Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

10.01.2015 – 16.01.2015
 
 
Актуальна думка:
 
Яка краса! Усе життя
В акорди перелить,
З високих дум і почуття
Нове життя творить!

Нести любов, будити гнів,
Творити чудеса...
О, віщий спів, натхненний спів!
Яка в ньому краса!

 
(Микола Вороний, із вірша "Серце музики").
 
 
Чернівці отримали цінний спадок від свого земляка академіка Аркадія Жуковського – його домашню бібліотеку, яку у Наукову бібліотеку ЧНУ імені Юрія Федьковича передала донька науковця Ірина. Працівники бібліотеки планують опрацювати цю спадщину до літа.
 
"Ми ще навіть не підрахували, скільки книг отримали, – розповів директор бібліотеки. – Орієнтовно, це до трьох тисяч примірників у 200 паперових коробках. Насправді на наших бібліотекарів чекає велика робота, адже отримана спадщина академіка – не впорядкована. Тут є все: наукова, медична, художня література, періодичні видання, рукописи, фотодокументи, листи, грамоти, які Жуковський отримував як голова Науковго Товариства Шевченка в Європі. [...] Бібліотека Жуковського розміститься в окремому залі, де буде світлиця академіка".
 
Фещук Наталя. Книги з Парижа // Чернівці. – 2015. – 15 січ. № 3. – С. 10.
 
 
Виповнилося 50 років від часу приєднання Садгори до Чернівців. Про цей період, про те, якими Садгора та її мешканці були колись і якими є тепер журналістка "Молодого буковинця" Надія Будна розмовляла з очільником Садгірської райради Юрієм Бурегою.
 
Будна Надія. Садгора за площею – майже як Барселона // Молодий буковинець. Місто. – 2015. – 15 січ. № 5. – С. 7.
 
 
Творче об’єднання "Театр моди" та Чернівецький коледж дизайну та економіки представили у Центрі культури "Вернісаж" вже традиційний мистецький проект "Щедрий вечір", під час якого відбувся показ колекцій одягу "Легенда Карпат", "Білий візерунок", "Твій брат Тарас" від студії "Шек Еврика", а також колекції від дизайнерів Наталії Пілат ("Буковинське весілля"), Марини Сидорюк та Юліанни В’юги ("Імбірне весілля") та ін.
 
Карачко Степан. "Щедрий вечір" у "Вернісажі" // Буковинське віче. – 2015. – 15 січ. № 2. – С. 4.
 
Чорней В. Модна колекція – "без гламурчиків" // Молодий буковинець. – 2015. – 16-17 січ. № 6. – С. 12.
 
 
Гарну різдвяно-новорічну програму запропонувала Чернівецька обласна філармонія. Чернівчани та гості міста мали можливість 9 січня почути щедрівки та колядки у виконанні Державного академічного Волинського народного хору (м. Луцьк). А ось 11 січня любителям хорового співу справжню насолоду подарував Академічний камерний хор "Чернівці" (головний диригент, керівник Надія Селезньова), який запросив на свій ювілейний концерт.
 
Керер-Ластівка Марія. Зимова рапсодія // Буковинське віче. – 2015. – 15 січ. № 2. – С. 4.
 
 
11 січня у літературно-меморіальному музеї Юрія Федьковича відбулася презентація п’ятого тому багатотомного видання спадщини видатного буковинця. Тут вміщено драматичні твори Юрія Федьковича. Черговий крок своєї праці представили журналістка і видавець Людмила Черняк, доктор філологічних наук, професор Богдан Мельничук, доктор філологічних наук Лідія Ковалець, молодий історик Тарас Ковалець, художник Іван Балан.
 
Янушевська Анна. "Козак воскрес! Бо Україна плаче на москаля!!!" // Буковина. – 2015. – 16 січ. № 3. – С. 5.
 
 
13 січня відзначив 60-річчя доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української літератури Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Антофійчук Володимир Іванович. Про професійний і життєвий досвід науковця-філолога, про його досягнення та шлях до їхнього здійснення, про творчі задуми можна дізнатися, прочитавши інтерв’ю на сторінках газети "Буковина".
 
Мацерук Валентина. Жнива... на Старий новий рік // Буковина. – 2015. – 16 січ. № 3. – С. 5, 8.
 
 
15 січня у Чернівцях відбулися урочистості з нагоди 165 річниці від Дня народження визначного румунського письменника Міхая Емінеску.
 
Чорней Валерія. Писав дуже сміливо, критично // Молодий буковинець. – 2015. – 16-17 січ. № 6. – С. 8.
 
 
Лауреата п’ятьох міжнародних телефестивалів, тележурналіста Олександра Свінціцького нагородили Орденом Святого Рівноапостольного князя Володимира Великого третього ступеня УПЦ КП – "За заслуги з відродження духовності в Україні, утвердження Помісної Української Православної Церкви та з нагоди 60-річчя з дня народження".
 
Гринюк Василь. Зняв 90 сюжетів про церкви Буковини // Молодий буковинець. – 2015. – 16-17 січ. № 6. – С. 10.
 
 
 
У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
Джерело фото – http://www.bukinfo.com.ua/show/news?lid=29746