Культпростір. Події

 14.06.2014 – 20.06.2014
 
Подія, на яку минулого тижня найбільше чекали буковинці і світова кіноспільнота, – відзначення 73-річчя від Дня народження Івана Миколайчука. Та через моторошні події на сході України урочистості пройшли скромно і майже непомітно. Та все ж культурно-мистецьке життя у Чернівцях цього тижня не можна назвати пасивним. Чернівчан добрими новинами тішили науковці, представники образотворчого мистецтва, письменники.


Дослідники кафедри неорганічної хімії твердого тіла та нанодисперсних матеріалів Інституту біології, хімії та біоресурсів ЧНУ ім. Ю.Федьковича виграли міжнародний грант, завдяки чому отримали можливість придбати атомно-силовий мікроскоп NT-206. Цей прилад призначений для нанотехнологій. "Згодом його використають для спільного українсько-американського проекту, спрямованого на підвищення ефективності перетворення сонячної енергії на електричну".
 
Можемо лише побажати науковцям цікавої і результативної праці. І сподіваємося, що їхні винаходи і відкриття будуть служити гармонізації стосунків між людьми, між людиною і світом, а не на потреби війн та тих, хто в них зацікавлений.
 
Будна Н. Університет отримав мікроскоп для нанотехнологій // Молодий буковинець. – 2014. – 16-17 черв. № 66. – С. 2.
 
У ЧНУ з'явився унікальний атомно-силовий мікроскоп // Доба– 2014. – 19 черв. № 23. – С. 1.
 
Ще одна наукова перемога чернівчан. Студент першого курсу медуніверситету Данило Федоряк та випускниця ліцею №3 Ольга Пашковська зі своїм проектом перемогли на міжнародній олімпіаді "NESPO-2014", яка цьогоріч проводилася в Нідерландах. Олімпіада присвячена проектам, покликанимрозв'язувати екологічні проблеми. Молоді чернівчани представили проект, в якому запропонували використовувати павуків для визначення екологічно забруднення приміщень.
 
"Чернівчани не лише підготували захист роботи англійською, а й одягнули національні костюми. Учасників змагань вони навчили вигукувати "Слава Україні!" – "Героям слава!"
 
Хай нове покоління науковців примножує добру славу України в світі.
 
Корпан Марина. Дослідження павуків принесло медалі // Молодий буковинець. – 2014. – 16-17 черв. № 66. – С. 6; 19 черв. № 67. – С. 5.
 
 
15 червня Іванові Миколайчуку виповнилося б 73 роки. Це ім'я не потребує зайвих епітетів, оскільки саме по собі є знаковим, стало символом епохи, українського кіно, його репрезентантом у світі.
 
Уже традиційне щорічне відзначення Дня народження Івана Миколайчука цього року проходило у зміненому форматі – через жалобу. Біля меморіальної дошки прозвучала єдина пісня – духовний гімн України О.Кониського та М.Лисенка "Боже великий, єдиний, нам Україну храни". А фестиваль "На гостини до Івана" вирішили поновити, коли на наших землях запанує мир і спокій, коли переможуть Добро, Світло і Правда.
 
Також хочеться вірити, що наступний День народження Івана Миколайчука (чи бодай 75-тиліття) світова мистецька спільнота відзначатиме в кінотеатрі гідному його імені.

"Чернівецький міський голова Олексій Каспрук визнав, що всі ми у великому боргу перед Іваном Миколайчуком.Бо цей чоловік, який поклав своє життя на те, щоб Чернівці й Буковина були знані в світі, не має належної шани. Але він вірить, що темні часи минули і спільними зусиллями вдасться відновити роботу кінотеатру, названого його іменем. Бо з цим іменем Чернівці можуть стати другими Каннами".
 
Черняк Людмила. Боже великий, єдиний, нам Україну храни... // Буковина. – 2014. – 17 черв. № 44. – С. 3.
 
Не забули про День народження Івана Миколайчука буковинські художники. У внутрішньому дворику ратуші відкрилася виставка "Живописний Миколайчук". "Це художні твори в різних жанрах та стилях, ткані роботи й вироби з глини. Всі вони присвячені епізодам із життя і творчості Івана Миколайчука або ж фрагментам з фільмів за його участю".
 
"Живописний Миколайчук" // Буковина. – 2014. – 17 черв. № 44. – С. 3.
 
А 16 червня представники влади і громади Чернівців зібралися у приміщенні міської ради задля обговорення проблем і перспектив створення у місті мистецького центру імені Івана Миколайчука.
 
Кернична Діонісія. Вшанувати генія // Час. – 2014. – 19 черв. № 24. – С. 12.
 
Воронюк Леся. Творчий доме імені Івана Миколайчука, будь! // Буковинське віче. – 2014. – 19 черв. № 25. – С. 1.
 
12 червня виповнилося б 75 років заслуженому журналісту України Володимиру Григоровичу Пелеху. Йому присвячена стаття у "Буковині".
 
Агатій Іван. Він справді був заслуженим // Буковина. – 2014. – 17 черв. № 44. – С. 3.
 
У Чернівецькому обласному краєзнавчому музеї відбулася виставка робіт закарпатського художника Івана Гемері. Митець пробував себе у різних техніках, тепер працює переважно гуашшю. В його доробку переважають пейзажі.
 
"Я нічого не вигадую, адже достатньо просто роззирнутися навколо. Зауважте, як сідає сонце. Скільки тепла воно залишає по собі! І я не можу пройти повз: довго спостерігаю, тоді й народжуються картини. Завжди малюю те, що у серці".
 
Танащик Оксана. Те, що йде від серця, до серця і доходить // Буковина. – 2014. – 17 черв. № 44. – С. 3, 4.
 
Чернівчани приєдналися до всесвітньої культурно-мистецької акції "Обніміться ж, брати мої!", яка, з одного боку, приурочена до 200-ліття Тараса Шевченка, з іншого – зумовлена актуальними подіями в державі. Урочиста частина почалася на Центральній площі: біля пам'ятника Т.Г.Шевченку молоді люди у вишиванках розгорнули паперовий макет семиметрового рушника єдності, який згодом спільними зусиллями вишивали у дворику ратуші.
 
"Робимо це з великим бажанням, щоб цей рушник об'єднав усю Україну і став символом єдності для багатьох майбутніх поколінь українців. На ньому в основному червоний колір, який символізує любов, радість, щастя, добро. Синій – це небо і вода, жовтий – сонце, зелений – благодать".
 
Будна Н. Вишивали рушник єдності // Молодий буковинець. Місто. – 2014. – 19 черв. № 67. – С. 4.
 
Фещук Наталія. Чернівці вишивали рушник єдності // Чернівці – 2014. – 19 черв. № 25. – С. 3.
 
Янушевська Анна. Рушник Великому Кобзареві // Буковина – 2014. – 20 черв. № 45. – С. 1.
 
Марія Никирса відзначила 65-ліття. Цікаве, інформаційно насичене інтерв'ю з самовідданою дослідницею Чернівців пропонує "Молодий буковинець". Ідеться про деякі архітектурні споруди міста, їхню історію, міфи.
 
"Коли береш в руки документ, уважно вивчаєш його, то запам'ятати легко. Все поступово відкладалося в пам'яті. Давні події, колишні чернівчани ніби ставали частинкою мого життя. У це місто вкладено стільки праці попередніх поколінь, які тут жили! Хотілось би, щоб у наш час також будували такі будинки, які б прикрашали Чернівці 200 і більше років".
 
Будна Надія. "Робота збігалася з моїм захопленням" // Молодий буковинець. Місто. – 2014. – 19 черв. № 67. – С. 6.
 
У центрі культури "Вернісаж" можна познайомитися з химерними вітражами від Мар'яна Винту, а також вітражними інсталяціями Олександра Личка. Ці роботи є частиною спільного арт-проекту "Повернення" чотирьох львівських майстрів.
 
Вітражі у вигляді павука та носорога // Молодий буковинець. Місто. – 2014. – 19 черв. № 67. – С. 8.
 
Козменко Віталія. львівські майстри привезли свої вітражі // Погляд. – 2014. – 19 черв. № 25. – С. 22.
 
Степан Карачко. . На межі реальності і потойбіччя // Буковинське віче. – 2014. – 19 черв. № 25. – С. 4.
 
У Літературному Целанівському центрі відбулася презентація роману "Кагарлик". Автор – письменник, журналіст, перекладач Олег Шинкаренко. "Кагарлик" – це антиутопія, в якій письменник пропонує дуже непривабливий, але ж можливий, варіант результату історичного розвитку України через 100 років.
 
"Коли писав роман, я хотів, аби він хвилював українців. А що хвилює українців загалом, а не лише окремо філологів чи домогосподарок? Нас хвилює те, чого ми боїмося – війна, – розповідає Олег Шинкаренко. – От я пишу, до чого може призвести напад Росії. Я не пишу про війну, а про її наслідки".
 
Чорней Валерія. Роман про Україну через 100 років // Молодий буковинець. – 2014. – 19 черв. № 67. – С. 13.
 
Більш розгорнуто повідомляє про презентацію роману "Кагарлик" газета "Версії".
 
"За словами автора, це такий собі незвичний літературний експеримент, написаний з використанням усіх можливостей соцмереж. Щодня письменник публікував на своїй сторінці у Facebook 100 слів роману. Кожний уривок починався трохи зміненою першою фразою відомої книги".
 
Козлов Руслан. Через 100 років Україні настане "Кагарлик"? // Версії. – 2014. – 19 черв. № 25. – С. 15.
 
У Чернівецькому міському палаці дітей та юнацтва відбулася прем'єра. Театр "Учні" разом з Театром юних чернівчан представили детективну комедію "Приїжджий з Рангуна" Гі Абекассіса (режисер Іван Данілін).
 
Єреміца Галина. Чернівчанам показали "Приїжджого з Рангуна" // Версії. – 2014. – 19 черв. № 25. – С. 15.
 
15 червня у Чернівцях згадували поета Міхая Емінеску. Виповнилося 125 років з дня його смерті.
 
Вшанували румунського класика Міхая Емінеску // Буковинське віче. – 2014. – 19 черв. № 25. – С. 1.
 
При чернівецькій філармонійній кав'ярні відбулася презентація поетичної книги Іванни Кобєлєвої (Голуб'юк) "Не плач, Марі" (модератор зустрічі Христя Венгринюк). Поетка родом з Тернопілля, зараз проживає у Києві разом зі своїм чоловіком, гітаристом Максимом Кобєлєвим, який також брав участь у презентації. Іванна Кобєлєва була активною учасницею Майданівської "Опори", що, звісно, позначилося на темах віршів. Загалом її поезії властива активність, оптимізм.
 
Мельничук Ярослава. Чому плаче Марі, або Зустріч із омузиченою поезією // Буковина – 2014. – 20 черв. № 45. – С. 3.
 
Приємну новину привіз із Польщі студентський хор Чернівецького училища мистецтв імені Сидора Воробкевича під керівництвом Валентини Гордей. Молоді чернівчани посіли друге місце на ХХХІІІ Міжнародному фестивалі в Хайнувці, у якому брали участь 24 хори із різних країн. Про це повідомляє газета "Культура і життя".
 
Щиро дякуємо нашим землякам за самовіддану працю і перемогу!
 
Якимчук Олександра. "Підкорили поетичністю"// Культура і життя – 2014. – 20 черв. № 25. – С. 14.
 
 
 
У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
 
Джерело фото:
http://www.festiwal-hajnowka.pl/otworz.php?strona=chory&rok=2014&bar=grafika/bary/dobre/informacje.jpg&l=p