Бібліотека як центр спілкування з громадськістю

Середа, 21 січня 2015 року
 
 
Три чернівецькі бібліотеки стали переможцями конкурсу на участь у тренінгу в рамках проекту «Регіональні піар-офіси сучасних бібліотек». 
Наприкінці 2014 року Програма «Бібліоміст» спільно з ГО «Центр Медіареформ» запросили бібліотекарів з різних регіонів України взяти участь у проекті «Створення регіональних бібліотечних піар-офісів».
 
Проект спрямований на здійснення посутніх кроків у напрямку покращення іміджу бібліотек, промоції їхньої діяльності, на рух до більш активної соціальної функції (зокрема, на вияв соціальних ініціатив, участь у вирішенні актуальних соціальних завдань, на постійну взаємодію, співпрацю з іншими соціальними суб'єктами). Сучасний бібліотекар має бути і популяризатором (піарником) своєї бібліотеки, її діяльності, і експертом з бібліотечної справи, який враховує сучасні потреби користувача, а також уміє залучати максимум сучасних технологій, засобів задля поширення інформації у ЗМІ, задля демонстрації своєї діяльності, популяризації читання. Те, що піар-офіси працюють на конкретний та істотний результат, довела робота співробітників десяти піар-офісів, що функціонують з початку 2014 року (Житомирський регіональний піар-офіс, Волинський, Сумський, Маріупольський, Слов’янський, Кіровоградський, Дніпропетровський, Рівненський, Вінницький, Запорізький).
 
Цьогоріч у першому етапі проекту – конкурсі на участь у тренінгу в рамках проекту «Регіональні піар-офіси сучасних бібліотек» – було задіяно 95 кандидатів. Це бібліотеки Буковини, Закарпаття, Івано-Франківщини, Києва (або області), Львівщини, Миколаївщини, Одещини, Полтавщини, Тернопільщини, Харківщини, Херсонщини, Хмельниччини, Черкащини, Чернігівщини.
 
У результаті було визначено 26 фіналістів, які «з цікавістю та глибокою професійною мотивацією, – як зазначається на сайті http://bibliomist.org/, – відгукнулися на запрошення позмагатися за створення на базі своїх бібліотек сучасних піар-офісів».
 
До фіналу потрапили і три чернівецькі бібліотеки: Бібліотека-філія №1 КБУ ЦБС (директор Генцар Яна), Центральна міська бібліотека (директор Саргош Оксана), Муніципальна бібліотека ім. А. Добрянського (директор Щербанюк Леся).
 
За інформацією про конкурс, поданою на сайті http://bibliomist.org/, повідомляється, що «проект складатиметься із кількох етапів: поглиблений тренінг зі зв’язків з громадськістю, розроблення планів роботи бібліотечного піар-офісу, залучення до діяльності піар-офісу колег з регіону, налагодження регулярних зв’язків зі ЗМІ, медіа-моніторинг. Кожен піар-офіс отримає ноутбук для забезпечення роботи офісу з комунікацій з медіа та широкою громадськістю, а також консультаційну підтримку тренерів упродовж впровадження проекту (лютий – травень 2015 р.)».