Культпростір. Події

29.05.2014 - 6.06.2014 
Цього тижня культурний простір Чернівців активізувався, що свідчить про те, що життя триває, і люди у щоденних клопотах потребують ще й зупинки на естетику. Поглянемо крізь призму чернівецької періодики, яким протягом останніх днів було культурно-мистецьке життя нашого міста.


 
 
На свято останнього дзвоника випускники Чернівецької гімназії №5 одягли вишиванки і розгорнули прапор України завдовжки 26 метрів, який разом з учителями пошили власноруч.
Свято у вишиванці // Буковина. – 2014. – 3 черв. (№ 5441). – С. 2.

 
1 червня у Чернівецькому центрі культури "Вернісаж" відбулося відкриття шістнадцятої обласної виставки екзаменаційних робіт випускників художніх шкіл Чернівецької області.
Керер-Ластівка Марія. Феєрія кольорів // Буковинське віче. – 2014. – 5 черв. (№23). – С. 1.

 
До 1 липня у Чернівецькому обласному меморіальному музеї Володимира Івасюка можна познайомитися з живописними полотнами київської співачки і художниці Руслани Шевельової. Це перша персональна виставка мисткині у Чернівцях.
Матвіїшин Галина. "Квіти на полотні" Руслани Шевельової // Буковинське віче. – 2014. – 5 черв. (№23). – С. 2, 4.
Матвіїшин Галина. Вперше у Чернівцях: Виставка творів живопису співачки // Молодий буковинець. – 2014. – 6-7 черв. (№63). – С. 8.

 
Євген Тимофійович Удін – заслужений художник України, лауреат кількох літературно-мистецьких премій, майстерно володіє вишуканим мистецтвом книжкової графіки, автор автолітографій на міську тематику. Саме він проілюстрував книгу казок "Казки Буковини. Казки Верховини" (1968), впорядковану Михайлом Івасюком, знайомство з яким стало дуже важливим у житті художника. Тому особливо очікуваною була зустріч з Євгеном Удіним, що відбулася у літературно-мистецькій вітальні при Чернівецькому меморіальному музеї Володимира Івасюка.
Логінова Олена. Мандрівка світами художника Євгена Удіна // Буковинське віче. – 2014. – 5 черв. (№23). – С. 4.

 
Чернівчанин Олександр Паламарюк піднявся на одну з найвищих вершин Північної Америки. На горі Деналі (Мак-Кінлі) він розгорнув прапор України з гербом Чернівців на його тлі. Поруч його напарник із Москви Олексій Драганов установив прапор Росії. Таку небезпечну подорож альпіністи здійснили заради миру й проти війни.
Козлов Руслан. Герб Чернівців – на вершині Аляски // Версії. – 2014. – 5 – 11 черв. (№23). – С. 8-9.

 
У Севастополі працює Музей побуту Західної України нашого відомого земляка Івана Снігура.
Дугаєва Тетяна. Гостинний куточок Буковини у Криму // Версії. – 2014. – 5 – 11 черв. (№23). – С. 15.

 
Народний артист України Василь Ілащук презентував у Чернівцях у палаці "Академічному" 26-хвилинну документальну стрічку "Листи з Майдану". Фільм поєднав у собі відео- та фотоматеріали недавніх подій, а також присвячену їм поезію.
Єреміца Галина. У Чернівцях презентували документальний фільм про Майдан, який у вересні побачать американці // Версії. – 2014. – 5 – 11 черв. (№23). – С. 15.

 
Про постать унікального буковинського художника, громадського діяча Євзебія Ліпецького (1889, Вербівці – 1970, Байройт) можна довідатися із статті мистецтвознавця Тетяни Дугаєвої. "... у портретних творах Ліпецький творчо поєднував мистецькі засади академічної школи з імпресіоністським підходом до створення образів. Він майстерно передавав психологічний стан , характер та зовнішню подібність портретованих, вільно володіючи різними техніками".
Дугаєва Тетяна. Місце перебування невідоме... Чи знайдемо твори Євзебія Ліпецького? // Версії. – 2014. – 5 – 11 черв. (№23). – С. 16.

 
Радимо познайомитися з думками російського режисера, актора, сценариста, продюсера Єгора Кончаловського стосовно проблемних питань національної ідентичності росіян, які читачам пропонує газета "Відродження". "Київська Русь не співпрацювала з Батиєм, вона була зруйнована татарами за допомогою Московського князівства. А в Московському князівстві були абсолютні колаборанти у владі, і вони індоктринували ординський синдром в російську свідомість".
Росія не походить з Київської Русі // Відродження. – 2014. – 5 черв. (№23). – С. 11.

 
У такий непростий для України час найбільше подвигів здійснюють так звані маленькі люди, значення яких величезне. Саме так розцінюється вчинок ялтинських школярів під час свята останнього дзвоника. "Школярі заспівали гімн України в той час, коли слухняні тимчасовій окупаційній владі чиновники увімкнули їм музику російського гімну".
Московські окупанти репресують ялтинських школярів і вчителів за Гімн України // Відродження. – 2014. – 5 черв. (№23). – С. 14.

 
Газети "Доба" та "Молодий буковинець" повідомляють, що благодійний фонд "Карітас Буковини" Української Греко-Католицької Церкви оголосив архітектурний конкурс на кращу пропозицію відновлення пам'ятника Пієта на Центральній площі на честь Героїв "Небесної сотні". Як відомо, це сцена "Оплакування Христа" Богоматір'ю. Таке вшанування загиблих героїв стало вже традиційним в Україні: як відомо, з 27 березня по 27 квітня у Музеї Іоана Георга Пінзеля проходила виставка "Пієта", присвячена "Небасній сотні".
У Садгорі знайшли схожу на оригінал Пієту // Доба. – 2014. – 5 черв. (№21). – С. 2.
Будна Надія. Хрест Пієта відновлять на честь Небесної сотні // Молодий буковинець. Місто – 2014. – 5 черв. (№62). – С. 3.

 
31 травня в літературному Целанівському центрі відбулася довгоочікувана у Чернівцях зустріч з Юрієм Іздриком. Письменник презентував книгу "Після прози", видану Meridian Czernowitz.
"Поезія – це сеанс гіпнозу". Юрій Іздрик нарешті виступив у Чернівцях // Молодий буковинець. – 2014. – 2-3 черв. (№61). – С. 2.
Фещук Наталія. Дві пари окулярів і вірші під музику // Чернівці – 2014. – 5 черв. (№23). – С. 11.
Танащик Оксана. Сеанс гіпнозу від Юрія Іздрика // Буковина – 2014. – 6 черв. (№42). – С. 4.

 
З призначенням нового міського голови нарешті відновилася надія на реконструкцію кінотеатру ім. Івана Миколайчука у сучасний культурний центр з музеєм актора та режисера.
Будна Надія. У кінотеатрі сплять безхатьки // Молодий буковинець. Місто – 2014. – 5 черв. (№62). – С. 2.

 
"Молодий буковинець" згадує наших славетних земляків Йосипа Ельгісера та Василя Стріховича. Йосип Ельгісер товаришував з Муніципальною бібліотекою, якій подарував цінні видання з власної книгозбірні. У статті є спогади про піаніста-віртуоза директора бібліотеки Лесі Щербанюк, завідувача кафедри музики ЧНУ Вадима Лісового.
"Помер Йосип Ельгісер у Москві – там живе його донька. Кажуть, що незадовго до смерті, коли у Києві на Євромайдані гинули люди,він щоранку по кілька годин грав мелодії у пам'ять про них".
Про Василя Стріховича згадують режисер облдержтелерадіокомпанії Тамара Шатілова та засновник і керівник ВІА "Смерічка", народний артист України Левко Дутківський.
"Якби не Стріхович і не чернівецьке телебачення, то не знаю, чи була би відома наша "Смерічка", – вважає Л.Дутківський.
Будна Надія. "І в маленьких містах живуть великі люди". Відійшли у вічність митці, які прославили Чернівці на весь світ // Молодий буковинець. Місто – 2014. – 5 черв. (№62). – С. 6.

 
"Молодому буковинцю" дав інтерв'ю письменник Юрій Іздрик, "де чи не вперше висловився на політичні теми".
Чорней Валерія. "Воно живуче оце бидляцтво". Письменник Юрій Іздрик про те, у чому біда українців, про революцію та поезію // Молодий буковинець. – 2014. – 5 черв. (№62). – С. 15.

 
Ще одне інтерв'ю з письменником пропонує журналістка "Погляду" Віталія Козменко.
Козменко Віталія. "Люди не знають, чого хочуть". Юрій Іздрик презентував у Чернівцях свою збірку поезій, яку видав торік // Погляд – 2014. – 5 черв. (№23). – С. 22.

 
"Свобода слова" пропонує матеріал про хутсько-ужгородського поета та музиканта Томаша Деяка і розмову з ним.
"Так склалося, що зараз мало хто сприймає поезію як регулярну і ретельну працю над собою, навіть серед тих, хто нині вважається літературним бомондом України. За рідкісним випадком у "топах" лідирують поштовхово-емоційні тексти без натяку на вміння оперувати формою, але з надміром оперування змістами й алюзіями".
Гончаренко Лариса. Томаш Деяк: поза трендами // Свобода слова – 2014. – 5 черв. (№23). – С. 11.

 
Чернівецька періодика продовжує публікувати матеріали, приурочені до 75-ліття знаного румунськоого письменника і перекладача України Мірчі Лютика. "Свобода слова" присвятила цій непересічній особистості статтю, в якій ідеться про його життя, творчу роботу та їх наукове осмислення.
Гусар Юхим. Словом до людських сердець. Відомому румунському поету-філософу і перекладачу Мірчі Лютику – 75 // Свобода слова – 2014. – 5 черв. (№23). – С. 15.

 
5 червня Івану Назаровичу Снігуру виповнилося 85. "Час" вітає цього винятково неймовірного чоловіка. "Іван Назарович набачився і пізнав усього в житті. Він навіть шість років поспіль стеріг дуба, аби вздріти його цвіт.Бо дуб цвіте тільки раз на рік і тільки протягом кількох годин уночі".
Він бачив, як цвіте дуб // Час – 2014. – 5 черв. (№22). – С. 12.

 
У Чернівцях провели флеш-моб, присвячений Дню миротворця та ініційований Всесвітнім рухом "Еко-культура" в Україні. "А з Чернівців розпочався з тієї причини, що наше місто не лише прикордонне, а головне, є моделлю полікультурної Європи".
Беженар Валентина. Сила для миру // Чернівці – 2014. – 5 черв. (№23). – С. 5.

 
Про феномен і трагедію Василя Стуса, про проблеми вивчення української літератури, про фінансування книговидання та необхідності відродження інституту критики розмовляв Сергій Воронцов з Дмитром Стусом.
"Проблема співіснування яскравої особистості, митця та влади існувала й існуватиме завжди, бо суть чиновника – сірість, непомітність, а тому яскравість дратує".
"Вважаю, ми продовжуємо радянську систему – вивчаємо українську літературу так, щоб потім якомога довше не виникало бажання повертатися до неї".
Воронцов Сергій. Дмитро Стус: "Масова свідомість має справу лише з міфами..." // Чернівці – 2014. – 5 черв. (№23). – С. 9.

 
Вийшло друге число квартальника "Буковинський журнал". "Молодий буковинець" робить огляд вміщених у ньому матеріалів.
Свіже число "Буковинського журналу" // Молодий буковинець. – 2014. – 6-7 черв. (№63). – С. 8.

 
У Художньому музеї відкрилася виставка, приурочена 85-тиріччю від Дня народження та 65-тиріччю творчої діяльності Івана Снігура.
Чорней В. "Якщо я живий, значить щасливий!" // Молодий буковинець. – 2014. – 6-7 черв. (№63). – С. 9.

 
До Міжнародного дня захисту дітей у Художньому музеї відкрилася виставка робіт учасників студії "Академ-арт". Діти представили роботи, виконані у стилі петриківського розпису. Виставка, що має назву "Єднаємось красою", триватиме до 20 червня.
"Петриківський розпис, створений дітьми, наповнює особливими емоціями. Виникає відчуття, що дитина розповідає казку".
Петриківський розпис – від дітей // Молодий буковинець. – 2014. – 6-7 черв. (№63). – С. 11.

 
Минув рік з дня смерті поета Петра Палія. Посмертно вийшла дванадцята книга його поезій "Стріли пам'яті".
Мацерук Валентина. Стріли пам'яті // Буковина – 2014. – 6 черв. (№42). – С. 4.

 
У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
Джерело фото
– http://molbuk.ua/photo_news/74209-na-vystup-izdryka-u-chernivcyakh-zibravsya-perepovnenyy-celanivskyy-centr.html