Культпростір. Події

 
6.07.2014 – 13.07.2014
 
 
 
Культурне життя міста продовжує об’єднувати людей різних поглядів, з відмінними світовідчуттями, життєвими потребами, амбіціями. Як цього тижня місто будували, малювали, замовляли, читали, розповідають місцеві періодичні видання.

 
 
На фоні всього, що відбувається зараз в Україні, для людей більш актуальними і важливими стали питання об’єднання, любові, злагоди, кохання, необхідності зберігати в собі людяність, душевного єднання, прихильності і підтримки вищих сил, гармонії з навколишнім світом. Усе це асоціюється зі святом Купала, яке минулого тижня буковинці відзначали разом з усією Україною.
 
На Роші провели обрядові дійства до Івана Купала // Чернівці. – 2014. – 10 лип. № 28. – С. 10.
 
 
Поступово триває процес втілення ідеї перетворення кінотеатру імені Івана Миколайчука на арт-центр. Раніше повідомлялося, що над проектами приміщення запропонували попрацювати молодим архітекторам. І от уже 9 липня тридцять дев’ять студентів кафедри архітектури ЧНУ презентували у міській раді вісім макетів мистецького центру.
 
"Перше місце виборов проект групи студентів, де лідером була Наталія Данилюк. Подальша доля макетів і студентських проектів наразі невідома. Чи втілять хоча б один із них – невідомо". Ось така риторика.
 
Козменко Віталія. [Коментар до фотофакту] // Погляд. – 2014.– 10 лип. № 28.– С. 2.
 
Цьому ж питанню присвячена стаття Лесі Воронюк у "Буковинському вічі".
 
"Студенти пропонують, аби в такому центрі було кілька кінозалів, придатних і для невеликих театральних вистав та концертів, і галерея для художніх виставок, і арткафе, і бібліотека, і дитяча кімната, і кіностудії, і звісно ж, простір для музею Івана Миколайчука".
 
Воронюк Леся. "Гніздо для білого птаха" // Буковинське віче. – 2014.– 10 лип. № 28.– С. 1.
 
 
У кафе "Джем" 8 липня було відкрито виставку "Dolce vita" художниці Лариси Куваєвої. Роботи присвячені Риму, де багато років прожила мисткиня.
 
"Лариса Куваєва довго жила і працювала в Італії, сімнадцять робіт з того періоду і презентувала у кафе. На виставці представлено добірку римських пейзажів. На картинах міська архітектура, урбаністичні пейзажі переплетені з природними мотивами. Більшість робіт є акварельними, але також є й графічні зображення".
 
15 липня планується експозиція робіт Лариси Куваєвої у "Вернісажі".
 
Козменко Віталія. Римьскі пейзажі презентувала буковинська художниця // Погляд. – 2014.– 10 лип. № 28.– С. 22.
 
Чорней В. Римські пейзажі Лариси Куваєвої // Молодий буковинець. – 2014.– 11 – 12 лип. № 75.– С. 12.
 
 
Те, що одне із найважливіших глобального рівня завдань України – народжувати талановитих людей, ні для кого не відкриття. Тішить те, що ці обдаровані люди нарешті розкуто діляться даними їм дарами з іншими, виносячи їх, у буквальному і прямому розумінні, на вулиці. Так Касим Бабаясин та В’ячеслав Герман створили чудове панно (80 м на 2 м) на паркані в провулку Миру. Художники використали образи героїв із коміксу "Гопак".
 
За фахом лікар-анестезіолог В’ячеслав Герман розповідає: "Собаки сприймають зображених персонажів, як живих. Сторож розказував нам, що якось почув неабиякий галас, прийшов, а дворняги стали перед козаком і гавкають на нього".
 
"Щодня сюди спеціально навідуються люди, аби подивитися на місцеву новинку. Вони фотографують на її фоні та знімають відео. Усі дуже задоволені, що замість білого паркану "виріс" шматочок патріотизму".
 
Гливка М. Сто шістдесят квадратних метрів патріотизму // Молодий буковинець. Місто. – 2014.– 10 лип. № 74.– С. 2.
 
 
До Чернівців повертаються архітектори. Це нове покоління, вишукане, духовно багате, творчо обдароване, яке усвідомлює, що старі Чернівці – це справжня академія для тих, хто планує створювати не просто споруди, а музику у будівельних матеріалах... Дуже добре це розуміє і герой статті Надії Будної, який каже, що "не можна створювати сучасні проекти, не перейнявши досвід колишніх архітекторів, які будували центральну частину Чернівців".
 
Анатолій Оленчук – випускник політехнічного коледжу. Його дипломний проект стосується реконструкції неоготичного костелу "Серця Ісуса", він був представлений на виставці центру культури "Вернісаж". І саме завдяки проекту студента-архітектора за кордоном виникла група, яка зайнялася збором коштів на реставрацію костелу.
 
"Я вивчав матеріали в обласному архіві, читав книжки чернівецьких дослідників, – каже Анатолій. – Багато цікавого почерпнув із книги Марії Никирси про історію вулиць і площ. Чимало матеріалів надала мені голова церковної громади парафії Найсвятішого Серця Ісуса пані Інна Келер".

"Я хотів стати архітектором і вступив до політехнічного коледжу, де готують дуже гарних спеціалістів, – запевнив Анатолій. – Цього року вступатиму до "Львівської політехніки". Після закінчення планую повернутися до Чернівців і тут працювати. Мрію зайнятися реставрацією історичної частини міста, а також розробляти проекти сучасних споруд. Хочеться залишити після себе якийсь слід. Щоб спроектовані мною будівлі також простояли сотню, а то й більше років".
 
Можемо щиро побажати таким чудовим молодим людям бережливо і міцно тримати Чернівці у своїх руках.
 
Будна Надія. "Хочу привернути увагу світу до "Серця Ісуса" // Молодий буковинець. Місто. – 2014.– 10 лип. № 74.– С. 4.
 
 
БДМУ відзначає своє 70-річчя на гідному науковому рівні. Кафедра суспільних наук та українознавства започаткувала фахове видання українською, англійською, французькою, російською мовами, яке покликане об’єднати фахівців медичних та класичних вузів. Перший номер журналу "Актуальні питання суспільних наук та історії медицини" днями вже вийшов із друку, а другий – у видавництві.
 
Про видання його головний редактор ректор БДМУ Тарас Бойчук: "Друкуватимуть у ньому результати наукових досліджень з історичних наук, філософії, психології, мовознавства, літературознавства та історії медицини. Таке видання є вимогою часу, адже зараз важливою є не лише фаховість, а й духовність лікаря, його гуманітарна освіта, уміння співпереживати. Це важливий крок у співпраці між медичними та класичними вузами. Журнал стане платформою для фахових дискусій, обміну думками, науковими гіпотезами, публікації матеріалів з широкого кола гуманітарних питань".
 
Гринюк В. До 70-річчя медуніверситету вийшов журнал чотирма мовами // Молодий буковинець. – 2014.– 10 лип. № 74.– С. 4.
 
 
Художниця Марися Рудська, чарівна, талановита, інтелігентна, надзвичайно світла дівчина, представила у "Найкращий кав’ярні на розі Університетської та Сковороди" виставку своїх робіт "Добрі знаки". Маруся Рудська проілюструвала 16 книг, мала кілька виставок, та найбільшої відомості їй принесла серія революційних картин, присвячених учасникам та подіям Майдану. Журналістка Валерія Чорней розмовляла з цією вишуканою, гармонійною людиною.
 
Про Чернівці: "Чернівці складають враження не просто міста з красивою архітектурою, а міста гордого, інтелігентного і задоволеного собою".
 
Про картину "Козак Михайло перемагає лихого змія": "Михайло виконав дуже важливу роль у відновленні позитивного образу козака. Раніше ті, хто в сучасному світі називали себе козаками, були якимись маскарадними, дещо недолугими персонажами, які з’являлися на парадах, святкуваннях. Михайло ж дуже щиро й по-справжньому втілив образ сучасного козака".
 
Про психологічну прірву між Сходом та рештою України: "Мені здається, не треба вдавати, що ми однакові. Це провальна тактика старих імперій. Ми будемо нещирі, якщо скажемо, що львів’яни і луганчани нічим не відрізняються. [...] Однак, з іншого боку, не потрібно ігнорувати те, що робить нас одним народом, на цьому потрібно наголошувати. Ми всі хочемо пишатися історією, а більше сьогоденням, хочемо жити в прогресивній країні, ми маємо однакові світоглядні базиси, однакові казки й міфи, наші маленькі світи взаємо проникають, і ці зв’язки утворюють одну велику країну. Важливо, щоб ми – і Схід, і Захід – проектували схоже майбутнє".
 
Про росіян як "братній" народ: "У мене й моїх знайомих ровесників ніколи й не було сприйняття росіян як братнього народу. Власне поняття братній народ досить дивне й не несло у собі конкретної інформації".
 
Про стереотип світової невідомості України: "Одного разу в Каліфорнії високо в горах ми зустріли літнього чоловіка, американця, який дізнавшись, що ми з України, привітався з нами українською "Добрий день!"
 
Чорней Валерія. "У нас неабияка сила ..." // Молодий буковинець. – 2014.– 10 лип. № 74.– С. 15.
 
Про Марисю Рудську, її творчість, враження від виставки розповідає також Інна Савчук на сторінках "Версій".
 
"Пригадуючи події 19 лютого на Грушевського, дівчина зізнається: "Саме тоді мені наснився "коктейль Молотова" у вигляді витинанки, із пляшки вибризкували вогняні квіти. Це був прямий посил з підсвідомості. Після цього у мене з’явилися цікаві усвідомлення подій: що це не просто політична акція, це боротьба добра і зла".
 
Савчук Інна. Козак Гаврилюк, бабаї та бабуся з динозавром // Версії. – 2014.– 10 лип. – 16 лип. № 28.– С. 16.
 
 
Відбувся сьомий обласний благодійний фестиваль народної творчості для людей з обмеженими фізичними здібностями "На крилах надій". У ньому взяли участь 108 учасників. Цей фестиваль збирає людей, які є прикладом надзвичайної внутрішньої сили, волі і любові до життя.
 
Керер-Ластівка Марія. У родинному колі // Буковинське віче. – 2014.– 10 лип. № 28.– С. 4.
 
Свій погляд на цю подію пропонує Надія Будна. Вона спробувала почути кілька доль.
 
Будна Надія. "Люди дивляться на мої роботи, кажуть, що гарно" // Молодий буковинець. – 2014.– 11 – 12 лип. № 75.– С. 10.
 
Висвітлили цю подію і на сторінка газети "Буковина".
 
Грицай Олена. Головне – не падати духом і не опускати руки // Буковина. – 2014.– 11 лип. № 49.– С. 5.
 
 
Про презентацію книги Степана Процюка "Трикутник", яка відбулася у Муніципальній бібліотеці ім. А. Добрянського під назвою "Третього на третю –"Трикутник", розповідає і ділиться своїми враженнями Маріанна Антонюк.
 
Антонюк Маріанна. Степан Процюк у Чернівцях... // Версії. – 2014.– 10 лип. – 16 лип. № 28.– С. 9.
 
 
У виставковій залі Художнього музею відкрилася виставка, присвячена пам’яті скульптора, заслуженого художника України Миколи Лисаківського. Свого часу Микола Лисаківський брав активну участь у реставрації будівлі Чернівецького обласного художнього музею. Про творчу долю митця розповідає науковий співробітник Художнього музею Марія Ільків.
 
Ільків Марія. Вічне мистецтво Миколи Лисаківського // Буковина. – 2014.– 11 лип. № 49.– С. 5.
 
 
На факультеті математики та інформатики ЧНУ ім. Ю. Федьковича відбулася наукова конференція, присвячена 135-тій річниці від дня народження і 80-тій від дня смерті видатного австрійського математика Ганса Гана, який працював у Чернівецькому університеті сім років (1909 – 1916). Це міжнародна конференція. У ній взяли участь 120 учасників із різних країн.
 
Лісковська Катерина. Великий математик працював у Чернівцях // Буковина. – 2014.– 11 лип. № 49.– С. 5.


 
 
У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
Джерело фото – http://molbuk.ua/chernovtsy_news/75667-marysya-rudska-pryvezla-u-chernivci-svoyi-vidomi-kartyny-z-revolyuciynoyi-seriyi.html