Наші нові надходження

Середа, 12 листопада 2014
 
 
У Муніципальній бібліотеці тепер можна ознайомитися із монографіями з літературознавства та журналістики, які нещодавно поповнили наші книжкові фонди.
Це подаровані професором А. Р. Волковим колективна монографія "Традиційні сюжети та образи" і "Суб’єктно-об’єктна структура української лірики ХІХ–ХХ століть" Миколи Ткачука. А також праця завідувача кафедри журналістикифілологічного факультету ЧНУ імені Юрія Федьковича Л. Є. Василик "Світоглядна публіцистика сучасних літературно-художніх видань: концептосфера національної ідентичності", запрезентована письменницею, молодим науковцем Х. Ю. Венгринюк.

 

Традиційні сюжети та образи: Дослідження. – Чернівці: Місто, 2004. – 445 с. ISBN 966-8341-26-0

Ця книга – результат колективної праці кількох філологів, яких об’єднав професор Анатолій Романович Волков задля співпраці у напрямку такого важливого, вагомого і актуального елементу сучасної компаративістики, як теорія традиційних сюжетів, образів та мотивів.
 
У цьому проекті, крім самого автора ідеї, взяли участь П.В. Рихло, О.В. Бойченко, В.В. Курилик, Ю.О. Попов.
 
"У монографії викладено основні постулати теорії традиційних сюжетів та образів (ТСО) – вагомої частини сьогочасної компаративістики. Це надзвичайно цікаве явище, але ще недостатньо вивчене, особливо у теоретичному плані. Традиційні сюжети, мотиви та образи в їх багатовіковому та багатонаціональному функціонуванні – явище модельне для теорії та історії світової літератури. На їхньому матеріалі можна – і доцільно – розглядати чи не всі літературознавчі аспекти. Вивчено на конкретному матеріалі феномен засвоєння слов’янськими літературами (передовсім українською) мистецького загальноєвропейського набутку як чинника прилучення національних літератур до загальнолюдських культурних, філософських, моральних вартостей. Розглянуто історико-літературне функціонування конкретних ТСО в українському, слов’янському та західноєвропейському письменствах. Показано зв’язки між ТСО й такими літературними категоріями, як прийом, жанр, літературні течії та напрями, творча індивідуальність письменника".
 
 
 
 
 
Ткачук М.П. Суб’єктно-об’єктна структура української лірики ХІХ–ХХ століть. Монографія. – Тернопіль: Медобори, 2014. – 184 с. ISBN 978-966-8336-56-0
 
У монографії Миколи Ткачука досліджено лірику Маркіяна Шашкевича, Тараса Шевченка, Богдана Лепкого, Івана Франка, Андрія Малишка з погляду наратології. Зокрема увагу зосереджено на суб’єктно-об’єктній сфері названих авторів, тобто на формах вираження авторської свідомості.
 
"Влучно моделюються суб’єктна сфера, взаємодія "я" – "ти", "я" – "інший", "я" – "ми". Висвітлюються основні структури суб’єктної сфери поезії: гомодієгетичний ліричний наратив, його складні форми: "я" як "ти", "я" як "інший", "Я" як "він", "Я-для себе", ліричний герой, ліричний розповідач, ліричний персонаж, утворення діалогічних структур, "багатоголосся", що прокладало шляхи для української модерної поезії ХХ століття".
 
 
 
 
 
 
 
 
Василик Л.Є. Світоглядна публіцистика сучасних літературно-художніх видань: концептосфера національної ідентичності: Монографія / Л.Є. Василик. – Чернівці : Чернівецький нац. ун-т, 2010. – 416 с. ISBN 978-966-423-098-5.
 
"Книга присвячена вивченню світоглядної публіцистики як мас-медійного явища, зокрема публіцистики сучасних літературно-художніх видань. Запропоновано її прочитання за допомогою важливіших концептів як провідних смислових кодів, які втілюють важливі національно-ідентифікаційні дискусії. Простежується їх настановчий історико-діахронний і сучасний виміри, тяглість традицій та їх трансформація, виявляється різновимірність функціонування концептуальних понять та їх роль у формуванні концептосфери національної ідентичності".

 

 

 

 

 

 

Підготувала Інга Кейван