Наші нові надходження

Четвер, 4 вересня 2014
 
 
 
 
 
Муніципальна бібліотека поповнилася ще кількома новими книгами, які можуть задовольнити різні смаки та інтереси. Це збірники – один із них об’єднав документи, пов’язані з Першою світовою війною, другий – розвідки, присвячені сучасній українській літературі. Також праця, яка дозволить зазирнути у таємниці людського "Я"; чергове чудове видання від видавництва "Книги-ХХІ" і щойно "спечений" збірник прози, що презентуватиметься на цьогорічному "Meridian Czernowitz".
 
 
 
 
 
Буковина в роки Першої світової війни 1914 – 1918 рр. Документи / Упорядкування, передмова, коментарі, переклад з німецької та російської мов В.М.Ботушанського. – Чернівці: Технодрук, 2014. – 356 с. ISBN 978-617-7096-16-9.
 
Цей збірник документів вийшов до 100-річчя початку Першої світової війни. Його складають архівні матеріали Чернівців, Києва, Відня. Сюди увійшли оригінальні документи та регести, які відображають стан Буковини протягом 1914 – 1918 рр. і дають можливість відчути тогочасну атмосферу, настрої, зміну ситуації, усю напруженість та драматизм, межовість воєнного існування.
 
"Документи збірника відображають різні аспекти подій воєнної пори: цілі війни, призов до війська, наступи і відступи військ, дипломатична боротьба навколо Буковини, інкорпораційні наміри Росії, реквізиції, пограбування майна, руйнування продуктивних сил краю, примусові роботи населення для потреб армії, арешти, інтернування, депортації, полон, заручництво, загибель людей, дезертирство, матеріальне становище населення, ставлення до війни різних соціальних і національних категорій населення...".
 
Упорядковане В.М.Ботушанським видання дозволяє побачити події столітньої давності зблизька, усвідомити, що війна – це не просто слово, а це тривала в часі подія (з причинами і наслідками), яка ділить життя людини на "до", "під час" і "після" (для тих, хто пройшов і вижив).
 
 
 
Сучасна українська белетристика: координати "Коронації слова" : монографія / Миколаївський національний університет імені В. О. Сухомлинського ; за заг. ред. С. В. Підопригори. – Миколаїв: Іліон, 2014. – 306 с. ISBN 978-617-534-239-8.
 
Збірник є посутнім кроком у розвитку сучасної української літературної критики. Його складають розвідки, присвячені романам-переможцям конкурсу "Коронація слова" різних років.
 
Монографія представлена шістьма проблемно-тематичними розділами, в основі яких жанровий принцип.
 
Перший, "Український детектив: пригоди, таємниці, "супермени" пропонує осмислення творів Ірен Роздобудько, Алли Сєрової, Олексія Волкова, Андрія Кокотюхи.
 
У другому розділі, "Багатовимірні світи українського фентезі", можна зануритися у химерні реальності творців фентезі Дари Корній, Ярослави Бакалець і Ярослава Яріша, Романа Костенка, а також у напружений хорор від Наталі та Олександра Шевченків, поблукати "лабораторією" містично-інтелектуального трилера Михайла Бриниха.
 
Наступний розділ, "Психологічний роман як драма життя українського маргінала", розкриває тему сучасної "маленької" людини. Дослідники осмислюють її проблеми на основі творів Марини Гримич, Лариси Денисенко, Павла Вольвача, Анни Хоми, Володимира Лиса.
 
У четвертому розділі розглянуто жанр мелодрами в сучасній українській прозі, який тут представлений творчістю Ірен Роздобудько, Анни Багряної, Люко Дашвар, Марії Матіос.
 
П’ятий розділ присвячений "важковаговикам" – творцям сучасної історичної прози Юрію Сороці та Сергію Батурину.
 
Завершують збірник інтерпретації пригодницьких романів Василя Шкляра, Максима Кідрука, Андрія Кокотюхи.
 
Отже, ця колективна монографія присвячена осмисленню літературних зразків сучасної масової культури.
 
"Останніми роками ідея "мідл-літератури" набула популярності в критиків і теоретиків, позаяк на книжковому ринку з’явилася значна кількість літературної продукції, явно не належної до високого письменства, але й набагато вищої за художній рівень літературної "попси", – доктор філологічних наук Софія Філоненко.
 
 
 
Ришард Капусцінський. Імператор. Шахіншах / Переклад з польської Олеся Герасима. – Чернівці: Книги –ХХІ, 2014. – 294 с. ISBN 978-617-614-068-9.
 
Твори Ришарда Капусцінського, очевидно, можуть задовольнити естетичні потреби, смаки найвибагливішого читача, оскільки об’єднали в собі те, що характеризує якісну прозу, – своєрідний стиль, ідейно-тематичну універсальність, оригінально запущені механізми концепту дії та способів репрезентації дійсності.
 
Сконденсовано і вичерпно про ці романи висловився в інтерв’ю "Молодому буковинцю" літературний критик Олександр Бойченко: "Капусцінський належить до найпопулярніших за межами своєї батьківщини польських авторів, за кількістю перекладів з ним конкурує лише Станіслав Лем. Своєю чергою, зібрані у нас під одною обкладинкою "Імператор" і "Шахіншах" належать до найвідоміших творів Капусцінського. У Польщі дуже добре розвинена так звана "репортажна література", яка здобула заслужене визнання в усьому світі. То можете собі уявити, наскільки добрим має бути автор, якого називають "імператором репортажу". Секрет його успіху такий: Капусцінський об’їздив десятки країн, був свідком численних революцій і війн, до яких приглядався уважним журналістським оком. [...] в "Імператорі" змальоване повалення режиму Гайле Селасіє в Ефіопії. Студентські протести, змова військових, поступове обмеження імператорської влади аж до арешту монарха – все це історичні факти. Але як Капусцінський їх викладає? Він надає слово реальним людям з обслуги імператора. Кожен із цих слуг міг бачити лише свою ділянку роботи, про яку він у відтвореному автором стилі й розповідає. А вже ми, читачі, повинні з цих фрагментів скласти у своїй свідомості цілісний образ імператора та його нещасної імперії. Саме така, тобто щоразу інакша непрямолінійність, і забезпечує книжкам Капусцінського високий художній рівень. Але якби хтось злякався, то хочу запевнити: читати їх легко, як пригодницькі романи".
 
 
 
Маноха І. П. Психологія потаємного "Я" / Ірина Маноха. – К.: Поліграфкнига, 2001. – 448 с.
 
Монографію доктора психологічних наук, професора Манохи Ірини Петрівни Муніципальній бібліотеці подарували Східно-Європейський Інститут Психології спільно з Міжнародною Експертною Агенцією "Консалтинг і Тренінг". Це дуже вартісний, цінний дарунок, оскільки дослідження присвячене людині, її внутрішньому світові, воно є важливим кроком на шляху розуміння людини, людини – людиною та самої себе. Така праця особливо актуальна у нашу епоху надзвичайно швидких темпів, коли переважна більшість представників людства, акцентуючись на соціально-економічно-фізіологічному, не мають часу зупинитися і замислитися над собою та іншими у контексті екзистенційно-онтологічному. Населення світу збільшилося, люди ідуть, у буквальному розумінні, пліч-о-пліч, але глобальнішим стало і почуття самотності, незахищеності, переважають агресія і цинізм. Причиною тому – втрата відчуття одне одного, притуплення усвідомлення того, що поряд такі самі живі істоти – окремі всесвіти (зі своїми радостями, болями, прагненнями, сподіваннями).
 
У дослідженні Ірини Манохи людину показано як неповторний мікросвіт, але, у той самий час, як важливу частинку макросвіту, що розвивається за своїми законами, розуміння яких дозволить зробити існування людства більш гармонійним і комфортним.
 
"Інша епоха вибудовує нову філософію – філософію "доброчинного світу" та "доброчинно діючої людини", де доброчинність постає соціально схваленим засобом "шляхетно протистояти світові", не завдаючи шкоди йому і захищаючи себе від можливих руйнівних впливів цього "могутнього партнера".
"Кожний новий "день історії" породжує нове бачення світу, нове розуміння природи людини. Одна з проблем невирішених – витоки людського буття як специфічного способу існування у світі, способу відмінного від інших і водночас єдиного, що здатен осягнути природу та зміст всіх інших форм існування, світів, просторів та Всесвіту загалом".
 
Ще раз хочемо подякувати добродіям, завдяки яким фонди бібліотеки поповнилися таким чудовим виданням, за подарунок і за сприяння примноженню Добра, Світла, Ладу у світі.
 
 
 
Черновицкие рассказы / Составители Б. Брикер и А. Вишевский. – Черновцы: Meridian Czernowitz; Книги – ХХІ, 2014. – 264 с. ISBN 978-617-614-074-0.
 
"Черновцы – это маленький город, который претендует на величие. Это провинция, заявляющая о своём праве быть центром вселенной", – так висловлюються про Чернівці упорядники та одні із авторів збірника Борис Брікер та Анатолій Вишевський, які один із перших примірників видання принесли у бібліотеку, що носить ім’я їхнього незабутнього вчителя.
 
Власне, із назви вже зрозуміло, що книга присвячена нашому місту. Та своєрідність її в тому, що твори, які її складають, – це показ Чернівців крізь призму бачення, сприйняття, відчуття, вражень, спогадів так званих бейбі бумерс – покоління, народженого у перші 10–15 років після Другої світової війни. Читач має можливість зустрітися з містом 60-х–70-х років – часу, коли Чернівці вбиралися в нові форми, розросталися, та, однаково, залишалися собою, скільки б не говорили представники різних поколінь про "затонулий світ". Специфіка Чернівців – це принцип аналогії: місто, місце завжди зберігає ядро і просіює, залишаючи те і тих, хто і що йому органічне
 
У збірнику представлені твори різних стилів і жанрів, а головне – зовсім відмінні світогляди та світовідчуття. Тому і Чернівці того часу можна побачити у різних, часто несподіваних ракурсах.

 
 
 
 
 
Запрошуємо усіх для детальнішого знайомства з представленими виданнями та до корисного і приємного читання у Муніципальну бібліотеку ім. А. Добрянського.
 
 
 
 
Підготувала Інга Кейван