Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

 
27.12.2014 – 02.01.2015

 

Актуальна думка: "Часопис протягом 1885 – 1910 років оприлюднював твори відомих на той час письменників, що сприяло піднесенню “Буковини” до рівня загальноукраїнського періодичного органу. Саме він став основою для входження у велику літературу цілої плеяди визначних поетів, прозаїків, літературних критиків, з-поміж яких першочергову значимість мають Марко Черемшина, О. Маковей, О. Кобилянська, Л. Турбацький, О. Луцький та інші менш відомі, чи й несправедливо призабуті майстри слова (Т. Галіп, І. Синюк, С. Яричевський, Іван Діброва, І. Дощівник та ін.)" (Андрій Гречанюк, "Роль газети "Буковина" в загальноукраїнському літературному процесі кінця XIX - початку XX століття").

 
 
 
1 січня 1885 року виповнилося 130 років з дня виходу у світ першого номера газети "Буковина". Це періодичне видання відіграло важливу роль у розвитку суспільно-політичних, національних, громадсько-культурних, літературно-мистецьких процесів не лише у нашому краї, а й в Україні. Тогочасна "Буковина" досі може залишатися прикладом для періодичних видань – і в підборі матеріалів, і в їхній подачі, у своїй миттєвій реакції на вітчизняні та світові події із різних сфер, у різноплановості, у вмінні зацікавити будь-якого читача.
 
До цієї дати у приміщенні теперішньої газети "Буковина" відкрили музей газети.
 
Головний редактор "Буковини" Анатолій Ісак: "Основна ідея музею у тому, аби охопити весь період існування часопису – від 1885 року до сьогоднішніх днів. Адже "Буковина" завжди була трибуною національного відродження в нашому краї і стала цінним джерелом для дослідження національно-культурних та соціальних змін наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття".

Требик Тетяна. Музей часопису та людей, які його творили // Буковина. – 2015. – 1 січ. № 1. – С. 2.
 
 
Третя сторінка першого номеру "Буковини" 2015 року також повністю присвячена ювілею газети. Тут можна прочитати статтю Лесі Щербанюк, присвячену історії популяризації творів Ольги Кобилянської на сторінках "Буковини" за час редакторства Осипа Маковея. Також про значення цієї газети кожен для себе зокрема розмірковують кілька представників чернівецької інтелігенції. Під рубрикою "Про що писала "Буковина" 130 років тому" можна ознайомитися з кількома тогочасними замітками. Окремо у невеличкому інформативному матеріалі ідеться про історію дискусії між Михайлом Драгомановим та Борисом Грінченком, що розгорнулася на сторінках газети "Буковина" у 1892-1893 роках.
 
Щербанюк Леся. Ольга Кобилянська – Осипу Маковею: "Ви мене впровадили в руський світ..." // Буковина. – 2015. – 1 січ. № 1. – С. 3.
 
"Яку роль відіграла "Буковина" у вашій долі?" // Буковина. – 2015. – 1 січ. № 1. – С. 3.
 
 
У Чернівецькому обласному краєзнавчому музеї в рамках природоохоронної акції "Живи, ялинко" відкрилася виставка "Новорічна композиція", на якій представлені роботи учнів позашкільних та зазгальноосвітніх навчальних закладів. Діти для виставки виготовили штучні ялинки із різноманітних матеріалів.
Така виставка має символічний характер. Це ніби звернення покоління, якому жити у майбутньому, до непритомних своїх старших сучасників – якщо продовжувати так необдумано, по-споживацькому, агресивно ставитися до екології, то можуть прийти часи, коли справжні ялинки, дерева, загалом, стануть рідкістю.
 
На природоохоронній виставці у Чернівцях діти показали ялинки з шишок, пір’я та паперу // Версії. – 2015. – 1–7 січ. № 1. – С. 12.


У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
Джерело фото – http://library.chnu.edu.ua/res//library/bukovyna_1885/Buk-1885-001-01.jpg