"Будь здорова! Пиши. Міцно цілую. Толя"...

 
Вівторок, 11 листопада 2014
 
 
 
24 вересня у Муніципальній бібліотеці ім. А. Добрянського під час презентації Елеонорою Соловей "Притчі про поетів" та верстки "Листів до матері" висловлювалися сподівання, що незабаром епістолярій Анатолія Добрянського все ж з’явиться окремою книгою. І от нарешті видання побачило світ. Цікавий, цінний, винятковий своїм матеріалом зміст, який завдяки видавництву "Книги-ХХІ" має тепер вишукану форму.
 
 
 
Добрянський Анатолій. Листи до матері / Упор., передм. та примітки Елеонори Соловей. – Чернівці: Книги – ХХІ, 2014. – 232 с. ISBN 978-617-614-041-2
 
 
"Листи до матері" – це листування Анатолія Добрянського з мамою, що охоплює період від 1951 року, коли Анатолій Добрянський поступив на філологічний факультет Чернівецького університету, і до 1968, коли, за наполегливим проханням сина, Фаїна Василівна переїхала до нього у Чернівці.
 
Мати і син постають у цій книзі як співрозмовники. Теми розмов найрізноманітніші – від побутових до духовно-інтелектуальних. Як відзначила під час презентації упорядниця Елеонора Соловей, це листування естетично вартісне, це дуже цінні свідчення про епоху та її людей.
 
Кожен читач переконається, що листовні, відверті розповіді Анатолія Добрянського передають не лише дух часу, а й дух тогочасних Чернівців, в які він приїхав зовсім молодою людиною. Листи дозволяють прослідкувати формування особистості майбутнього літературознавця та мистецтвознавця, загалом формування нового покоління – у дуже не простих соціально-економічних умовах, неоднозначній, напруженій, тривожній суспільно-політичній ситуації. Читач дуже чітко відчує постійне коливання між ілюзіями та їхньою втратою і визрівання у всьому цьому свідомості, все більшого повернення до притомності – через знання до розуміння суті явищ та процесів.
 
Листування Анатолія Добрянського ілюструє його стосунки з містом. І стосунки ці, за словами упорядниці, не були простими.
 
Важливими є у структуруванні видання фотоматеріали – вагомий і промовистий додаток. Це світлини, які охоплюють життя Анатолія Добрянського, починаючи від його початку і майже до його завершення.
 
Отже, "Листи до матері", без найменшого перебільшення, можна назвати унікальним виданням, яке буде цікавим як науковцям (адже вартісне і з погляду історії, історії літератури, і з погляду теорії літератури: охоплює всі рівні текстуального аналізу – текст, підтекст, контекст, надтекст), так і представникам інших сфер.
 
З приємністю повідомляємо, що відтепер читачі матимуть змогу зануритися у світ молодого інтелектуала 1950-60-х років ХХ ст., познайомившись з "Листами до матері" у Муніципальній бібліотеці.
 
 

Підготувала Інга Кейван