Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

 
29.08.2014 – 5.09.2014
 
 
Актуальна думка: "Інша епоха вибудовує нову філософію – філософію "доброчинного світу" та "доброчинно діючої людини", де доброчинність постає соціально схваленим засобом "шляхетно протистояти світові", не завдаючи шкоди йому і захищаючи себе від можливих руйнівних впливів цього "могутнього партнера" (Ірина Маноха, "Психологія потаємного "Я").
 
 
 
 
Днями у Чернівцях можна було побачити фантастичну для нашого міста кількість байків. Це учасники ХІV Міжнародного Катинського рейду із різних країн Європи та Америки. Такий мотопробіг проводиться щороку на вшанування пам’яті польських громадян, загиблих у часи Другої світової війни за межами їхньої батьківщини. Байкери зустрілися і поспілкувалися з представниками польської громади Чернівців, з мером, познайомилися з центральною частино міста, у Строжинці поклали квіти до пам’ятника Героям Небесної сотні, відслужили молебень за український народ (з байкерами всюди їздить їхній капелан), за героїв.
 
Байкери – у Чернівцях // Чернівці. – 2014. – 4 вер. № 36. – С. 1.
 
М.Б. Польські байкери вшанували пам’ять Катинської трагедії // Свобода слова. – 2014. – 4 вер. № 35. – С. 1.
 
Олійник В. Місто відвідали польські байкери // Молодий буковинець. Місто. – 2014. – 29 серп. – 4 вер. № 90. – С. 3.
 
 
Чернівецька обласна організація Спілки художників святкує своє 70-річчя. З цієї нагоди у виставковій залі "Вернісажу" працює виставка, на якій представлені роботи художників, скульпторів.
 
Росинська Олена. Ми були, ми є, ми будемо // Свобода слова. – 2014. – 4 вер. № 35. – С. 8-9.
 
 
У Чернівецькому художньому музеї триває виставка скульптури та графіки Петра Лемського. Про цю творчу особистість розповідає на сторінках "Свободи слова" Ярина Славич.
 
Славич Ярина. Вічна любов Петра Лемського // Свобода слова. – 2014. – 4 вер. № 35. – С. 14.
 
Газета "Буковина" повідомляє, що Петро Лемський "запропонував виставити частину своїх робіт на благодійний розпродаж, а отримані кошти переказати на потреби української армії".
 
Чекалюк Юрій. Декілька слів про патріотизм у мистецтві // Буковина. – 2014. – 5 вер. № 57. – С. 7.
 
 
Незабаром у Чернівцях презентуватиметься нова збірка Сергія Жадана "Бийся за неї". Проілюстрував її надзвичайно талановитий і харизматичний чернівецький художник Артем Колядинський. Про роботу над ілюстраціями з ним розмовляла Віталія Козменко.
 
"До кожного вірша у книзі увійшли по чотири мої малюнки. У них намагався вкласти своє бачення сюжету віршів автора. Загалом, результатом я задоаволений".
 
Козменко Віталія. "Щодня слухав вірші Жадана" // Погляд. – 2014. – 4 вер. № 36. – С. 22.
 
 
Художник Олег Любківський почав відновлювати традицію настінної реклами у Чернівцях. Принципи такої реклами – інформаційна вичерпність, ненав’язливість, естетична вписуваність в архітектурну стилістику міста. Перший зразок художник виконав на приміщенні, де розташована "Найкраща кав’ярня на розі Університетської та Сковорди".
 
"Це монументальний настінний живопис, але мінімальних розмірів, - пояснює художник Олег Любківський. - Фактично, це фреска з використанням нашарувань фарби: і простої, і рідкої. Плюс утворення фактури старовинної штукатурки. [...] ми вирішили започаткувати відновлення у Чернівцях традиційної європейської реклами. Настінна. Скромна. Не підносить себе вище дійсності. Сподіваюся, ми будемо виховувати художній смак людей. Такий смак полягає не у нагромадженні багатоповерхових рекламних конструкцій, які виграють усіма кольорами фарби, а у стриманій достойній рекламі з чіткою витриманою стилістикою".
 
У Чернівцях збереглися три зразки подібної реклами: дві австрійського часу, одна – румунського.
 
Чорней Валерія. Відновили вивіску, яка була століття тому // Молодий буковинець. Місто. – 2014. – 29 серп. – 4 вер. № 90. – С. 3.
 
 
Днями художник-карикатурист Валерій Михайлович Іоніцой відсвяткував своє 65-річчя. У газеті "Доба", з якою митець особливо активно співпрацює, опубліковано статтю про його життя та творчий розвиток.
 
Стефанець Володимир. Уїдливий добрий Іоніцой // Доба. – 2014. – 4 вер. № 34. – С. 6, 16.
 
 
Цього тижня Маріанна Антонюк у авторській рубриці "Образ міста в портретах чернівчан" пропонує знайомство з істориком, фотографом, перекладачем, громадським діячем Сергієм Осачуком, а також з Чернівцями, пам’ятками архітектури та відомими чернівчанами крізь призму його досліджень і сприйняття.
 
"Серед паперів Кайндля побачив ще його ділове листування з фірмою Вільгельма Москалюка, яка займалася виготовленням надгробників. Кайндль замовив у цієї фірми надгробний пам’ятник на могилу своєї матері. У листі від фірми, окрім повідомлення про оплату та інших деталей, була "рекламка", якщо казати по-сучасному. Це був "перелік об’єктів", створених цією фірмою. Серед них – приміщення нашого чудового театру! досі ми говорили про театр тільки те, що він створений за проектом відомих віденських архітекторів Фельнера і Гельмера. Тепер можемо пишатися тим, що ця розкішна будівля зведена буквально за 14 місяців руками наших, чернівецьких і буковинських людей!"
 
Антонюк Маріанна. Чернівці Сергія Осачука: радянські паради й сучасні бали, дідові спогади про Австрію та Румунію, архівні відкриття, фестивальна конкуренція і Божа ласка зустрічей з історією // Версії. – 2014. – 4–10 вер. № 34. – С. 6–7.
 
 
Також у "Версіях" у рубриці "Мистецький детектив" мистецтвознавець Тетяна Дугаєва розпочала цикл розповідей про буковинську геральдику. Розповідь про інформацію, яку несе ця знакова система, доповнена відповідним ілюстративним матеріалом.
 
Дугаєва Тетяна. Сучасне виростає з минулого: сокіл і тур – обереги буковинців. Геральдичні символи міст і сіл Чернівецької області // Версії. – 2014. – 4–10 вер. № 34. – С. 12.
 
 
31 серпня відбулося щорічне свято румунської мови. Учасники зібралися біля пам’ятника Міхаю Емінеску, потім у Румунському домі взяли участь у презентації нових видань (як художніх, так і наукових). Урочистості пройшли в "Юності Буковини".
 
Карачко Степан. З любов’ю до рідної мови // Буковинське віче. – 2014. – 4 вер. № 36. – С. 4.
 
 
Чернівецька обласна бібліотека для дітей продовжує свій проект "Буковина читає дітям", що покликаний відродити традицію родинного читання і, загалом, потреби читання. Днями у рамках цього проекту у бібліотеці відбулася зустріч 5-тикласників ЗОШ № 2 з родиною митців Денисових – Ольги та Володимира. Ольга Володимирівна – філолог за фахом, нині завідує відділом декоративно-ужиткового мистецтва Чернівецького художнього музею, займається бісероплетінням. Її батько Володимир Данилович – художник, займається живописом, графікою, художньою обробкою дерева. Під час зустрічі родина митців розповідали дітям про книги, які відіграли важливу роль у їхньому житті. Також учні могли познайомитися з роботами Володимира Даниловича та Ольги Володимирівни.
 
Дудчак Т. "Буковина читає дітям": книга чи комп’ютер? // Буковинське віче. – 2014. – 4 вер. № 36. – С. 4.
 
 
Останніми днями чернівецькі ЗМІ неодноразово повідомляли про те, що в Чернівцях гостює син поета Пауля Целана та художниці Жизель Лестранж Ерік. Це його перший приїзд в Україну. Газета "Буковина" пропонує ближче знайомство з сином однієї із найбільш знакових особистостей нашого міста. Пан Ерік погодився дати часопису інтерв’ю, які, загалом, дає украй рідко. У спілкуванні з ним та його другом Бертраном Бадью допомагав завідувач кафедри сучасних іноземних мов та перекладу факультету історії, політології і міжнародних відносин ЧНУ ім. Ю. Федьковича Тарас Івасютин, який першим із чернівчан познайомився з сином Целана – особистістю, по-своєму обдарованою, по-своєму унікальною і самодостатньою.
 
Бертран Бадью – викладач-дослідник, співдиректор центру Пауля Целана, разом з Еріком Целаном опікується літературною спадщиною поета, видавець його творів та листів у Німеччині та Франції. Він говорив про необхідність видати українською листування Пауля Целана з дружиною, адже лише у цих листах поет згадує Чернівці, називаючи це місто "Імператрицею Буковини". "А в одному листі з Лондона написав, що побачивши магнолію, "відчув запах чернівецько-буковинської магнолії". Цей аромат йому запам’ятався йому з дитинства, коли в Чернівцях навесні розцвітали ці квіти".
 
Требик Тетяна. Син Пауля Целана відвідав Чернівці // Буковина. – 2014. – 5 вер. № 57. – С. 6.
 
 
У рамках проекту-лекторію "Dzestra Talks" відбулася зустріч з фестивальниками Іллєю Гладштейном та Надією Парфан, які ділилися своїми міркуваннями про культуру, її функції, механізми дії у суспільстві.
 
Танащик Оксана. Як зробити фестиваль... // Буковина. – 2014. – 5 вер. № 57. – С. 7.

 
 
 
 
У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
Джерело фото – http://molbuk.ua/chernovtsy_news/77837-u-chernivcyakh-oleg-lyubkivskyy-rozmalyuvav-stiny-kavyarni-na-rozi-zhyvopysnoyu-vyviskoyu.html