Культпростір. Події

 21.06.2014 – 27.06.2014
 
Який час – такі культурні події. Неабияку увагу місцевої преси привернув перформенс "Криваві гроші", влаштований цього тижня представниками чернівецької молоді. Це зразок мистецького фронту, важливого і все ж, хто б і як не вважав, дієвого. Але були цими днями й події іншого, не мілітаристського, характеру, які засвідчують більш органічну потребу людської сутності – творчу.


У львівському видавництві "Апріорі" вийшов друком новий роман Мирослава Лазарука "Посаг для приречених". За цей роман у новелах письменник отримав премію імені Ірини Вільде. Своїми міркуваннями з приводу цього твору, його актуальності ділиться член Національної спілки журналістів Олена Логінова.
 
Логінова Олена. "Жертовності не бракувало нашій історії" // Молодий буковинець. – 2014. – 20-21 черв. № 68. – С. 8.
 
Минув рік, як пішла із життя завідувачка Чернівецького літературно-меморіального музею Юрія Федьковича Ольга Іванівна Филипчук. Цей музей є справжньою окрасою міста, на що наполегливо і самовіддано працювала Ольга Іванівна. З метою вшанування пам'яті цієї гарної людини у музеї відкрилася присвячена їй виставка.
 
"Після побачених музеїв (у Чернігові – Коцюбинського, в Каневі – Шевченка, Колодяжному,Новограді-Волинському – Лесі Українки) мені також хотілося гідно представити Юрія Федьковича".
 
Про цю подію і про особистість Ольги Іванівни Филипчук розповідає доктор філологічних наук, дослідниця життя та творчості Юрія Федьковича Лідія Михайлівна Ковалець.
 
Ковалець Лідія. Вічна хранителька Федьковичевої оселі // Буковина. – 2014. – 24 черв. № 46. – С. 3.
 
І знову Україну тішать чернівецькі науковці. Студент ІІІ курсу медичного факультету №1 БДМУ Андрій Сидорчук під керівництвом старшого викладача кафедри гігієни та екології Оксани Кушнір підготував доповідь-презентацію, з якою виступив на Конгресі Європейської академії клінічної імунології та алергології (Копенгаген). Дослідження молодого науковця отримало ґрант академії.
 
Студент отримав грант // Буковина. – 2014. – 24 черв. № 46. – С. 3.
 
У Чернівецькому краєзнавчому музеї відкрилася виставка "Духовний світ Наталі Гончарової ", яку художниця присвятила пам'яті свого дядька і вчителя художника Миколи Федоровича Ткачука. "Свобода слова" пропонує увазі шанувальників мистецтва інтерв'ю з мисткинею.
 
"Наш світ – то світ ЛЮБОВІ, ГАРМОНІЇ, ПОРЯДКУ, а ми привнесли в нього безлад, злість, ненависть, жорстокість... І після цього можна сподіватися, що усе буде чудово, а люди житимуть довго й щасливо? Якось я написала таку картину (вона також буде в експозиції): планета у рожевому обрамленні. Навіть не знала чому – так захотілося. А дещо згодом дізналася, що рожевий колір символізує вселенську ЛЮБОВ. Автор "Маленького принца" Антуан де Сент-Екзюпері визначив, що маємо зробити: Ми навчилися пірнати у воді, як риби, літати у хмарах, як птиці. Залишається навчитися жити на землі, як люди".
 
Росинська Олена. Наталі та її Задзеркалля // Свобода слова. – 2014. – 26 черв. № 26. – С. 7.
 
25 червня молоді чернівчани провели перформенс "Криваві гроші". Молоді люди розкидали рублі, вимащені кетчупом, біля входу у "Сбербанк Росії". Ця акція була покликана показати, що таки гроші пахнуть – "Пахнуть кров'ю, слізьми й смертями українців ...".
 
"Місце проведення акції обрано не випадково, адже досить іронічним є той факт, що російський банк розташований на місці колишньої української книгарні "Кобзар".
 
Матюшина Наталія, Бук Ярина. Гроші пахнуть // Час. – 2014. – 26 черв. №25. – С. 2.
 
Козменко Віталія. Фотофакт // Погляд. – 2014. – 26 черв. №26. – С. 2.
 
І вже пізніше газета "Буковина" повідомила: "А наступного дня хтось зацементував банкомат цього банку. Поряд на припаркованих автомобілях невідомі протестувальники розкидали листівки із закликами "Не годуй російського окупанта", "Не допомагай Кремлю!"..."
 
Рублі в кетчупі, банкомат у цементі // Буковина. – 2014. – 27 черв. №47. – С. 2.
 
Чернівецький муздрамтеатр імені Ольги Кобилянської закрив 83-тій театральний сезон, показавши на завершення виставу "Срібний павук" за однойменним романом, світлої пам'яті, Василя Кожелянка. Віталія Козменко спробувала зазирнути за лаштунки і побачити інший бік сцени та життя акторів
 
Козменко Віталія. За лаштунками театру // Погляд. – 2014. – 26 черв. №26. – С. 22.
 
Минулого тижня чернівецька преса повідомляла про презентацію роману-антиутопії "Кагарлик". Валерія Чорней розмовляла з письменником Олегом Шинкаренком про його роман, творчість, сучасну ситуацію в Україні, про маніпулювання людьми.
 
Чорней Валерія. "Пропаганда – це як алкоголізм" // Молодий буковинець. – 2014. – 26 черв. №70. – С. 15.
 
У Чернівецькому обласному художньому музеї представили виставку "Золоте руно, золоте зерня", на якій презентували свої роботи сестер-мисткинь Лариси Клепас та Ольги Слобаданюк. Це унікальні картини – виконані живописом вовною (Л.Клепас) та технікою висипанки (О.Слободанюк).
 
Карачко Степан. "Золоте зерно, золоте зерня" // Буковинське віче. – 2014. – 26 черв. №26. – С. 4.
 
Картини – з крупи та горішків // Молодий буковинець. – 2014. – 27-28 черв. №71. – С. 11.
 
18 – 22 червня у Польщі (Ятров'є) розпочався ХХV Міжнародний фольклорний фестиваль "Буковинські зустрічі", у якому взяли участь чернівецькі науковці та митці.
 
Тарасова Антоніна. Мандрівний фестиваль – європейська культурна імпреза // Буковина. – 2014. – 27 черв. №47. – С. 3.
 
Головною подією цього тижня для Муніципальної бібліотеки була презентація книги австрійського науковця Курта Шарра про Петера Деманта, на яку відгукнулася чернівецька преса.
 
Чорней Валерія. "Його життям доведено трагічність історії" // Молодий буковинець. – 2014. – 27-28 черв. №71. – С. 8.
 
 
У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
 
Джерело фото – http://molbuk.ua/chernovtsy_news/75347-u-chernivcyakh-vystavka-kartyn-z-krupiv-ta-gorishkiv.html