місією міжнародних спостерігачів від Світового конгресу українців приїхали французи Данило Штуль і Кирило Вашон.


 
 Пан Данило дуже добре розмовляє українською мовою, так як його батько – Олег Штуль, український політичний і військовий діяч, працював в культурній референтурі ОУН, яку тоді очолював Олег Ольжич і був одним з його найближчих соратників. Так що його батько цілковито міг відвідуати Чернівці, де довший час працював Олег Ольжич. Після смерті Андрія Мельника він очолив провід ОУН, був головним редактором газети «Українське Слово» (Париж). Тому в родині завжди панував український дух, хоч дорога на батьківщину їм була заказана. З настанням незалежності Данило зразу ж почав налагоджувати культорологічні та професійні (він за освітою фінансист) зв’язки з Україною, для якої його батьки поклали все життя. І хоч він зараз на пенсії, але продовжує цікавитись всім, що відбувається в Україні.


Кирило Вашон українського коріння не має, але місто Тулуз, в якому він народився, є містом-побратимом Одеси. Після перших відвідин України він буквально закохався в нашу країну. Аби її краще пізнати, став заступником голови французько-української асоціації «Ярославна». Київська княжна Анна Ярославна була французькою королевою і привезла туди унікальне Євангеліє, яким її майже тисячоліття тому перед від’їздом благословив князь Ярослав Мудрий. Французькі королі давали обітницю Богові та народу Франції саме на українському Євангелії. Тому вони були наполовину українцями, як до цих пір жартують самі французи.


А «розбудив» їх київський Майдан, тому вони не тільки спостерігали, але й захотіли допомогти українцям в їхній боротьбі за демократію. І коли трапилась нагода поїхати в Україну спостерігачами, то вони зразу ж погодились. В Києві їм запропонували їхати саме в Чернівці.


В нашому місті вони вперше, тому їм було надзвичайно цікаво відкривати для себе історію та культуру Чернівців. Вони гуляли вулицями та площами міста, відкривали для себе затишні дворики та парадні старовинних чернівецьких вілл, заходили в храми. Звичайно, що відвідали Резиденцію митрополитів Буковини і Далмації, яка нещодавно влючена до всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО, котра знаходиться в Парижі. Вона вразила їх своїми розмірами і унікальною архітектурою.


 Чернівці їм дуже сподобалися, так як після великих міст, в яких вони живуть, тут дуже спокійно і затишно. Тому вони збираються обов’язково ще не раз відвідати наше місто разом із своїми рідними та друзями. 


Відвідали гості і Муніципальну бібліотеку ім. А.Добрянського, і були приємно подивовані, що в нашому місті приділяється така увага збереженню книжкових скарбів. Вони з приємністю познайомились як із книгозбірнею, так і з неординарними особистостями, якими були Анатолій Добрянський та Петер Демант.