Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

01.01.12.2015 – 09.01.2015
 
 
Актуальна думка: "З десяти книжок Василя, які видала "Кальварія", цій [роману "Дефіляда в Москві"] можна присвоїти "звання" найпровакативнішої, і водночас найвеселішої його книжки. Кожелянкові "Дефіляда в Москві", "Конотоп" і "Тероріум" є чудовим захистом свідомості від впливу маніпулятивних технологій, у центрі дії яких є сьогодні Україна" (Петро Мацкевич, "Молодий буковинець", 2015, 8 січня, №3).
 
 
 
На сесії Чернівецької міської ради 25 грудня було прийняте рішення надати гімназії №1 ім’я Тараса Шевченка. Цей навчальний заклад відомий своїм гуманітарним профілем і, відповідно, досить високим рівнем підготовки учнів у цьому напрямку.
 
"Віктор Шиманський, директор гімназії №1, зауважує: у світі вже давно відійшли від нумерації гімназій, вони мають лише відповідні назви. "Щодо нашого навчального закладу, – сказав директор, – то вважаємо це авансом. Хоча радіємо і пишаємося тим, що у гімназії створено чудову кафедру української мови, що наші учні завжди мають гарні успіхи на всеукраїнських олімпіадах з української мови, перемагають на конкурсі знавців української мови ім. Петра Яцика...".
 
Фещук Наталія. Гімназія №1 відтепер носитиме ім’я Шевченка // Чернівці. – 2015. – 1–8 січ. №№ 1-2. – С. 2.
 
 
Газета "Чернівці" зробила своїм читачам справжній різдвяний подарунок. Це інтерв’ю з одним із учасників легендарної "Піккардійської терції" Андрієм Капралем. У розмові сконденсовано саме те, чого найбільше прагнеться у різдвяні дні: життєва мудрість, роздуми про духовне, світле, про справжні життєві цінності, про своє призначення та вміння гідно йти своїм шляхом, про свято як концентрацію позитивної, творчої, а не деструктивної енергетики.
 
"Ну, неділя – це день для Бога та родини. Ми з дружиною і доньками зазвичай ідемо в церкву. І не тому, що це – традиція, якої нас навчили батьки. Мені самому це потрібно. Я розумію, що все, що маю у житті, мені дано, звідти, з неба. Я лише розвиваю свої таланти. По можливості, прагну якомога більше часу проводити із сім’єю, бачити, як ростуть діти. Це – найважливіші речі у моєму житті. І я хочу це цінувати".
 
"...ми повинні самі виробити якісний новорічно-різдвяний продукт. Хоча нині мало колективів, готових запрезентувати Різдвяну програму. І це залежить від того, наскільки смаі музиканти розуміють суть Різдва. Це не може ставитися як комерційний проект, хоча він сам по собі стане комерційним, якщо його будуть крутити. Проте сама ідея не має бути фінансовою, а від душі. Ми зараз на порозі відродження нашого національного духу. Дорога є, але ми всі лише збираємося на неї вийти. Головне, аби ми всі разом усвідомили, що трішки заблукали. Проте дорога знайдеться обов’язково..."
 
Фещук Наталія. "Наш репертуар дозволяє нам виступати і на сцені, і в церкві" // Чернівці. – 2015. – 1–8 січ. №№ 1-2. – С. 1, 6.
 
 
У Чернівецькому літературному целанівському центрі відбулася презентація книги Лідії Осталовської "Акварелі". Про книгу розповідали і розмовляли Андрій Любка, який здійснив переклад цього твору з польської, та літературний критик Олександр Бойченко.
 
Це книга про тих, "кому в цьому світі найважче: про національні меншини, про жінок, про субкультурну молодь та інших аутсайдерів і маргіналів. "Акварелі" – це розповідь про один із найменш досліджених геноцидів періоду Другої світової війни, жертвами якого були європейські роми".
 
Чорней Валерія. "Думав, що то голівудська вигадка" // Молодий буковинець. – 2015. – 3 січ. № 2. – С. 9.
 
 
Чернівецька обласна філармонія зробила своїм відвідувачам новорічно-різдвяний подарунок – музичну казку "12 місяців".
 
Режисер казки Неля Макаровська: "Глядачі побачать концертний варіант відомої історії. У постановці задіяні усі колективи філармонії. Відтак кожен місяць із казки представляє окремий колектив філармонії. Виступи супроводжує відеоряд".
 
Чорней В. Філармонія потішила музичною казкою // Молодий буковинець. – 2015. – 3 січ. № 2. – С. 9.
 
 
Зустріч Нового 2015 року своєрідно вирішив відсвяткувати Meridian Czernowitz. У Чернівецькому літературному целанівському центрі у новорічну ніч зібралися письменники, літературознавці, літературні критики, журналісти та інші. Зокрема у святкуванні взяли участь Петро Рихло, Юрій Андрухович, Олександр Бойченко, Христя Венгринюк, Андрій Любка, Лілія Шутяк, Святослав Померанцев, мер Олексій Каспрук.
 
Чорней В. Письменники зустріли 2015-й у Чернівцях // Молодий буковинець. – 2015. – 3 січ. № 2. – С. 12.
 
 
Нарешті вперше за тривалий час буде перевидано роман Василя Кожелянка "Дефіляда в Москві". Видавництво "Кальварія" та "Видавництво Старого Лева" підписали ліцензійну угоду, і будемо сподіватися, що роман одного із найхаризматичніших сучасних письменників незабаром з’явиться у книгарнях.
 
Директор "Кальварії" Петро Мацкевич: "З десяти книжок Василя, які видала "Кальварія", цій можна присвоїти "звання" найпровакативнішої, і водночас найвеселішої його книжки. Кожелянкові "Дефіляда в Москві", "Конотоп" і "Тероріум" є чудовим захистом свідомості від впливу маніпулятивних технологій, у центрі дії яких є сьогодні Україна".
 
Ця інформація доповнена коментарем політолога Ігоря Буркута: "Дефіляда в Москві" – це подія української літератури. Дуже щасливий перевиданню. Змінюється багато у цьому світі, змінюється й наше ставлення до того, що відбувалося раніше. Зараз роман виглядає зовсім по-іншому. Він буде сприйматися по-іншому. Мені здається, що його сатирична складова буде дуже затребуваною нині. У Василя там взагалі є кілька сторінок геніальних для світової літератури".
 
Чорней Валерія. "Це проникнення у людську психіку..." // Молодий буковинець. – 2015. – 8 січ. № 3. – С. 5.
 
 
Краєзнавцю, журналісту Юхиму Гасару виповнилося 70. У "Буковині" опубліковано ювілейну статтю, прочитавши яку, можна дізнатися більше про його життєвий шлях та доробок.
 
Брозинський Михайло. Багатий політок душі // Буковина. – 2015. – 9 січ. № 2. – С. 4.
 
 
Нещодавно в Києві гурт "Гайдамаки" презентував кліп на пісню "Укроп". Автор слів чернівчанин журналіст, лейтенант Олександр Ткачук. Про історію створення пісні та кліпу з ним розмовляла журналістка "Буковини" Оксана Танащик.
 
"Ідея написати пісню виникла, коли я був на південному кордоні. Окопи, болото, дощ, сніг, холодно, поганий настрій... На тлі всього цього – кризова політична ситуація, невідомо, коли закінчиться війна, направду, бойовий дух помітно похитнувся. Хотілося якось це змінити, і мені спало на думку написати пісню, яка піднімала би дух і об’єднувала людей".
 
Танащик Оксана. Гордий бути "укропом" // Буковина. – 2015. – 9 січ. № 2. – С. 6.
 
 
 
У Чернівецькому обласному товаристві румунської культури імені Міхая Емінеску відкрилася виставка скульптури і живопису Святослава Вірсти.
 
Галина Матвіїшин. Малював під обстрілами // Молодий буковинець. – 2015. – 9-10 січ. № 4. – С. 10.
 
 
 
У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
Джерело фото – http://gazeta.ua/articles/culture-newspaper/_pismennik-vasil-kozhelyanko-pracyuvav-na-giljotini/147382