Культпростір. Події

6.06.2014 – 13.06.2014
13.06.2014

Із висвітлення пресою подій у нашому краї можна зробити висновок, що культурно-мистецьке життя на Буковині і, зокрема, Чернівцях цього тижня було поміркованим, з акцентом на заходах етнографічного характеру. Очевидно, буковинці готуються до відзначення Дня народження Івана Миколайчука.
 
 
 
 
 
 
Представники чернівецьких ЗМІ до Дня журналіста у храмі Різдва Пресвятої Богородиці зібралися на зустріч зі священиками, які брали активну участь у подіях київського Євромайдану. Отець Василь Гасинець та отець Іван Гопко поділилися з журналістами своїми думками стосовно професійного, морально-етичного обличчя медійника.
 
"Моральні засади журналістики потрібно відновлювати у собі якнайчастіше. Бо це – найголовніше у вашій роботі, а не сучасна техніка".
 
Фещук Наталя. "Скажи, як ти пишеш, і я скажу, хто ти є" // Чернівці. – 2014. – 12 черв. № 24. – С. 4.
 
"Священики не відкрили журналістам чогось унікального. Проповіді о. Василя й о. Івана Гопка зі Сторожинця базувалися на Кодексі етики українського журналіста, 19 пунктів якого, як зауважили святі отці, межують з євангельськими. Але – "слово в храмі по-іншому падає".
 
Антонюк Маріанна. Журналісти з Божою поміччю переглянули свою "колекцію думок" // Версії. – 2014. – 12 черв. № 24. – С. 10.
 
Відгукнувся на цю подію і "Погляд", опублікувавши інерв'ю з отцем Іваном Гопком.
 
Козменко Віталія. Майдан навчив гуртуватися // Погляд. – 2014. – 12 черв. № 24. – С. 14.
 
 
 
Задля участі у Дні української вишиванки у Чернівці завітала Вікторія Тучинська – дочка видатного піаніста Йосипа Ельгісера, власниця великої колекції буковинського старовинного та сучасного буковинського народного одягу, засновниця приватного музею народного рукоділля у Росії. Про зв'язок пані Вікторії з мистецтвом української вишиванки розмовляв Василь Бабух.

"Любов до вишивання прищепив мені мій прадід – видатний етнограф Еріх Кольбенгаєр, який приїхав до Чернівців наприкінці ХІХ сторіччя, аби на прохання магістрату збудувати міст через Прут. [...] Прадід у вільний час багато подорожував Буковиною і був захоплений місцевими вишиванками. У нього виникло бажання замалювати народну орнаментику, й він активно взявся за цю справу. То була титанічна праця".
 
Бабух Василь. Хранителька буковинських скарбів // Чернівці. – 2014. – 12 черв. № 24. – С. 5.
 
 
 
У 70-х роках ХХ століття шанувальники "Смерічки" захоплювалися не лише піснями, які виконував гурт, а й яскравим сценічним образом його учасників. Цей образ створювала своїми авторськими роботами художник-модельєр, заслужений діяч мистецтв Алла Дутківська. 19 червня минає десять років, як мисткиня відійшла у Вічність. Газета "Чернівці" розповідає про цю непересічну особистість.
 
"Якщо йшлося про стилізований костюм, Ротару ні до кого, крім Алли не зверталася. Шили костюми за ескізами Дутківської не лише на Буковині, а й у Львові, Києві, Сімферополі, Ризі".
Фещук Наталія. Коли співала мода... // Чернівці. – 2014. – 12 черв. № 24. – С. 10-11.
 
 
 
15 червня виповнилося б 73 роки Іванові Миколайчуку. "Буковинське віче" згадує нашого геніального земляка.
 
"Він зачарував нас. Юний, страшенно схвильований, він світився дивовижним світлом. Така чистота, така пристрасність, така емоційність вихлюпувалися з нього, що ми були приголомшені, забули про все, навіть про те, що вже затверджений інший актор".

Гусар Юхим. Продовжувач довженківських традицій // Буковинське віче. – 2014. – 12 черв. № 24. – С. 1.
 
Попросили буковинців пригадати, яким був Іван Миколайчук, журналісти газети "Погляд".
 
Козменко Віталія. Якби Миколайчук був живий... то був би на майдані // Погляд. – 2014. – 12 черв. № 24. – С. 7.
 
 
 
У місті Квебеку відкрили пам'ятник Тарасові Шевченку. Переклад напису для монумента здійснила чернівчанка – доктор філологічних наук Галина Драненко.
 
Танасюк Алла. На Алеї поетів у місті Квебек // Буковинське віче. – 2014. – 12 черв. № 24. – С. 4.
 
 
 
У Чернівецькому обласному краєзнавчому музеї бібліотекар Інеса Флоряк презентувала виставку вироблених нею ляльок-мотанок.
 
Шупеня Ольга. "Ляльки для мене – як люди" // Погляд. – 2014. – 12 черв. № 24. – С. 10.
 
 
 
Про Краєзнавчий музей, який відкрили у Слободі на Новоселиччині ідеться у розповіді про це село та його мешканців.
Хорошун Юлія. Сюди переїздять жити з міста // Погляд. – 2014. – 12 черв. № 24. – С. 17.
 
 
 
Цими днями на Буковині згадують художника Євзебія Липецького. 5 червня виповнилося 120 років від Дня його народження.
 
Славич Ярина. Академічний художник Євзебій Липецький любив жартувати // Свобода слова. – 2014. – 13 черв. ч. 24. – С. 15.
 
Матвіїшин Галина. Кришталево чесна людина з Вербівців // Молодий буковинець. – 2014. – 13-14 черв. № 65. – С. 10.
 
 
 
В Учбово-методичному центрі культури Буковини відбулася мистецька акція "Збережемо народну культуру", основною частиною якої була виставка майстрів-лауреатів обласної премії імені Г.Гараса.
 
Янушевська Анна. "Збережемо народну культуру" // Буковина. – 2014. – 13 черв. № 43. – С. 3.
 
Одна із учасниць цієї мистецької акції Сільва Боднарюк – лауреатка обласної премії імені Гараса. Майстриня із Вижниці виготовляє унікальні ляльки із кукурудзяного листя.
 
Будна Надія. "Ляльки для мене, як улюблені діти" // Молодий буковинець. – 2014. – 13-14 черв. № 65. – С. 8.
 
 
 
У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
Джерело фото
– http://mtrk.com.ua/news/22344-2012-12-11-16-15-42.html