Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

 
7.10.2014 – 14.11.2014

Актуальна думка: "Подальший розвиток можливий лише за умови того, що весь попередній досвід є засвоєним, відтвореним у сучасних, найбільш актуальних сьогодні засобах взаємодії зі світом. Тому кожна людина з моменту народження починає шлях осягнення досвіду людства, аби, досягши періоду особистісної зрілості, стати у змозі самостійно конструювати досі невідомі способи пізнання й перетворення світу" (Маноха Ірина "Психологія потаємного "Я").
 
 
"Буковинські візерунки" – це щорічний музично-поетичний фестиваль митців з вадами зору. Цьогоріч він пройшов удесяте і був присвячений Героям, які полягли у боротьбі за Україну. У фестивалі взяли участь виконавці із різних регіонів України, із Молдови та Румунії.
 
"– Головна умова участі у фестивалі – популяризація творчості українських та буковинських виконавців, – продовжує голова оргкомітету фестивалю, керівник первинної спілки УТОС Іван ФЕСТРИГА. – У конкурсі беруть участь вокалісти, читці-декламатори та автори власних пісень. Ми не обираємо переможців, дипломи отримують усі учасники, бо ж усі достойні першого місця!"
 
Ясницька Лєра. Заспівати – й відчути себе людиною // Версії. – 2014. – 13–19 листоп. № 46. – С. 3.
 
 
У "Версіях" черговий "Мистецький детектив від Тетяни Дугаєвої". Цього разу мистецтвознавець розкриває таємницю авторства надгробку могили визначного хірурга, буковинського громадсько-культурного діяча Володимира Залозецького на Руському кладовищі. Підпис на портреті вказує на автора (T. Gentile), час та місце створення (1889, Wien) композиції. Тетяні Дугаєвій нещодавно вдалося відшукати інформацію про цього скульптора, коли 2013 року на аукціоні у Філадельфії було виставлено велике дзеркало, бронзова рама якого зображала фігури купальниць. Рама була підписана ім’ям Томассо Джентіле.
 
Дугаєва Тетяна. Таємнича завіса авторства надгробку Залозецького спадає // Версії. – 2014. – 13–19 листоп. № 46. – С. 16.
 
 
9 листопада у Польському народному домі відбувся незвичайний концерт та майстер-клас. Гості Чернівців польсько-український гурт "Паприкалаба" демонстрував гру на овочах, довівши, що музику виконувати можна на будь-чому, якщо відчути мелодію.
 
"У Польському народному домі музичний колектив виконав кавери на пісні відомого івано-франківського гурту "Перкалаба". Музичними інструментами слугувала практично вся городина. Витесали їх перед самим виступом: сопілки з моркви, маракаси з перцю і квасолі, барабани з гарбузів та багато інших".

"Майстер-клас відвідали чи не півсотні чернівчан, які охоче вирізали дудки різного діаметра та барабани. Загалом, задоволені усі: і поляки, і буковинці. Особливо сподобався виступ найменшим, вдосталь накричавшись і насміявшись, вони отримали смачну винагороду".
 
Маріянчук Яна. Грали на сопілках з моркви та барабанах з гарбуза // Погляд. – 2014. – 13 листоп. № 46. – С. 14.
 
 
У Чернівцях з’явився мистецький клуб "Альтернатива" (Чернівецька обласна бібліотека), в якому шанувальники мистецтва, митці можуть як представити власну творчість, так і обмінятися думками з приводу.
 
Мадей Елла. "Альтернатива" сучасній культурі // Свобода слова. – 2014. – 13 листоп. № 52. – С. 16.
 
 
У Чернівецькому художньому музеї відкрилася виставка під назвою "Вітрила". Вона об’єднала твори чотирьох молодих чернівецьких художниць Яніни Фотокакіс, Наталії Таранухи, Даші Сєдової, Наталії Гаврилець. Усі мисткині входять до Чернівецької обласної громадської організації молодих художників "Арт-нуво".
 
На картинах барвисті риби та кораблі // Молодий буковинець. – 2014. – 14–15 листоп. № 112. – С. 11.



У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
Джерело фото – http://versii.cv.ua/kultura/vistavka-vitrila-u-chernivetskomu-hudozhnomu-muzeyi/31578.html