Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

 
 
20.09.2014 – 26.09.2014

 

Актуальна думка: "Моя позиція відома всім: тільки-но Путін анексував Крим, я відмовилась зніматись у російських кінопроектах. Так, я втратила сьогодні чотири ролі, але совість моя чиста" (Римма Зюбіна, "Погляд", № 39, 25 вересня 2014 ).

 
 
 
Історія вулиці Української, її споруд та її мешканців, дослідження якої розпочали працівники Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського, продовжує відлунювати у місцевій пресі.
 
Журналістка газети "Чернівці" Надія Пожарук під рубрикою "Ім’я твоєї вулиці" подала статтю, в якій висвітлює певні моменти із історії вулиці та осмислює окремі постаті, їхнє значення як громадян.
 
Пожарук Надія. Тут поруч жили бургомістр, архітектор і двірник... // Чернівці. – 2014. – 25 вер. № 39. – С. 11.
 
 
Вулиця Українська – майже готовий матеріал для кінематографістів. І тут справді вже кілька днів ідуть кінозйомки. Та цей фільм не розповідатиме про відомих меценатів, про людей шляхетних і за походженням, і за духом, не розповідатиме про долі простих людей, про те, як всі вони тут жили, як їхні долі та долю Чернівців змінювали війни, суспільно-політичні обставини. Ітиметься у цьому фільмі про Київ 1941 року, про захоплення його фашистами. Ну і не так зле це, здавалося б. Та фільм цей знімається на замовлення горезвісного російського каналу "ОРТ". І хай вже не буде користі, та коли б шкоди не було. А шкода буде, оскільки відомо, яку важливу роль відіграє кінематограф серед засобів ідеологічного налаштування та руйнування, серед засобів НЛП.
 
Постає питання: хто дав дозвіл на проведення таких зйомок у місті, зовсім не зваживши на точку зору міської громади?
 
Власне, у контексті окреслених проблем розмірковує журналістка газети "Погляд" Ольга Шупеня.
 
"Кіношники російських загарбників, не зважають на війну їхнього керівництва проти України, приїхали до Чернівців, до «укропів і бендерівців». На замовлення російського каналу ОРТ вони знімають кіно про події 1941 року, відтворюючи захоплення фашистами Києва. Мало того, привезли із собою сумнівно знаменитого Олександра Панкратова-Чорного, того самого актора, який фігурує серед підписантів колективного звернення російської інтелігенції на підтримку окупації Криму і війни на сході України. Тож складається враження, що стрічка «За законами воєнного часу», яку мають презентувати на День перемоги 2015 року, це одна зі складових гібридної путінської війни".
 
Актриса Римма Зюбіна: "Можу тільки здогадуватися, з якими надзавданнями буде фільм, адже ОРТ не змінювало свій формат тотальної брехні і пропаганди. Моя позиція відома всім: тільки-но Путін анексував Крим, я відмовилась зніматись у російських кінопроектах. Так, я втратила сьогодні чотири ролі, але совість моя чиста".
 
Начальник управління культури Чернівецької ОДА Віра Китайгородська: "Річ у тому, що російська кіностудія не брала дозволу в управлінні культури. Якби вони до нас звернулися, ми, звичайно, вивчивши деталі і нюанси зйомок, такого дозволу не дали. [...]нам моторошно від цього, бо це схоже на давні часи. Колись уже таке практикувалося у 1940 роках. Німеччина знімала фільми на території окупованих нею держав".
 
Шупеня Ольга. Як вбивали українців: колись і тепер // Погляд. – 2014. – 25 вер. № 39. – С. 7.
 
 
У ЦК "Вернісаж" можна діткнутися до світу мистецтва художника Віталія Шелєгіна. Тут відкрилася виставка до його 60-тиріччя.
 
"У незвичайній формі художник зображує різні людські пристрасті, відтворює міфічних істот, створює сакральні зображення, відтворює пейзажні краєвиди. Шелєгін створив свій унікальний стиль, його картини легко пізнаються через своєрідну харизму, якою автор наділив кожну роботу".
 
Карачко Степан. Сакральний світ художника Віталія Шелєгіна // Буковинське віче. – 2014. – 25 вер. № 39. – С. 4.
 

 
 
 
У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
 
Джерело фото – http://molbuk.ua/chernovtsy_news/78794-vitaliy-shelyegin-prezentuvav-yuvileynu-vystavku.html (роботи Віталія Шелєгіна)