Культпростір. Події

 
26.07.2014 – 1.08.2014

 

На морі культурного життя Чернівців цього тижня штиль. Цього разу культурний огляд побудований переважно на матеріалах, зроблених чернівецькими журналістами про цікавих особистостей, які завжди несуть людям духовну силу, світло.

 

 

 

Чернівчани продовжують цікавитися культурою своїх європейських сусідів. Як уже повідомлялося, 23 липня відбувся творчий вечір Анети Камінської. Журналістка Наталія Фещук спілкувалася з польською письменницею і перекладачкою. З її міркуваннями стосовно ситуації в Україні і сприйняття її поляками, про роль письменників у такі часи можна прочитати в інтерв’ю на сторінках газети "Чернівці".

Фещук Наталія. "Україна не може собі дозволити, аби частина людей зараз просто спала..." // Чернівці. – 2014. – 31 лип. № 31. – С. 10-11.

 

Чимало чернівчан цього місяця мали можливість відвідати виставку робіт Лариси Куваєвої. Про цю талановиту художницю, викладача мистецтва малювання, маму п’ятьох дітей пропонує дізнатися більше Валерія Чорней.

Чорней Валерія. "Люблю жити з відкритим серцем" // Молодий буковинець. Місто – 2014. – 31 лип. № 80. – С. 6.

 

Розповідь про ще одну цікаву, обдаровану особистість, 85-літнього чернівчанина Івана Снігура, а також історію Буковини та Чернівців його очима можна прочитати на сторінках "Версій" у рубриці Маріанни Антонюк "Образ міста в портретах чернівчан".

"Пам’ятаю, як упродовж двох тижнів з Резиденції вивозили неймовірні скарби і спалювали в ямі позаду університету, – пригадує краєзнавець. – Возили фірами. Процес спалювання контролювала охорона. Роззяв не підпускали, могли й стріляти в особливо цікавих. Коли охорона змінювалася – показували одне одному щось з-під манжета. Мабуть, якийсь документ або умовний знак, щоби переконатися – свої. Я прикидався дурником й іноді підбирався ближче. Там горіли іконостаси, метрики, записи, пергаменти, книжки…"

Антонюк Маріанна. Чернівці Івана Снігура // Версії. – 2014. – 31 лип. – 6 серп. № 31. – С. 12.


1 серпня – День народження краєзнавця і фотомитця Степана Карачка. Газета "Буковинське віче" присвятила йому невеличкий матеріал.
 
"В державному архіві Чернівецької області виявив багато унікальних документів: листи Михайла Грушевського, про перебування Володимира Винниченка в Чернівцях, про гастролі в нашому місті Олександра Вертинського.
На передодні 600-річчя Чернівців, віднайшов унікальний документ: грамоту Олександра Доброго від 8 жовтня 1408 року, яку шукали понад 100 років тому, і яка зберігалася в Москві..."
 
Краєзнавець та фотомитець // Буковинське віче. – 2014. – 31 лип. № 31. – С. 4.
 
 
У Чернівецькому художньому музеї відкрилася виставка молодих художників АРТ-НУВО під назвою "Вільні БОЖЕ вільні", у якій взяли участь 12 митців. Їхні роботи виконані у стилі "бохо", якому властивий стильова дифузія, синкретизм різних технік. Роботи, виконані у цьому стилі, завжди щось декларують.
 
"Виставка символізує вільних людей від Бога – поетів, художників, музикантів, тобто людей, яким дано від Бога бачити цей світ трішки інакше, змінювати його на краще, схиляти оточуючих до сучасного ритму життя..."
 
Мицкан Тетяна. Мир від вільних художників // Буковина. – 2014. – 1 серп. № 52. – С. 5.
 
 
На журналістське та мистецтвознавче осмислення чекає також захід, проведений у контексті проекту-лекторію " Dzestra talks". Це лекція Катерини Ботанової " Культурні активісти: хто вони такі і що можуть зробити для міста", прочитана мистецтвознавцем 31 липня у приміщенні газети "Буковина".
 
 
 
У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.