Наші нові надходження

 
Середа, 16 липня 2014
 
 
Гості Муніципальної бібліотеки, Володимир Карий, Руслана Кірєєва, Іванна Стеф’юк, які 10 липня презентували книгу, присвячену Маркові Черемшині, залишили у подарунок читачам кілька цікавих і вартих уваги видань, з якими радо знайомимо наших читачів.
 
 
 
 
 
 
 

 

Марко Черемшина у спогадах, документах і матеріалах / авт.-упоряд. Р.Кірєєва, П. Кірєєв, І. Стеф’юк; за ред. В. Карого. – Чернівці: Друк Арт, 2014.–416 с. ISBN 978-617-7172-10-8

 
У видання увійшли автобіографії письменника, його спогади про відомих сучасників, тексти промов, виголошених ним з нагоди пам’ятних дат. Так виглядає мемуарна частина книги. Значну частину видання становить інтерпретація творчості, осмислення особистості, діяльності Марка Черемшини. Сюди увійшли спогади про нього, наукові статті, літературно-критичні, публіцистичні розвідки, присвячені творчості новеліста, сучасні дослідження, які розкривають нові факти, пов’язані з письменником. Окремо представлено опрацювання листування Марка Черемшини, яке подано як важливе літературознавче та історичне джерела, а також заповіти письменника, присвячені йому некрологи, посмертні промови, статті. Доповнюють видання фотоматеріали, відомості про авторів, хронологічна довідка про Марка Черемшину, словник маловживаних слів. У книзі використані архівні матеріали ЦДІА у Львові, Державного архіву Івано-Франківської області, фотографії і рукописи з фондів Снятинського літературно-меморіального музею Марка Черемшини та краєзнавчого музею у Делятині.
 
 
 
 
Під час презентації Володимир Карий розповів про краєзнавчий і літературно-мистецький журнал, який виходить у Снятині під однойменною назвою (головний редактор Василь Харитон). Цього року журнал "Снятин" поєднав три ювілеї: 200-річчя Тараса Шевченка, 140-річчя Марка Черемшини та "круглу" дату самого журналу – цього року йому виповнюється 10. Фонди бібліотеки поповнили чотири номери "Снятину": 4-й і 5-й за 2005 рік та 8-й і 9-й за 2014 рік.
 
 
Снятин. Краєзнавчий і літературно-мистецький журнал. – 2014. – № 8 (22). –      96 с.
 
Номер присвячено 200-річчю Тараса Шевченка.
 
Головний редактор почав номер з історії знайомства Західної України з Тарасом Шевченком: "Західноукраїнський читач вперше познайомився з творами Т. Г. Шевченка на початку 40-х років ХІХ ст. відомо, що 14 грудня 1842 року російський консул у Бродах А. Рашет передав Я. Головацькому пакет з книгами, у якому був один примірник "Кобзаря". Таким чином, є підстави вважати, що саме діячі "Руської трійці" І. Вагилевич, Я. Головацький, М. Шашкевич та їхні однодумці у серпні – листопаді 1842 року поклали початок розповсюдженню творів Шевченка в Галичині".
 
Журнал представляє різнорівневу рецепцію особистості, творчості Тараса Шевченка. Переважають ліричні та риторичні звернення до нього із сьогодення, згадуються лауреати Шевченківської премії із Снятинщини, читачів знайомлять зі скульптурною шевченкіаною Снятинщини. До матеріалів, які заслуговують на особливу увагу можна віднести екскурс в 1914 рік, коли українська громадськість Галичини відзначала 100 років від Дня народження поета (Андрій Королько "Вшанування сторіччя від дня народження Тараса Шевченка на Снятинщині"), дослідження Ярослава Воробця, присвячене історії хвороб Тараса Григоровича.
 
Із рубрики "Книжкова полиця" дізнаємося про наукову розвідку Мамчака Мирослава "Тарас Шевченко і флот", в якій детально розглянуто зв’язки Тараса Шевченка з морем (Володимир Карий "Книга, що відновлює історичну пам’ять"), а також про інтерпретацію образу Кобзаря в поезії (Мирослав Попадюк "Поетична шевченкіана Богдана Мельничука").
 
Рубрика "Стоголосся віків" запрошує читача в глибини століть і пропонує познайомитися з давньою та середньовічною історією Снятинщини, її замками та відомостями про УПА.
 
У номері використано багато фотоматеріалів, а також роботи художника Василя Касіяна, присвячені Тарасові Шевченкові.
 
Снятин. Краєзнавчий і літературно-мистецький журнал. – 2014. – № 9 (23). –      96 с.
 
Число приурочене до 140-річчя Марка Черемшини і пропонує багато цікавих матеріалів про письменника, правника, громадського діяча, його творчість, долю, діяльність.
 
Марка Черемшину подано у контексті його епохи, крізь призму його діяльності, поглядів, переконань у статтях Анатолія Шумка "Черемшина як громадській діяч", Іванни Стеф’юк "Погляди Марка Черемшини на національне питання", Руслани Кірєєвої "Марко Черемшина на теренах Снятинщини", Івана Андрушка "Селянський адвокат", Володимира Карого "Благородна робота Миколи Гуйванюка".
 
Стосунки письменника з іншими людьми привідкривають статті "До історії дружби Миколи Фірманюка і Марка Черемшини" Андрія Королька, "Спогади про Марка Черемшину (д-ра Івана Семанюка)", "Покутський жайвір" Євгена Барана (про непрості стосунки між Черемшиною та Стефаником), "Василь Равлюк і Марко Черемшина – подвижники "Просвіти" Івана Грекуляка.
 
Роман Піхманець прослідковує витоки творчої особистості Івана Семанюка, звертаючись до його родинного кола – зокрема, простору побутування діда та баби ("Містерії Заліської гори"): "Саме вони як хранителі культурної пам’яті роду стали, умовно кажучи, патронами посвячувально-ритуальних дійств, що закінчувалися "народженням" нової людської істоти".
 
Частина матеріалів присвячена музею Марка Черемшини у Снятині, Наталії Семанюк) Вікторія Кірєєва "Вона звела світлий пам’ятник Черемшині", Олена Григорак "Не минає. І не мине", Володимир Качкан "Продовження покутської поеми (Наталія Семанюк)", Петро Кірєєв "Літературно-меморіальний музей Марка Черемшини у Снятині"), осмисленню образу Марка Черемшини у мистецтві (Руслана Кірєєва "Черемшина в образотворчому і народному мистецтві").
 
 
 
Стараннями снятинських гостей бібліотека поповнилася також іншими виданнями :
 
Атаманюк Мирослав. Вугільні копальні Джурова і Новоселиці: Краєзнавчий нарис / Мирослав Атаманюк. – Снятин: Музично-видавничий дім "В. Лазаренко", 2013. – 88 с.
 
Грицяк Євген. Норильське повстання. – 6-те вид. випр. / Євген Грицяк; за ред. В. Карого; передм. Є. Сверстюка. – Снятин: ПрутПринт, 2010.– 108 с. ISBN 978-966-2289-28-2
 
Калачик Микола. Сік землі: вірші та нарисові матеріали / Микола Калачик. – Чернівці: ДрукАрт, 2014. – 136 с. ISBN 978-617-7172-03-0
 
Оробець Іван. Життя в мініатюрі: поезії / Іван Оробець. – Чернівці: ДрукАрт, 2013. – 144 с. ISBN 978-966-2012-87-5
 
Попадюк Мирослав. Покликання: [Нарис про В. Карого] / Мирослав Попадюк. – Коломия: Видавничо-поліграфічне товариство "Вік", 1998. – 24 с. ISBN 966-550-090-2
 
Харитон В. Я., Тимофійчук М. М. Снятин над Прутом: Частина перша. Нариси історії міста та околиць від найдавніших часів до початку ХХ століття / Василь Харитон, Михайло Тимофійчук. – Снятин: ПрутПринт, 2003. – 224 с. + 36 вкл. ISBN 966-7325-70-9
 
 
 
Детальніше познайомитися з цими виданнями можна, відвідавши Муніципальну бібліотеку.

Завжди раді допомогти нашим читачам у виборі потрібної літератури.

 

 

Підготувала Інга Кейван