Культпростір. Події

 19.07.2014 – 25.07.2014
 
 
Минулого тижня основною культурною подією, на яку чекали усі чернівчани, стало відзначення 200-ліття римо-католицького храму Воздвиження Всечесного Хреста, яке відбулося гарно, гідно і світло. Та крім цього були й інші варті уваги культурно-мистецькі заходи, яким приділила увагу місцева преса.
 
 
 
 
Чернівецькі учні та студенти на запрошення міста-побратима Коніна та молодіжної організації польських харцерів з 6 по 17 липня провели у наметовому таборі в Поберово. Молоді чернівчани як отримали, так і по собі залишили добрі враження.
 
Беженар Валентина. Чернівецькі вишиванки підкорили Польщу // Чернівці. – 2014. – 24 лип. № 30. – С. 1-2.
 
Кухта Н. У Польщі несли 20-метровий український прапор // Молодий буковинець. – 2014. – 25-26 лип. № 79. – С. 10.
 
 
20 липня відзначається Міжнародний день шахів. З цієї нагоди у Варшаві з 14 по 20 липня проходив VII міжнародний шаховий фестиваль, присвячений пам’яті польсько-аргентинського гросмейстера Мігеля Найдорфа, у якому брав участь наш земляк Віталій Бернадський. Чернівецький шахіст у найпрестижнішому турнірі категорії "А" посів почесне п’яте місце.
 
Віталій Бернадський знову відзначився на міжнародному турнірі // Чернівці. – 2014. – 24 лип. № 30. – С. 8.
 
Чернівецький шахіст після вдалого виступу в Польщі готується отримати звання міжнародного гросмейстера! // Свобода слова. – 2014. – 24 лип. № 30. – С. 13.
 
 
19 липня у Чернівцях позначене гарною, світлою, доброю подією – відзначення 200-літнього ювілею римо-католицького храму Воздвиження Всечесного Хреста, який отримав титул Малої Базиліки (третьої в Україні). На свято зібралися не лише чернівчани, а й гості з різних куточків України та Європи. Це свято стало прикладом тієї функції, яку має виконувати церква – об’єднувати людей, наповнювати душі світлом, духовністю, сповнювати серця любов’ю, надією і вірою у перемогу добрих сил і намірів.
 
"Двогодинна Свята Меса проминула на одному подиху – так говорили навіть ті, хто того дня вперше переступив поріг храму. Цього дня вона супроводжувалася не лише музикою, а й соло на трубі та скрипці. А зносилася молитва за мир та спокій у країні та припинення війни на Сході України".
"... священику із Франції настоятель костелу подарував на згадку вишиванку. Оскільки Святкову Месу очолив єпископ з Ватикану, вона відправлялась латинською мовою, а молитви вірних звучали і українською, і польською, і французькою, і німецькою".
 
Фещук Наталія. Храм, що став Малою Базилікою // Чернівці. – 2014. – 24 лип. № 30. – С. 10-11.
 
Діонісія Кернична, розповідаючи про відзначення ювілею костелу, більше уваги приділила його історії.
 
Кернична Діонісія. Чернівці мають "царську святиню" // Час. – 2014. – 24 лип. № 29. – С. 10.
 
Ще детальніше про історію костелу, а також про святкування розповідає Маріанна Антонюк.
 
Антонюк Маріанна. Храм, який із частини імперського політичного проекту став центром християнського життя // Версії. – 2014. – 24.07 – 30.07, № 30. – С. 12.
 
Тарасова Антоніна. Віримо, що через Базиліку на нас зійде Благодать // Буковина. – 2014. – 25 лип. № 51. – С. 5.
 
Будна Надія. Костел отримав титул базиліки // Молодий буковинець. Місто – 2014. – 24 лип. № 78. – С. 4.
 
Інтерв’ю з архієпископом з Ватикану П’єро Маріні можна прочитати у "Погляді".
 
Козменко Віталія. Архієпископ з Ватикану прибув на Буковину // Погляд. – 2014. – 24 лип. № 30. – С. 14.
 
 
23 липня у Літературному центрі ім. П. Целана відбувся творчий вечір поетки і перекладачки із Польщі Анети Камінської, яка презентувала слухачам цикл віршів про Чернівці "Czernowitz Czarowidz". Українською їх переклав поет і перекладач Остап Ножак.
 
Фещук Наталія. Коли поет – не тільки поет // Чернівці. – 2014. – 24 лип. № 30. – С. 11.
 
 
У Чернівецькому художньому музеї працює Freeпроект художника з Івано-Франківська Сергія Григорянця "Весняно-польові роботи 2014". За характером це, швидше, перформенс, який покликаний привернути увагу до актуальних подій.
 
"Сергій Григорянц нагадав приповідку, що "Раз на рік стріляє навіть віник" і що цей "раз на рік" наступив – цієї весни у нас стріляти може не тільки віник, а й весь садово-городній інвентар".
 
Ярина Славич. Коли музи не мовчать // Свобода слова. – 2014. – 24 лип. № 30. – С. 14.
 
Степан Карачко. Філософія творчості // Буковинське віче. – 2014. – 24 лип. № 30. – С. 4.
 
 
У рубриці "Образ міста в портретах чернівчан" Маріанна Антонюк продовжує розповідати про цікавих, яскравих людей. Цього разу на сторінках "Версій" – історик, політолог Ігор Буркут, а також Чернівці колишні і Чернівці теперішні.
 
"Колишніх Чернівців уже не буде. Але Чернівці – будуть".
 
Антонюк Маріанна. Чернівці Ігоря Буркута // Версії. – 2014. – 24.07 – 30.07, № 30. – С. 8.
 
 
20 липня у Літньому театрі відбувся благодійний концерт на підтримку Збройних Сил України "Народна філармонія".
 
Від щирого серця // Буковинське віче. – 2014. – 24 лип. № 30. – С. 1.
 
 
Чудова новина, яка утверджує віру у добро і справедливість, у гідні міжлюдські стосунки. Наша юна піаністка Анна Симанчук, яка у квітні стала найкращою піаністкою на національному конкурсі, днями здобула друге місце на міжнародному конкурсі "Морська симфонія" (Албена, Болгарія). Як відомо, кошти на цю поїздку для дівчинки з ініціативи "Молодого буковинця" збирали небайдужі до творчої долі буковинці.
 
"Ми сиділи з мамою в залі. Раптом назвали друге місце й моє ім’я! Я закричала від радості і побігла на сцену. Мені дали диплом і кубок. Я така щаслива! Тепер я мрію поїхати в Лондон і виступити там".
 
Чорней В. Маленька піаністка здобула кубок у Болгарії // Молодий буковинець. – 2014. – 24 лип. № 78. – С. 4.
 
 
В обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка з колекції краєзнавця, Почесного громадянина Чернівців Івана Снігура. Представлені на ній експонати, присвячені Першій світовій війні. Їх Іван Снігур збирав протягом 60-ти років.
 
Ігор Буркут відзначив паралелі між подіями актуальними та 100-літньої давності: "Наш край був у складі Австро-Угорщини проти якої воювала Росія. На виставці ми можемо уважно глянути і фотографії, і поштівки, деякі австрійські та російські документи. Якщо уважно глянути на російські документи, ми побачимо, що сто років тому заперечували українців і зараз заперечують. Сто років тому грабували, гвалтували, вбивали невинних людей і те ж робиться нині. За сто років нічого, на жаль, не змінилося. Не дарма у сучасній Росії намагаються називати цю війну Другою Вітчизняною війною, хоча ніякого захисту Вітчизни не було. А було загарбання чужих земель!"
 
Чорней Валерія. "Історію треба знати добре..." // Молодий буковинець. – 2014. – 25-26 лип. № 79. – С. 9.
 
 
На музичній сторінці газети "Доба" журналіст Тарас Піц пропонує цікаве інтерв’ю зі співзасновником та колишнім учасником гурту "Перкалаба" Яремою Стециком, розповідь про музичну формацію уроджених буковинців "Бук", а також про гурт, учасники якого, очевидно, не байдужі до творчості Ентоні Берджеса, "Механічний апельсин". Усі ці розмови, оповіді вписані у контекст сучасних подій і висвітлюють ставлення до них молодих людей.
 
Піц Тарас. Ярема Стецик: "Творити – це кайф!" // Доба. – 2014. – 24 лип. № 28. – С. 13.
 
Піц Тарас. Реп-ватага "Бук", що має буковинське коріння, закликає бути українцями // Доба. – 2014. – 24 лип. № 28. – С. 13.
 
Піц Тарас. "Східний фронт" "Механічного апельсина" // Доба. – 2014. – 24 лип. № 28. – С. 13.




У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
Джерело фото –
http://www.catholic-media.org/ua/index.php?option=com_content&view=article&id=10869&catid=73&Itemid=100014