"ДОРОГИ МАЙСТРІВ ТА СТЕЖИНИ УЧНІВ"

Понеділок, 1 грудня 2014
 
Так називається спільний польсько-український проект. Сама назва вже розкриває його суть: обмін досвідом представників різних поколінь, а також на рівні національному. В основі проекту співпраця українських (насамперед, чернівецьких) митців та представників Академії образотворчих мистецтв в Катовіце (Akademia Sztuk Pięknych w Katowicach) і "Молодіжного Осередку Праці Творчої" (Młodzieżowy Ośrodek Pracy Twórczej), що знаходиться у місті Домброва-Гурнича Катовіцького воєводства.
 
 
 
 
 
2012 року у Чернівці привезли свої роботи викладачі та студенти краківської Академії образотворчих мистецтв, а також учні "Молодіжного Осередку Праці Творчої" (директор Івона Вільк). Протягом кількох днів відбулася виставка, яка потім помандрувала у інші міста: Івано-Франківськ, Львів, Тернопіль, Рівне, Кам’янець-Подільський. На виставці були представлені графіка, живопис, зразки промислового проектування, декоративно-ужиткового мистецтва, дитячі мистецькі спроби.
 
Зразки робіт польських митців (виставка дитячих малюнків, промислове проектування, живопис)
 
 
 
Малювання маком

Майстер-класи проводить Івона Вільк.

Посвячення у техніку батику

Уроки аплікації
 
За час перебування польських митців у Чернівцях було підписано меморандум про їхню співпрацю з Міським палацом дітей та юнацтва. Те, що такий напрямок діяльності потрібний і практично діє, потвердили майстер-класи, які провели поляки для українських дітей. Такі заходи допомагають налагодити діалог між представниками різних поколінь та різних культур, налаштовують дітей на творчу діяльність, виховують естетичне відчуття, впевненість у власних силах, розуміння того, що світ складається із неповторних, виняткових особистостей, а це розвиває дуже важливе буттєве усвідомлення – кожне життя цінне, а людство має скеровувати свій потенціал на творення, на гармонізацію з навколишнім світом.
 
Домброва-Гурнича. Виставкова зала МОПТу. Делегації із Італії, Румуні, Чехії, запрошені на відкриття виставки Ігоря Хілька Виставка дитячих робіт
 
 
За період співпраці поляки вже тричі запрошували чернівецьких митців на День міста Домброва-Гурнича. Наша делегація представила колекції одягу, вироби народних майстрів, які знайомили поляків з буковинською культурою. Тут також відбувався завершальний етап проекту "Вишиваночка Весна". Діти-чернівчани 4-5-ти років малювали малюнки для вишиванок, за якими потім було зроблено друк на тканині. І вже у Польщі на майстер-класах українські та польські діти разом виготовляли з допомогою цих матеріалів одяг. У такий спосіб діти вчилися моделюванню одягу, розвивали свою творчу уяву, спілкувалися, зрештою. А юні поляки знайомилися з мистецтвом української вишивки.
 
Зразки колекції "Колір Буковини"
 
 
У рамках цього мистецького проекту відбулася й персональна виставка живопису голови Чернівецької обласної організації національної Спілки художників України Ігоря Хілька "Джерело життя". Дизайнер одягу Світлана Крачило представила авторську актуальну колекцію "Колір Буковини", в основі якої кольори, візерунки, властиві буковинському традиційному костюму.
 
 
Домброва-Гурнича. Ярмарок на День міста. Чеська делегація знайомить зі своїм регіоном
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
На свято міста Домброва-Гурнича поляки традиційно запрошують представників інших країн (чехів, італійців, румунів, зокрема). Тобто відбувається багатовекторний культурний обмін, панує атмосфера культурно-мистецької поліфонії. Під час виставок, ярмарків гості знайомлять городян зі своїм регіоном.
 
 
 
 
 
Проект "Дороги майстрів та стежини учнів" включає загалом досить широку програму, в яку, крім численних майстер-класів, входять екскурсії, знайомство з цікавими творчими особистостями, різноманітними технологіями.
 

 

Майстерня Ренати Павлік-Кедбой. Майстриня демонструє технологію та творчий процес виготовлення вітражів українським і польським митцям. На передньому плані представниця мерії Домброви-Гурничої

 

 

Майстерня кераміки і скла. Тут виготовляються творчі роботи. Палац повністю забезпечує юних майстрів матеріалами. Під кінець періоду навчання проводиться виставка-продаж - гроші ідуть на придбання матеріалів. Ось такий не хитромудрий, але мудрий спосіб

Екскурсія в учбову шахту. Тут вчаться майбутні гірники. Шахта знаходиться в центрі міста біля краєзнавчого музею, з нею знайомлять як з одним із важливих напрямків роботи і життя регіону

Кам'янець-Подільський. Виставкова зала у майстерні Бориса Негоди. Художник курував виставкою у Кам'янці-Подільському, яка проходила у рамках проекту

 
 
 
Звичайно, особливо важливою частиною цього мистецького проекту є його орієнтація на працю з дітьми, розвиток їхніх здібностей, формування правильних стосунків між дітьми та дорослими. А головне – діти за таких умов відчувають турботу, свою потрібність у світі, впевненість у майбутньому. Сміливіше ідуть своїми стежками до дороги дорослого життя.
 

 

 
 
 

Текст Інги Кейван