ПРОЗА ОЛЕГА ЛЮБКІВСЬКОГО У ЖУРНАЛІ "КИЇВ"

П'ятниця, 6 лютого 2015

Художник Олег Любківський нещодавно презентував книгу своєї прози «Оповідання простим олівцем». Уже із цієї книги зрозуміло, що його тексти для тих, хто любить смакувати словом, любить блукати лабіринтами смислових світів. Проза Олега Любківського – це невимушена, відверта розмова автора з читачем і читача з автором, це світ, все ж насамперед, художника, який запрошує у мандрівку своїм простором. У тому, що такі загальні характеристики властиві й іншим текстам автора можна переконатися, прочитавши цикл із трьох оповідань, об’єднаних назвою «Автопортрети», які опубліковані в останньому номері журналу «Київ» за 2014 рік. Передмову до добірки написала письменниця і музикант Софія Майданська.

 
 
 
Любківський Олег. Автопортрети // Київ. – 2015. – №№ 11–12. – С. 167 – 174.

Твори «Автопортрет на пленері з лісорубом та його конем», «Автопортрет у буковому лісі», «Автопортрет з «Kaiser-Cafe» пропущені крізь призму авторської свідомості, в основі потік світовідчуття автора. Якщо говорити про інші загальні риси цих текстів, то це вміння чітко виписати і вписати у художній простір деталь. Цим досягається ефект чіткості зорового сприймання і навіть фізичного відчуття читачем того, чим наповнений смисловий світ, створений Олегом Любківським. «...у кутку знайшовся недогарок свічки, сірники, склянка з сіллю, а під віконцем – засалений стіл, зручна лава і маленька лежанка з сіном» («Автопортрет на пленері з лісорубом та його конем»). Автор на візуальних деталях вибудовує запахо-звукову атмосферу текстів, у такий спосіб максимально зближуючи кут зору своїх героїв та реципієнта. «Далі пролісків ставало все більше і більше, і деякі з них вже показували сонцю свої розкриті голівки, притрушені жовтим шафрановим пилком...» («Автопортрет у буковому лісі») – образ пилку одразу народжує асоціативний ланцюг: запах квітки – запах прілого листя, трави і землі – запах лісу – запахи весни.
 
Як і стилю інших текстів Олега Любківського, стилю «Автопортретів» притаманне використання художніх тропів, що робить їх наближеними до поезій у прозі.
 
«Автопортрет на пленері з лісорубом та його конем» і «Автопортрет у буковому лісі» тематично різняться від «Автопортрету з «Kaiser-Cafe». Два перших твори ліризовані, головними персонажами тут є Він і Вона. Чоловік і Жінка завжди розкриваються емоційно у ситуації за образно-смисловим навантаженням первісній, позачасовій – серед Природи, стихії. Тут більше відтінків кольорів, м’яких переходів та контурів, гри світла (зміна вигляду неба через погодні умови, вдивляння у небо крізь крони дерев, поява або зникання сонячного світла тощо), елегійних інтонацій, недомовленостей, натяків. Твори подані у формі спогадів героя про жінку, про подію, про жінку, вписану в емоційно важливу та яскраву мить життя. Можна сказати, що це окремі екзистенції. Жіночі персонажі цих творів, як і інших, власне, не мають імен. Що це? Ознака такту чи свідчення, що це збірний образ з елементами фантазії, дофантазованого, доуявленого, вигадки і, навіть, мрії (намріяний образ, намріяна супутниця у мандрівці заповітним світом)? Крім окресленого, пов’язані ці твори ще й тяжінням до сентенцій, до певних висновків як результату емоційного досвіду. Смислові картини «Автопортрету на пленері з лісорубом та його конем» і «Автопортрету у буковому лісі» ніби підлаштовані під присутність жінки.
 
«Автопортрет з «Kaiser-Cafe» – це простір професійної сфери митця. Його супутником тут є місто. І якщо у попередніх двох творах читач, призвичаєний «Оповіданнями простим олівцем» до інтертекстуальності, її не зустріне (за винятком асоціативної згадки про лейтенанта Глана із «Пана» Кнута Гамсуна), то тут вона є і контекстом, і підтекстом, і текстом, який пишуть історія та люди. Ядром цього твору є образ і мотив смітника, який у своєму художньому розвитку проходить емоційну, естетико-етичну, екзистенційно-онтологічну еволюцію. Усе це подано знову ж таки крізь призму внутрішньої мандрівки головного героя. Його спогади, його ставлення до певних подій, характеристики, дані ним, у сконденсованій і образно чіткій формі подають зріз кількох епох, роблять такими очевидними крихкість цінностей, ілюзорність пріоритетів.
 
На відміну від двох перших творів, у цьому образи мають чіткі контури, судженням властива безкомпромісність, інтонації сповнені іронії, сарказму і подеколи – скептицизму.
 
«Автопортрет з «Kaiser-Cafe» змушує прокинутися і повертає до притомності, висмикуючи читача із елегійно-меланхолійного сну «Автопортрету на пленері з лісорубом та його конем» і «Автопортрету у буковому лісі». Він належить до тих текстів, які у свідомості трансформуються в цитати.
 
Проза Олега Любківського – справді цікаве явище у сучасному літературному процесі. У ній, як і в своїх картинах, митець досягнув рівня своєрідного, впізнаваного стилю, що свідчить про цілковиту світоглядну самобутність. До творів Олега Любківського хочеться повертатися, перечитувати/переглядати, смакуючи знову і знову кожною деталлю, роблячи у вже знайомому просторі нові відкриття.
 
 
 

Олег Любківський народився 1950р. (м.Чернівці).

Член Національної спілки художників України з 1988р.

Автор оригінальних тематичних циклів, що віддзеркалюють образ міста в контексті загальноєвропейської культури та колізій сучасності:
  • "Романтичні краєвиди маленького Відня" (1998)
  • "Осінь минулого століття" (2000)
  • "Золота груша" (2004)
  • "Місто, що колись називалося Czernowitz" (2011)
Персональні виставки у Національному Художньому музеї України, Києво-Могилянській академії, Львівській Національній галереї мистецтв, Австрії, Канаді, Німеччині, Швейцарії, Франції та Польщі, учасник виставки сучасної європейської гравюри у Брюсселі (2000).

Нагороджений почесною відзнакою Отто фон Габсбурга.

"Signum Memoriae" за внесок у збереження європейськоі культурноі спадщини (2010).

Автор концептуального книжкового видання "Die Dankbare Bukowina" (книга року 2004) та збірок "Оповідання простим олівцем" (2013), "Автопортрети з натури" (2014).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Текст Інги Кейван