День української писемності


 
9 листопада – день української писемності та мови, яке відзначається в Україні. За православним календарем – це день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця. Свято встановлено у 1997 році. За час свого існування це свято вже стало традиційним. У цей день покладають квіти до пам’ятника Несторові Літописцю.
 
 
 
Тому саме цього дня було прийнято святкувати День української писемності. Аби відзначити цей день у бібліотеці ім. А. Добрянського розгорнуто виставку.
Повість минулих літ, найвідоміша праця Нестора Літописця. Ця праця створена не тільки для історії Київської Русі, а й є видатним літературним твором, у якому події сивої давнини, живі картинки минулого переплетені з легендами і переказами. Нестор «Літописець» (близько 1056 року – близько 1114, Київ) – преподобний, київський літописець та письменник-агіограф. З 1073 чернець Києво-Печерського монастиря. Автор Житій святих князів Бориса і Гліба та Феодосія Печерського. Помер і похований у Києво-Печерському монастирі.
 
Також в даній виставці можна ознайомитися з багатьма цікавими книжками, які б допомогли заглибитись в історію минулого. Це Граматика Мелетія Смотрицького 1619 року і латиномовна «Граматика словенська» Івана Ужевича.
 
Із сучасним станом науки про українську мову можна ознайомитися у дослідженнях Олександра Царука «Українська мова серед інших слов’янських мов», монографіях Ореста Ткаченка «Мовна і національна ментальність» і Флорія Бацевича «Духовна синергетика рідної мови», в якій досліджено історію розуміння людської мови як глибинно-символічного, духовного явища нерозривно пов’язаного з Вічними Божественними Логосами і пізнавальною діяльністю людини. У книзі Станіслава Губерначука «Трипілля і українська мова» автор простежує найдавніші витоки української мови.
У посібнику Ярослава Мельника висвітлено історію церковнослов’янської мови, як системи з дописемного періоду до наших днів. В посібнику звертаємо увагу на історико-культурологічний аспект і функціонування мови.
 
Також в даній виставці представлено працю Петра Кононенка «Свою Україну любіть». Науковець на матеріалі вітчизняних і зарубіжних досліджень висвітлює проблемні питання генезису української мови, держави, культури.
 
Журнали «Українська мова і література в школах України», «Дивослово» доповнюють дану виставку.
Окрасою експонованих книг є тематичні збірники такі як: «Найдорожчий скарб: слово про рідну мову», «Мова рідна, слово рідне». Це антології класичної і сучасної поезії, присвячених українській мові.
 
Окремі видання розказують про шлях розвитку української мови на Буковині . Це такі як: «Українська мова на Буковині: її минуле і сучасне». Збірник містить тексти доповідей. А також праця Василя Сімовича «Мовознавство» містить мовознавчі статті й фрагменти з монографій, що були написані в різний період життя автора.
 
Детальніше з вартісними виданнями можна ознайомитися, завітавши в муніципальну бібліотеку ім. А. Добрянського.
 
 
 
Підготували Леся Щербанюк, Лівія Чахлеу