Культпростір. Події

 28.06.2014 – 6.07.2014

 

Подивимося, яким побачили культурне життя Чернівців та Буковини за минулий тиждень місцеві періодичні видання. Були і події, пов’язані з кіномистецтвом, і розмови а ля Камю (кліп на пісню "Раша-чума"), і навкололітературні бесіди а ля "Убити дракона" (Олександр Бойченко про книгу "Імператор / Шахіншах"), розповіді про мистецтво в різних його іпостасях, про унікальні пам’ятки архітектури міста, про місцевих диваків, діями яких до людей звертається Бог.



З 28 на 29 червня у Чернівцях уже вчетверте відбувся фестиваль короткометражного кіно "Відкрита ніч. Дубль 17". Кінопоказ проходив у галереї ратуші. Чернівчани мали можливість познайомитися з кінематографом від молодих українських режисерів, операторів, сценаристів, акторів, художників. Була представлена робота чернівецького режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука "Коріння. Сни", відзначена двома дипломами – за найкращу операторську роботу та за найкращу роботу художника.
 
А от гран-прі цього року здобула короткометражка "Заповіт" Крістіана Жерегі. Показово те, що на вручення режисер не з’явився: "Самого режисера на святковій церемонії у Києві не було, оскільки в ролі стрільця-медика долучився до 25-го спеціального добровольчого батальйону територіальної оборони Збройних сил України "Київська Русь".
 
Козменко Віталія. Дивилися кіно до 5 ранку // Погляд. – 2014. – 3 лип. № 27. – С. 22.
 
Кавкало Марина. "Відкрита ніч" – для тих, хто підтримує українське кіно // Версії. – 2014. – 3 – 9 липня. № 27. – С. 2.
 
 
Кожен на своєму рівні, як може, як вміє, як вважає за доцільне і належне, декларує свої погляди, позицію на ситуацію російського вторгнення в Україну. Наша землячка поетка, художниця, бард, дизайнер Юлія Косівчук днями оприлюднила кліп на свою пісню "Раша-чума".
 
Козменко Віталія. "Під час війни музи не мовчать" // Погляд. – 2014. – 3 лип. № 27. – С. 22.
 
У чернівецькому видавництві "Книги-ХХІ" вийшов український переклад книги польського журналіста і письменника Ришарда Капусцінського "Імператор / Шахіншах". Про ці твори та їхнього автора з літературним критиком Олександром Бойченком спілкувалася Валерія Чорней.
 
На питання журналістки Олександрові Бойченку, кому б він радив цю книгу прочитати, він, з властивою йому іронією, відповів: "Ну, Януковичу вже запізно. Бо вчитися читати треба в трохи молодшому віці. Зрештою, і Путіну Капусцінський навряд чи стане в пригоді: старого кагебіста легше вбити, ніж переробити. А ось тим, хто тільки прийшов чи йде до влади, познайомитися з "Імператором" і "Шахіншахом" не завадило б. Зокрема – щоб затямити: ніхто не народжується тираном. Перетворення звичайного правителя на кривавого деспота відбувається непомітно, і треба дуже пильно стежити за самим собою, щоб не увійти в історію ще однією проклятою людьми потворою".
 
Чорней Віталія. "Ніхто не народжується тираном". Літератор Олександр Бойченко про книгу очевидця 27 революцій, яка вийшла у Чернівцях // Молодий буковинець. – 2014. – 3 лип. № 72. – С. 15.
 
Пропонуємо ознайомитися зі статтею Валерії Чорней, присвяченою одній із унікальних споруд на вулиці Українській, 48. У приміщенні, що датується 1898 роком, оселилося небо з ластівками та янголами. Про цей будинок і розпис у ньому журналістка розпитувала директора Муніципальної бібліотеки Лесю Щербанюк, краєзнавця Ігоря Мельника та мистецтвознавця Тетяну Дугаєву.
 
Леся Щербанюк: "Той шматочок, де знаходиться будинок, його колись називали "Нижньою Панською". Тут селилися дуже заможні люди. Для прикладу, навпроти цього "будинку з ластівками" стоїть будинок першого бургомістра Чернівців Якуба фон Петровича..."
 
"...завдяки дослідженню пана Ігоря вдалося з’ясувати, що згідно з даними 1913 року, власниками будинку були вдова Блюме Аскельрад та дамський кравець Якоб Тьоппер. / У різні роки адреса будинку була такою: Josefsgasse, 20 та strada Jancu Zotta, 20".
 
Тетяна Дугаєва: "Видається мені, що ці розписи у під’їзді виконані на ремісничому рівні на початку 1900-х років. У декорі використано трафаретні зображення орнаментальних мотивів з елементами бароко та ампіру в еклектичному варіанті".
 
Заради справедливості треба відзначити, що згадуваним розписом почав ще до десяти років тому цікавитися чернівецький науковець і художник Андрій Гречанюк, який навіть зробив серію фоторобіт. Вони були оприлюднені в інтернеті.
 
Чорней Віталія. Дім з ластівками // Молодий буковинець. Місто. – 2014. – 3 лип. № 72. – С. 4.
 
Газета "Версії" розпочала новий проект "Храми Буковини", "в якому читачі, побачать в іншому ракурсі церкви, до яких ходять молитися й богонатхненною красою яких милуються буковинці та гості краю". Маріанна Антонюк розпочала цей проект розповіддю про храм, який від початку був покликаний виконувати одну із найважливіших функцій церкви і релігії – об’єднавчу. Це Чернівецький храм Святого Антонія і Різдва Пресвятої Богородиці, збудований 1905 року. Тут також розповідь про харизматичну постать Чернівців отця Віктора Фролова ("Авантюрний священик у Божих руках").
 
Антонюк Маріанна. Божий дім як матеріальне втілення буковинського міфу // Версії. – 2014. – 3 – 9 липня. № 27. – С. 15.
 
15 червня свій ювілей відзначала буковинська мисткиня Олена Чорногуз. Цій особистості, її творчості присвячена стаття мистецтвознавця, члена Національної спілки художників України Тетяни Дугаєвої. Ідеться, зокрема, про гобелен-триптих "Купальська ніч", який Олена Чорногуз подарувала Художньому музею після своєї другої персональної виставки. Осмислення цього твору особливо органічне у купальські дні.

"В цьому ошатному та святковому триптиху Олена Чорногуз майстерно імпровізує, творячи піднесено-чарівний настрій очікування та споглядання казкового дива – цвіту папороті у Купальську ніч".
 
Дугаєва Тетяна. Гобелени Олени Чорногуз "Дихають Буковиною, пахнуть і світяться Україною" // Версії. – 2014. – 3 – 9 липня. № 27. – С. 16.
 
Поет Микола Бучко став лауреатом Літературної премії імені Пауля Целана за 2014 рік. Премію поетові вручили 6 червня. Зрозуміло, що ця премія є визнанням неабиякого поетичного таланту, оскільки творчість Пауля Целана, його ім’я – мірило справжньої Поезії і причетності творчої особистості до одного із вищих таїнств.
 
Микола Бучко про Пауля Целана: "Він – унікальний і надзвичайно глибокий лірик. Його вірші метафоричні та побудовані на біблійних асоціаціях. Без знання Біблії важко збагнути їхній зміст. Уся творчість Целана – це пошук, і я теж постійно перебуваю в пошуку нових поетичних форм. Певною мірою, це в нас спільне. Та, як казала Ліна Костенко, "Поетів ніколи не було мільйон". Кожен поет унікальний і не може бути другого Целана чи, приміром, другого Шевченка..."
 
Козлов Руслан. "Поетів ніколи не було мільйон" // Версії. – 2014. – 3 – 9 липня. № 27. – С. 16.
 
 
Нещодавно у Муніципальній бібліотеці відбулася презентація книги про Петера Деманта, впорядкованої австрійським істориком Куртом Шарром. Журналістка газети "Чернівці" Наталія Фещук поспілкувалася з ним і підготувала статтю, яка знайомить чернівчан з цим істинним науковцем, якого вони мають можливість бачити на вулицях свого міста з кінця 90-х років. Отже, про Курта Шарра, про йго знайомство з Чернівцями і Петером Демантом.
 
Фещук Наталія. "Сучасні Чернівці – такі ж гарні, як ті, що у давніх книгах" // Чернівці. – 2014. – 3 липня. № 27. – С. 10.
 
 
Про мистецтво фотографії на сторінках "Свободи слова" розповідають Антон Філатов та фотохудожник Едуард Странадко.

"В одному дуже розумно зробленому пропагандистському радянському фільмі була дуже мудро показана різниця між радянським і європейським. Румунські солдати насправді відбудували Чернівці, а пізніше там з’явилися радянські солдати. І от у стрічці показують, як колонна обідраних радянських солдатів йде центром Чернівців, де стоять будинки у стилі модерн. А з кадром при цьому звучить коментар: "Наші браві солдати увійшли до Чернівців – подивіться яка там розруха". Після цього показують чернівецьких дівчат у сонцезахисних окулярах та з мереживними парасольками від сонця, а за кадром знову лунає: "От у якій бідноті живеться тамтешній молоді".
 
Філатов Антон. Гра на грані інстаграму // Свобода слова. – 2014. – 3 липня. № 27. – С. 8-9.
 
8 серпня українство буде відзначати 180 років від Дня народження Юрія Федьковича. Газета "Відродження" опублікувала статтю дочки Івана Бажанського Ольги Шевчукевич, в якій вона розповіла про "свого" Федьковича. Ця стаття була написана нею до 135-тиріччя з Дня народження буковинського письменника і громадського діяча.
 
Шевчукевич Ольга Іванівна. Співацька слава // Відродження. – 2014. – 3 липня. № 27. – С. 12-13.
 
У Літературно-мистецькій світлиці Вижниччини відбулася зустріч з новелістом Анатолієм Томківим.
 
Глиця Антон. Свято слова у Вижниці // Відродження. – 2014. – 3 липня. № 27. – С. 15-16.
 
Михайло Поляк упорядкував і видав антологію "Від Карпат до Майдану", куди увійшло понад 160 поезій.
 
Гусар Юхим. "Край сльози. України край" // Буковинське віче. – 2014. – 3 липня. № 27. – С. 4.
 
У Перківцях на Кельменеччині відкрили пам’ятник Тарасові Шевченку, чому посутньо посприяв вихідець із цього села головний редактор газети "Буковина" Анатолій Ісак.
 
Дрогобецькі Василь. Пам’ятник Кобзареві відкрили у Перківцях // Буковина. – 2014. – 4 липня. № 27. – С. 3.
 
Олег Сенчик ділиться своїми міркуваннями про нову поетичну збірку Георгія Шевченка-Грая "Поет у законі".
 
Сенчик Олег. Констатація заперечення // Буковина. – 2014. – 4 липня. № 27. – С. 5.
 
Ірина Мороз - молода поетеса, яка нещодавно презентувала свою збірку "Якби ти просто був". Про презентацію, про вірші Ірини, про саму поетку натхненно і з неприхованим захопленням розповідає Тетяна Мицкан.
 
Мицкан Тетяна. На поезію надихнула розлука з коханим // Буковина. – 2014. – 4 липня. № 27. – С. 5.
 
До 65-тилітнього ювілею прозаїка, драматурга Івана Нагірняка приурочена стаття Зоряни Тимчук.
 
Тимчук Зоряна. Не марнувати сади своїх душ // Буковина. – 2014. – 4 липня. № 27. – С. 5.
 
Чернівецька обласна філармонія завершила 70-ий концертний сезон. На фінальному концерті виконали симфонічну сюїту "Берестечко" чернівецького композитора, лікаря-фоніатра Євгена Воєвідки.
 
Черняк Людмила. Симфонічна сюїта "Берестечко" // Буковина. – 2014. – 4 липня. № 27. – С. 6.
 
З нагоди відзначення 75-ліття перекладача, поета Мірчі Лютика в обласній науковій бібліотеці імені М. Івасюка провели літературно-мистецьке свято, до якого підготували книжково-ілюстративну виставку "Я живу двома літературами".
 
Усе найдорожче у спадку // Буковина. – 2014. – 4 липня. № 27. – С. 6.
 
До 180-річчя від Дня народження Юрія Федьковича обласне об’єднання ВУТ "Просвіта" ім. Т. Шевченка, редакція газети "Буковина", Чернівецька територіальна організація "Фронт змін" заснували обласну премію імені Юрія Федьковича.
 
"Лауреатів визначатимуть у таких номінаціях: – збереження, відродження та розвиток народного мистецтва Буковини; – науково-дослідницька діяльність з вивчення та пропаганди творчості письменника Юрія Федьковича; – творчий працівник (літератор, журналіст, митець за жанрами); – педагогічна діяльність у навчальних закладах; – діяч громадських організацій".
 
Обласна премія імені Юрія Федьковича // Буковина. – 2014. – 4 липня. № 27. – С. 6.
 
На Буковині відбувся фестиваль "Зустріч різних культур", в якому взяли участь талановиті представники України, Польщі, Румунії, Білорусі, Молдови, Придністров’я, Литви. Особливо учасників вразив виступ тріо бандуристок "Троянда" із Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.
 
Тарасова Антоніна. Фестиваль, де збираються "вар’яти" // Буковина. – 2014. – 4 липня. № 27. – С. 7.
 
 
У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
 
Джерело фото – http://molbuk.ua/chernovtsy_news/45051-u-chernvcyah-prochitav-vrsh-avtor-tekstv-psen-yaremchuka-ta-rotaru.html