Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

П'ятниця, 12 вересня 2014 
 
 
 
6.09.2014 – 12.09.2014
 
 
Актуальна думка: "Культура діалогу – це те, що нами втрачене найбільш драматично" (Оксана Забужко, http://bookforum.ua/article/1764/)
 
 
Найбільш помітною чернівецькою культурно-мистецькою подією минулого тижня, безперечно, був фестиваль "Meridian Czernowitz". Місцева преса приділила цій події чимало уваги.
 

MCzMCz MCzMCz MCzMCz MCzMCz MCzMCz MCzMCz MCzMCz MCzMCz

 
З одним із постійних гостей фестивалю, Надзвичайним і Повноважним Послом Німеччини в Україні Крістофом Вайлем, розмовляла журналістка газети "Чернівці" Наталя Фещук. Пан Вайль, який щиро переймається нашою державою, поділився своїми враженнями про Чернівці, Україну, думками з приводу подій в ній, розповів про те, яке значення для нього має творчість Целана, мистецтво. У Чернівці Крістоф Вайль щороку приїздить на "Meridian Czernowitz", а до Львова – на джазовий фестиваль.
 
"Так склалося, що на цьому джазовому фестивалі були мої берлінські друзі, і вони всі були вперше в Україні, і всі були позитивно вражені вашою країною. І я подумав, що було б добре запросити в Україну всі 80 мільйонів німців для того, аби кожен з них міг скласти свої враження про цю країну і повезти позитив із собою".
 
Фещук Наталія. "Прем’єр-міністр України знає, як я люблю його рідне місто" // Чернівці. – 2014. – 11 вер. № 37. – С. 10-11.
 
 
Також Наталя Фещук пропонує статтю з проблемними міркуваннями навколо фестивалю. Зокрема йдеться про фінансову підтримку "Meridian Czernowitz" та його цьогорічну географію.
 
Фещук Наталія. Поезія на тлі війни... Поетичний фестиваль "Meridian Czernowitz" цього року обрав гасло: "Музи не мовчать" // Чернівці. – 2014. – 11 вер. № 37. – С. 11.
 
 
Валерія Чорней розмовляла з учасниками поетичного фестивалю письменниками Юрієм Андруховичем, Сергієм Жаданом, Іреною Карпою та Надзвичайним і повноважним послом Австрії в Україні Вольфом Дітріхом Гаймом "про майбутнє України, війну, російську пропаганду".
 
Чорней Валерія. "Криза в Росії, а в нас війна..." // Молодий буковинець. – 2014. – 11 вер. № 92. – С. 7.
 
 
У цьому ж номері Валерія Чорней пропонує читачам інтерв’ю з Іреною Карпою.
 
Чорней Валерія. "Я вдома – там, де цінують життя" // Молодий буковинець. – 2014. – 11 вер. № 92. – С. 17.
 
 
І ще одне інтерв’ю від Валерії Чорней – розмова з Сергієм Жаданом.
 
"Сила у правді. Україна захищається. Вона захищає свої кордони, територію, громадян, ідею... Це війна, яку нам нав’язали. І оскільки правда на нашому боці, я вірю, що врешті-решт, за нами буде перемога".
 
Чорней Валерія. "Не треба капітуляційних настроїв" // Молодий буковинець. – 2014. – 12-13 вер. № 93. – С. 8.

 
Руслан Козлов зробив огляд кількох подій, які відбулися під час ювілейного "Meridian Czernowitz": презентація збірника прози "Черновицкие рассказы", виступ ексцентричного данського поета Нільсена, поетичні читання на єврейському цвинтарі, виступ оркестру єврейської музики під керівництвом Льва Фельдмана.
 
Козлов Руслан. "Meridian Czernowitz": подорож до золотих часів культурного піднесення. Епатажний Нільсен, поезія у склепі та спогади про старі Чернівці // Версії. – 2014. – 11–17 вер. № 37. – С. 7.
 
 
Цей же журналіст подає більш детальний репортаж з презентації платівки харківського ска-панк-гурту "Жадан і Собаки в космосі" "Бийся за неї".
 
Козлов Руслан. Жадан і Собаки: поезія в ритмі ска-панку вбо "Ляпас суспільному смаку" // Версії. – 2014. – 11–17 вер. № 37. – С. 12.
 
 
Під час фестивалю з Юрієм Андруховичем поспілкувалася Віталія Козменко. Інтерв’ю можна прочитати у "Погляді".
 
Козменко Віталія. Потрібна буферна зона // Погляд. – 2014. – 11 вер. № 37. – С. 22.
 
 
Невеличкий підсумковий огляд пропонує газета "Доба".
 
Завершився ювілейний фестиваль "Meridian Czernowitz" // Доба. – 2014. – 11 вер. № 35. – С. 2.
 
 
Ще один матеріал, присвячений фестивалю, роздумам про Чернівці як інтелектуальне середовище, про поезію Пауля Целана, можна прочитати у "Свободі слова".
 
"Meridian Czernowitz": музи не мовчать // Свобода слова. – 2014. – 11 вер. № 36. – С. 1, 8-9.
 
 
Детальну статтю про "Meridian Czernowitz" підготувала для "Буковини" Оксана Танащик. Чимало уваги журналістка присвятила висвітленню роботи так званого дискусійного майданчика, української поетичної сцени, виставі "Незалежної театральної лабораторії" за творами Христі Венгринюк.
 
Танащик Оксана. На поетичному фронті – гаряче // Буковина. – 2014. – 12 вер. № 58. – С. 5, 11.
 
 
 MCzMCz MCzMCz MCzMCz MCzMCz MCzMCz MCzMCz MCzMCz MCzMCz
 
 
 
На сторінках "Молодого буковинця" у рубриці "Пам’ять" опубліковано спогади журналіста, письменника, редактора "Буковинського журналу" Мирослава Лазарука про його друга і колегу Івана Нагірняка, який 1 вересня цього року відійшов у інші світи.
 
Іван Нагріняк – прозаїк, драматург, автор нарисів про свою рідну землю та краян. Його твори виходили окремими книгами та публікувалися у журналах. Остання книга, "Ранні яблука", вийшла у видавництві "Букрек".
 
Лазарук Мирослав. Дружби забагато не буває // Молодий буковинець. – 2014. – 11 вер. № 92. – С. 15.
 
 
"Молодий буковинець. Місто" у рубриці "Старе місто" розповідає про вулицю Українську та присвячене її історії та її мешканцям дослідження, проведене працівниками Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського.
 
Чорней Валерія. Вулиця, де жили і корчмарі, і художники // Молодий буковинець. Місто – 2014. – 11 вер. № 92. – С. 6.
 
 
У цьому номері можна також прочитати чудовий настроєво-емоційний нарис Надії Будної про вулицю Ольги Кобилянської, її атмосферу, ритми та музику.
 
Будна Надія. Колишня Панська ожила // Молодий буковинець. Місто – 2014. – 11 вер. № 92. – С. 7.
 
 
Продовжує свій авторський цикл журналістка "Версій" Маріанна Антонюк. Цього разу вона знайомить чернівчан з колекціонером старожитностей, автором книги "Чернівці на поштових листівках" корінним Геннадієм Васильовичем Янковським.
 
Цікава, життєва, мудра оповідь корінного чернівчанина, безперечно, нікого не зможе залишити байдужим.
 
Хомич Лариса. Чернівці Геннадія Янковського... // Версії. – 2014. – 11–17 вер. № 37. – С. 6-7.


На будинку №6 по вулиці Грушевського встановлено меморіальну таблицю на вшанування пам’яті ученого-фізика Корнія Товстюка (22.03.1922 – 16.09.2004).
 
Чередарик Людмила. Учений, який служив Україні, науці та громаді // Версії. – 2014. – 11–17 вер. № 37. – С. 8.
 
 
Із "Погляду", завдяки журналістському дослідженню Віталії Козменко, можна дізнатися про стан чернівецьких книгарень 100 років тому.
 
"Щоб зрозуміти, яку роль понад сто років тому у місті відігравали книгарні, варто хоча б на кілька хвилин уявити життя без радіо, телебачення, Інтернету та різноманітних концертів, виставок і таких інших заходів. У книгах люди шукали відповіді, відволікалися та удосконалювали свої лінгвістичні знання. Адже у той час мешканці Чернівців переважно знали кілька мов. На вулицях міста вільно звучала німецька, польська, українська, румунська та ідиш. У місцевих книгарнях можна було придбати книги різними мовами. Адже, окрім продукції місцевих друкарень і видавництв, чимало книг на полиці чернівецьких книгарень потрапляло з Відня, Берліна, Берна".
 
Козменко Віталія. І 100 років тому книгарень не було більше, ніж кав’ярень // Погляд. – 2014. – 11 вер. № 37. – С. 14.


 
 
У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
Джерело фото – http://www.meridiancz.com/press/holosy-muz-meridian-czernowitz-2014/