НАРОДЖЕНІ НА РІЗДВО (ОЙ, ЛАДО, ЛАДО, ВСІМ НА СВІТІ РАДО). Частина ІІ

 
Середа, 24 грудня 2014
 
 
Різдво – одне із найдревніших космогонічних свят. Воно універсальне і об’єднує представників різних народів. Для всіх воно має сакральне значення. І коли дізнаєшся про митця, котрий народився у такий день, то підсвідомо починаєш шукати в його постаті щось особливе. Це закономірно, адже свято Різдва пов’язане, насамперед, з дивом. У ІІ частині розповіді про народжених на Різдво митців ми познайомимося з кількома представниками світової літератури.
 
 
 
 
 
 
 
Серед найбільш відомих письменник-містик Карлос Кастанеда. Очевидно, що ім’я його відоме навіть тим, хто ніколи не читав його творів і не цікавився його філософією.
 

"Великий брехун і вірний друг", – так його назвав Жозе Бракамонте. Карлос Кастанеда (ісп. Carlos César Salvador Araña Castañeda) (25.12.1925 (1931), Кахамарка, Перу (за ін. даними - Сан-Паулу, Бразилія)— 27.04.1998)– американець перуанського походження, один із найбільших містифікаторів ХХ століття. Досі немає достеменно достовірної інформації про його життя. Він у різний час подавав різні версії свого походження (місце і дату народження, родинні зв’язки). Принаймні, він послідовно дотримувався одного із своїх основоположних життєвих принципів: "Чим більше твоє оточення знає, що ви собою являєте і чого від вас варто очікувати, тим сильніше це обмежує вашу свободу". Хоча дивує, як вдавалося це людині, стиль життя якої, у будь-якому випадку. вимагав хоч найменшої публічності. Він був доктором філософії з антропології, етнографом, вивчав психологію в університеті Лос-Анджелеса. У 1960 році під час польових досліджень, які проводив для дипломної роботи, Карлос Кастанеда познайомився з мексиканським індіанцем із племені які. Хуан Матус зрештою став духовним наставником Кастанеди і вплинув на все його подальше життя. У результаті Карлос Кастанеда представив світові 12 книг, що ґрунтуються на езотериці, загалом – містичних вченнях і практиках, розповідають про шаманізм, подають не звичний для "білої" людини світогляд, розширюють уявлення про можливості людської душевно-енергетично-психічної організації.

 

Карлос Кастанеда створив той світ, в якому йому було затишно – без звичайних стереотипів, шаблонної поведінки. Власне, в ньому він і прожив своє життя. Саме це було його реальністю, а нею він поділився у своїх книгах. То навіщо шукати інше?Не раз Карлос Кастанеда пускав переконливі чутки про власну смерть.

Чи впевнені ви, що дата, яка стоїтьпісля тире – не черговий жарт великого містифікатора?..

 

Мідна гравюра Георгі Герасимова "Натхенний поет" (1949).  Джерело:  http://muzeibotev.com/index.php

 

 

Багато серед цих людей прекрасних "диваків", завдяки яким світ змінюється.

До таких належить болгарський національний герой, громадський діяч, письменник і публіцист, активний учасник Болгарської революції Христо Ботев (6.01.1849, Калофер — 1.06.1876, Камарата, Стара Планина). Він був пов’язаний з Україною – протягом 1863 – 1866 років вчився в одеській гімназії. а потім вчителював в одеській області. Був одним із очільників повстання болгарів проти турків. Загинув в одному із боїв. Його відрізану голову турки виставили на центральній площі міста Враца.

За своє недовге життя Христо Ботев яскраво заявив про себе як літератор: він є автором поезій, оповідань, публіцистичних статтей, фейлетонів, послань. Йому належить переклад на болгарську п’єси українського письменника та історика Миколи Костомарова "Кремуцій Корд". Українською мовою твори Христо Ботева перекладали Павло Грабовський, Володимир Сосюра, Павло Тичина.

 
 
 
Ще один діяч, який не лише вболівав за національне відродження власної країни, а й активно працював на його здійснення,письменник, діяч шведської Реформації Олаус Петрі (лат. Olaus/Olavus Petri, швед. Olof Pettersson; 6.01.1493, Еребру — 19.04.1552, Стокгольм). Будучи священиком, активно проповідував ідеї лютеранства, якими перейнявся у результаті знайомства з Філіпом Меланхтоном та Мартіном Лютером. Не дивлячись на те, що Олауса Петрі та його брата через єресь відлучили від церкви, він продовжував проповідувати свої ідеї, тим більше, що мав цілковиту протекцію шведського короля. Олаус Петрі першим почав читати проповіді шведською мовою, брав активну участь у перекладі національною мовою Нового Заповіту, видав книгу протестантських псалмів "Шведські пісні", написав працю "Шведська хроніка". Отже, він сприяв розвиткові та популяризації шведської мови, культури. Август Стріндберг зробив Олауса Петрі головним персонажем своєї п’єси "Местер Улуф" ("Відступник").
 
 
 
 
Судячи із життєвих історій народжених на Різдво митців, можна зробити висновок, що це люди, які ніколи не обмежуються малим, чимось одним, вони завжди намагаються охопити якомога більше сфер, напрямків. Це особистості з нестримною жагою пізнання і бажанням захоплено ділитися своїми відкриттями зі світом. Наприклад, Кагліль Джібран, Едвард Тернер Бенет, Олвін Говард Джентрі.
 
 
Кагліль Джібран (6.01.1883, Бішарі, Оттоманська Сирія — 10.04.1931 року, Нью-Йорк, США) – арабський письменник і філософ, який писав двома мовами (арабською та англійською), засновник літературної школи арабів-емігрантів у США. Попри те, що він був поетом і прозаїком, зреалізувався ще й як журналіст, художник-графік, скульптор. Світову славу йому принесла книга "Пророк", яку переклали більш, ніж на сто мов. Усі свої книги Кагліль Джібран ілюстрував самий. "Причина такої популярності «Пророка» криється в його особливій художній структурі, в якій химерно поєднуються містичні та виражальні елементи Сходу з радісним християнством перших його пророків. У різних країнах цитати із цього твору прикрашають стіни громадських і ритуальних будівель, їх використовують як слова молитов" (http://www.ukrcenter.com). 1983 рік був проголошений ЮНЕСКО роком Джібрана.

 

 

 

 

"Коли ви любите, ви не повинні казати: "Бог знаходиться у моєму серці", а швидше: "Я знаходжуся у серці Бога". І не думайте, що ви можете скеровувати течію любові, оскільки любов, якщо повважає вас гідним, сама скерує вас".

 

Едвард Тернер Бенет (6.01.1797 – 21.08.1836) – британський зоолог і письменник, був біля витоків Зоологічного товариства у Лондоні. Його твори основані на знаннях з зоології.

 

Його значно молодший колега-природничник Олвін Говард Джентрі (6.01.1945 – 3.08.1993) став відомим у світі ботаніком, колекціонером рослин та письменником. Він був талановитим учителем, який ділився своїм досвідом зі своїми учнями, що стали його послідовниками (дуже багато зусиль докладав до роботи з заохочення та допомоги студентам із різних країн). Значну частину свого життя присвятив не лише науково-дослідній діяльності, а й наполегливій і послідовній боротьбі за збереження тропічних лісів. Працюючи як кореспондент готував цікаві матеріали для різних видань. Значно доповнив ботаніку, описавши чимало видів рослин. Його життя забрала авіакатастрофа в Еквадорі. Смерть цієї чудової людини стала неабиякою втратою для тропічної ботаніки та ударом для сфери охорони екосистеми.

 

 
Згадаємо ще про двох чеських митців – Івана Ольбрахта і Яна Поспішіла, які, зокрема, цікаві своїми зв’язками з Україною.
 
 
Іван Ольбрахт (справжнє ім’я Каміл Земан, 6.01.1882, Семілі, Богемія, Австро-Угорщина — 20.12.1952, Прага) – чеський письменник та громадський діяч, автор нарисів, репортажів, романів. Найбільш відомий його роман "Микола Шугай – розбіник", створений на реальній життєвій основі та фольклорі Закарпаття. Микола Шугай – історична постать, закарпатський Робін Гуд, який після І світової війни грабував багатих людей і віддавав награбоване бідним. Чеський літературознавець Рудольф Гавел відзначив, що Іван Ольбрахт «сказав чеському читачеві про Закарпаття більше, ніж усі державницькі газети й журнали за попередні понад десять років…». Матеріали для роману Іван Ольбрахт збирав у закарпатському селі Колочава, де тепер є пам’ятник письменнику та його музей.
 
 
 
Ян Поспішіл (7.01.1921 — 30.07.1994) народився на Рівненщині у відомій чеській родині науковців. Отримавши хорошу освіту ісімейне виховання, був естетично розвинутою особистістю. Проявив себе як поет, музикант, композитор, фольклорист, краєзнавець, історик. Під час ІІ світової війни був депортований у Німеччину, пізніше виїхав до Чехословаччини. Входив до Союзу чехів з Волині, заснував та був художнім керівником фольклорного колективу волинських чехів "Шумаван".
 
 

До не менш цікавих та харизматичних особистостей належать американський поет, історик, романіст, фольклорист, лауреат Пулітцерівської премії (1919, 1940, 1951) Карл Август Сендберг (6.01.1878 — 22.07.1967); американський письменник, актор, продюсер, сценарист, Род Серлінг (25.12.1924 — 28.06.1975); Ерік Френк Расселл (6.01.1905 — 28.02.1978) — англійський письменник-фантаст, який творив у жанрі наукової фантастики, найбільшу популярність здобув у сфері гумористичної наукової фантастики; Камалешвар Прасад Саксена (6.01.1932 —27.01.2007) — індійський письменник, літературний критик, кіносценарист, автор оповідок, романів, подорожніх нотаток; Емманюе́ль д'Астьє́ де ла Віжері (6.01.1900 – 12.06.1969) — французький громадський діяч, письменник і журналіст, активний борець за мир, брав участь у Русі Опору; барон Етьєн Константин де Герлах (25.12.1785 — 10.02. 1871) — бельгійський державний діяч і письменник, юрист, захищав територіальні інтереси Бельгії; Тауріно Араужо Нето – Жекіє (25.12.1968 р.) – бразильський адвокат, політик, письменник, професор, правозахисник.

Зрозуміло, що це лише невеличкий перелік людей, справді, вартих уваги. Їх значно більше, і народжених не лише у різдвяні дні. Адже найбільше життєвий шлях людини залежить від її вибору на якомусь важливому етапі, від власних прагнень, мотивації. А цей матеріал, як і виставка, – наша данина Різдву і людям, яких варто згадати саме у ці дні, оскільки День народження – найзнаковіший у житті кожної людини.

 
 
У підготовці матеріалу використовувалися інтернет-ресурси, документально-історичні, літературознавчі праці.
Джерело основного фото – https://www.facebook.com/skansen/photos_stream?tab=photos_stream
 
 
 
Підготував колектив Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського