Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

П'ятниця, 29 серпня 2014
 
 
 23.08.2014 – 29.08.2014
Актуальна думка: "...культура у мирний і воєнний період – це різні речі. Адже саме через її призму ми маємо відчути стан суспільства. Бо тільки культура, в моєму баченні, є показником суспільства. Якщо ми зараз закінчимо з культурою, то суспільство у цілому зупиняє свій розвиток. Але, наприклад, всі про це говорили, я скажу ще раз. Не час нині феєрверків, не час чогось гучного і безідейного" (Марина Лібанова, інтерв’ю газеті "Погляд", № 35, 28 серпня 2014).


Головною подією попереднього тижня був День Незалежності України. Якщо минулими роками цей день для більшості означав лише ще один вихідний, часто з демонстрацією зневаги та зверхності до національної символіки, проявами громадянської байдужості та інертності, механічним відпрацьовуванням учасників культурних заходів, то цьогоріч, звісно, багато змін. І зміни ці сутнісні. Хоча зчаста люди ще зосереджуються більше на зовнішніх, візуальних ефектах, які також потрібні, та хочеться вірити, що вони не стануть черговою підміною важливих внутрішніх трансформацій.
Звичайно, що цю подію не обминули чернівецькі газети.
 
 
Наталія Фещук, розповідаючи про відзначення Дня Державного Прапора України на Центральній площі та Дня Незалежності на Театральній площі, озвучує риторичне запитання від деяких чернівчан: "Чи не забагато показного патріотизму?"
 
Фещук Наталя. День Незалежності, окроплений дощем // Чернівці. – 2014. – 28 серп. № 35. – С. 10.
 
 
Шахи – гра високоінтелектуальна, тому особливо приємно, що саме на такому рівні вкотре заявив про Україну чернівецький шахіст Віталій Бернадський. На 85-му Конгресі Міжнародної шахової федерації FIDE Кваліфікаційною комісією було прийняте рішення присвоїти йому звання "міжнародний гросмейстер".
 
Зав’ялов Володимир. Вперше в історії Буковини! // Чернівці. – 2014. – 28 серп. № 35. – С. 11.
 
 
"Свобода слова" розповідає про виставку представників Чернівецької обласної організації Національної спілки художників під назвою "Митці Буковини", яка проходить у львівському "Палаці мистецтв". Там представлені живопис, графіка, скульптура, ткані вироби, гобелени, ювелірне мистецтво – загалом, понад 80 робіт.
 
Росинська Олена. У славному місті Лева // Свобода слова. – 2014. – 28 серп. № 34. – С. 14.
 
 
Газета "Погляд" під рубрикою "Інтерв’ю" подає два важливих, проблемних інтерв’ю на тему: "Про культуру в умовах війни". Своїми міркуваннями з цього приводу діляться начальник управління культури Чернівецької міської ради Григорій Волинець та організатор мистецьких подій Марина Лібанова.
 
Г. Волинець: "Щодо проведення заходів, то все залежить від формату. Їх треба проводити, вони потрібні. [...] Потрібно піднімати національний дух. Все-таки засоби масової інформації – одна із тих складових, яка впливає на формування і світогляд та позицію територіальної громади".
 
Г. Волинець висловився з приводу болісного питання трансформації кінотеатру ім. І. Миколайчука – про технічні проблеми приміщення, причину фінансових затримок, а також стосовно того, яким він бачить майбутнє кінотеатру: "Позиція моя була, є і буде – у нас немає центру культури фото- і відеомистецтва. Іван заслужив, щоб такий центр був у Чернівцях".
 
М. Лібанова: "Вважаю, що культура має жити далі. Але є міра. Тобто культура у мирний і воєнний період – це різні речі. Адже саме через її призму ми маємо відчути стан суспільства. Бо тільки культура, в моєму баченні, є показником суспільства".
 
Також пані Марина розповіла про досвід Ізраїлю щодо культурного життя у період загострення військових дій. А найвагомішим на сьогодні в Українському культурному житті вважає поетичне слово: "Зараз дуже важливо зібратися і проникнутися великою силою слова. Поезія більш зачіпає, аніж проза. Її легше донести до серця".
 
Про культуру в умовах війни // Погляд. – 2014. – 28 серп. № 35. – С. 6.
 
 
На сторінці "Культура" Віталія Козменко розповідає про короткометражний фільм, зйомки якого тривали у Чернівцях і днями завершилися. Це містична історія кохання "Видіння" від режисера В’ячеслава Петращука. На цій же сторінці ідеться про новий альбом чернівецького музиканта Саші Буль "Фольк виживання".
 
Козменко Віталія. Зняли кіно про містичну історію кохання // Погляд. – 2014. – 28 серп. № 35. – С. 22.
Козменко Віталія. Записав альбом із підтекстом // Погляд. – 2014. – 28 серп. № 35. – С. 22.
 
 
Завершився конкурс на кращу скульптуру, яка має стояти на місці колишньої "Пієти" на Центральній площі Чернівців.
 
Козменко Віталія. На площі встановлять скульптуру Богородиці // Погляд. – 2014. – 28 серп. № 35. – С. 23.
 
Визначили переможця проекту пам’ятника Небесній Сотні // Молодий буковинець. Місто – 2014. – 28 серп. № 88. –     С. 3.
 
 
У видавництві "Книги-ХХІ" вийшла збірка концтабірних оповідань польського письменника родом із Житомира Тадеуша Боровського "У нас, в Аушвіці..." (переклад Олександра Бойченка).
 
"Перебування в таборах (після Аушвіца були ще Даутмерген і Дахау) перетворило Боровського з поета-початківця на геніального прозаїка, який вирішив донести до читачів найгіркішу правду про поведінку людини за колючим дротом".
 
Чорней В. "Книга про життя на межі" // Молодий буковинець. – 2014. – 28 серп. № 88. – С. 14.
 
 
У Художньому музеї діє виставка робіт Петра Лемського, на якій представлено його графіку та скульптуру.
 
Матвіїшин Галина. "Карпати: просто бери і малюй" // Молодий буковинець. – 2014. – 29-30 серп. № 89. – С. 9.
 
 
Ще одна яскрава особистість, ще одна неповторна життєва історія (тому що ніхто і ніщо не повторюється) від Маріанни Антонюк в її авторській серії "Образ міста в портретах чернівчан". Цього раз читач може привідкрити для себе світ чернівецького художника, заслуженого діяча мистецтв України Броніслава Тутельмана. Багато з чим можна не погоджуватися, дещо звучить надто категорично, але кожен має право на свій погляд, на уявлення про звичний простір.
 
"Виросло покоління, яке не знає нічого про ТІ Чернівці. А це значить, що ТИХ Чернівців уже не буде. Це не погано, ні. Будуть інші.
Це місто нагадує мені жінку, яка не тримає плід. Вона всіх викидає. Так і Чернівці – завжди викидають світлі імена, і вони всі не тут"
.
 
Антонюк Маріанна. Чернівці Буми Тутельмана // Версії. – 2014. – 28-30 серп. № 35. – С. 6-7.



У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
Джерело фото – http://molbuk.ua/chernovtsy_news/49206-na-den-nezalezhnost-v-chernvcyah-proydut-koncerti-vistavki.html