Культпростір. Події

24.05.2014 – 29.05.2014
 
 
На тижні, що минає, в нашому місті
було не так вже й багато помітних мистецьких подій.
Вся увага після виборів була зосереджена на їхніх результатах.
Та й більшість місцевих газет свої шпальти цілковито віддали їх аналізу.
 
Але попри це, все-таки шановані поети відзначили свої ювілеї,
місто відвідали відомі письменники, як завжди звучала добра музика,
а музеї відкрили мистецькі виставки.
 
 
А деякі видання таки вділили цим подіям трохи газетної площі.

  

 До яскравих здобутків одного з провідних румунських письмеників України Мірчі Лютика – поета, публіциста, перекладача, літературного критика та історика культури – належить його перекладацька діяльність. Напевне, наш краянин, як ніхто інший, відкрив для румуномовного читача українську художню літературу. За його власним визнанням, дві третини свого письменницького віку віддав перекладацтву й цілком заслужено удостоївся престижної Міжнародної літературної премії імені Івана Франка.
Людмила Черняк «Возношуся я до одкровення...» Відомому румунському поетові й перекладачеві Мірчі Лютику виповнилося 75 літ // Буковина. – 2014. – 30 трав. (№ 40). – С. 3, 7.
 
 
«Молися, сину, за Вкраїну...». Так називалася концертна програма заслуженого артиста України Івана Дерди, з якою він виступив у залі органної та камерної музики. Концерт був присвячений 200-літтю від дня народженя Тараса Григоровича Шевченка. Цього вечора Іван Дерда та концертмейстер, завідувач кафедри музики ЧНУ ім. Ю.Федьковича Вадим Лісовий виконали 19 творів на музику українськиї композиторів Миколи Лисенка, Якова Степового та Сидора Воробкевича з Золотого фонду Шевченкіани.
Тетяна Требик Пісенна Шевченкіана Дерди // Буковина. – 2014. – 30 трав. (№ 40). – С. 3.
 
 
Днями у Чернівцях побував письменник Володимир Білінський, автор тритомника «Країна Моксель, або Московія», двотомник «Москва ординська» і першої частини «Україна Русь». Пан Володимир зустрівся з чернівецькими студентами, подарував свої книги...
Василь Гринюк, Мирослав Лазарук «Історія Росії – суцільна фальш» // Молодий буковинець. – 2014. – 29 трав. (№ 59). – С. 7.
 
 
... днями у галереї SweetArt представили виставку творів двох львівських керамісток Ірини Марко та Ганни Друль «Константа». Що ж мають за константу львівські майстрині – певно те, що і всі люди у всі віки: кохання, материнство, духовність. І все це вони втілили у глині, кожна по своєму. І у той же час доповнюючи одна одну.
Олена Росинська Чарівна гра землі, стихій і таланту. У галереї SweetArt представили твори художньої кераміки // Свобода слова. – 2014. – Ч.22. – С.18.
 
 
Петриківський розпис, створений дітьми, наповнює особливими емоціями. Виникає відчуття, що дитина розповідає казку. Побачити дитячі картини з петриківкою можна на виставці «Єднаймось красою» в Художньому музеї.
Валерія Чорней Виставка картин із петриківським розписом // Молодий буковинець. – 2014. – 30-31 трав. (№ 60). – С. 9.
 
 
«Миті дитинства» – це виставка шести фотохудожників Буковини, які діляться своїм баченням дитячого світу. Портрети дітлахів презентували в обласному краєзнавчому музеї...
Валерія Чорней Діти очима фотохудожників // Молодий буковинець. – 2014. – 30-31 трав. (№ 60). – С. 9.