Наші нові надходження

Середа, 2 грудня 2014

 

Нещодавно у чернівецькому видавництві "Букрек" з’явилося видання, присвячене Ользі Кобилянській. Це "20 есеїв про Ольгу Кобилянську", написаних доцентом кафедри української літератури ЧНУ ім. Ю. Федьковича Ярославою Мельничук. Після презентації своєї праці, яка відбулася 27 листопада у Меморіальному музеї Ольги Кобилянської, авторка подарувала свою книгу Муніципальній бібліотеці ім. А. Добрянського.

  

 

Мельничук Я.Б. 20 есеїв про Ольгу Кобилянську
та її поціновувачів / Ярослава Мельничук. –
Чернівці : Букрек, 2014. – 232 с. ISBN 978-966-399-619-6

   

У книзі літературознавець подала особистість письменниці у контексті трьох рівнів: зв’язок з попередниками, з сучасниками, осмислення її постаті та творчості приблизно від ІІ половини ХХ ст. і до наших днів.
 
Із літературних попередників Ольги Кобилянської Ярослава Мельничук виокремлює Тараса Шевченка та Юрія Федьковича. Зокрема йдеться про вплив цих письменників на формування Ольги Кобилянської як саме української літераторки. Звичайно ж, що акцент зроблено на питаннях мовному, національної самоідентифікації та вростання у розуміння українських суспільно-політичних проблем. Здебільшого, це у зв’язку з творчістю та постаттю Шевченка. Щодо Юрія Федьковича, то увагу приділено порівняльному аналізу ідейно-тематичного змісту, творчої манери, стильових особливостей двох буковинських письменників.
 
Контекстуально, інформативно особливо насичений другий рівень праці Ярослави Мельничук. Він, так би мовити, оживлює і книгу, і постать самої письменниці, оскільки літературознавець подає тут О. Кобилянську в середовищі її сучасників, близьких за духом їй людей. Це і С. Смаль-Стоцький, і Микола Євшан, і Михайло Коцюбинський, Василь Стефаник.
 
Осмислення стосунків Ольги Кобилянської та Миколи Євшана, її зв’язків з іншими "хатянами" (зі Сріблянським, зокрема), з літгрупою символістів "Митуса" розкриває духовну співпрацю представників різних поколінь арістос, роль модерного покоління у затвердженні нових естетики та етики, у формуванні нового суспільно-політичного світогляду українського народу а відтак, його ментального оновлення. Крім того, Микола Євшан, винятковий за своїм талантом і працездатністю літературний критик, відіграв важливу роль у популяризації, інтерпретації творчості своєї духовної посестри.
 
27 листопада 2014 року. Відзначення 151-ї річниці від Дня народження Ольги Кобилянської. 1. Біля пам'ятника. 2. Олег Панчук та Володимир Вознюк у Меморіальному музеї Ольги Кобилянської під час презентації "20 есеїв...". 3. Ярослава Мельничук розповідає про свою працю.
 
 
Не може не зацікавити читача книги Ярослави Мельничук есей, в якому вона зіставляє творчі особистості Ольги Кобилянської та Леся Мартовича, вдаючись до методів психоаналізу. Зокрема застосовуючи інструментарій соціоніки.
 
Логічно довершують працю есеї, якими науковець віддає данину своїм колегам-кобилянськознавцям, змальовуючи окремі напрямки рецепції творчості та особистості письменниці Іваном Денисюком, Оленою Коваленко, Ельпідефором Панчуком, Олегом Бабишкіним, Ничипором Томашуком, Федором Погребенником, Зеноном Гузаром, Магдалиною Ласло-Куцюк, Михайлом Івасюком, Володимиром Вознюком, Богданом Мельничуком, Ярославою Погребенник.
 
Отже, такі три частини умовно вимальовуються у книзі. Можливо, варто було видання композиційно структурувати, виокремивши відповідні розділи, і одразу у такий спосіб налаштувавши читача на відповідне сприйняття. А читацьку аудиторію "20 есеїв про Ольгу Кобилянську" можуть здобути досить велику, оскільки їм властиве поєднання інформаційної насиченості з легким стилем викладу та емоційною струною, яка видає захоплення авторки матеріалом дослідження.
 

Перший автограф від Ярослави Мельничук

Муніципальній бібліотеці ім. А.Добрянського

 
 
 
 
 
Підготувала Інга Кейван