Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

 
07.02.12.2015 – 13.02.2015
 
 
Актуальна думка: "Людина має пишатися вчинками, якимись своїми діями. Коли ж починаєш пишатися просто тим, що живеш, наприклад, в якійсь країні і сам для цього нічого не робиш, то такий патріотизм ні до чого" (Арсен Мірзоян, інтерв’ю газеті "Погляд", 2015,12 лютого, №7, с. 8а).
 
 
 
Чернівці – місто, яке завжди цікаве і туристам і самим мешканцям. Кожен будинок, вулиця мають історію. Розроблено багато цікавих маршрутів, пропонуються нові. Нещодавно Чернівецьке екскурсійне бюро та Леся Щербанюк представили маршрут "Літературні Чернівці". А з квітня можна буде вирушити у іншу цікаву подорож – "Квартал вілл". Це історичний "трикутник" у районі вулиць Юрія Федьковича, Фрунзе, Суворова, Жукова. Забудова із вілл кінця ХІХ – початку ХХ століття.
Чорней Валерія. Вулички, де зупинився час // Молодий буковинець. Місто. – 2015. – 12 лют. № 13. – С. 5.
 
 
 
13 лютого – день народження багаторічного редактора "Буковини" Володимира Михайловського. Минув рік, як він пішов із життя. На сторінках його рідної газети, а також газети "Відродження" можна прочитати спогади про нього колег, друзів, тих, хто цінував цю людину, тих, хто гостро відчуває його відсутність.
[Рубрика "Пам’ять"] // Буковина. – 2015. – 13 лют. № 7. – С. 3.
Мінтенко Мірча. Д. Ішов до людей // Відродження. – 2015. – 5 лют. № 6. – С. 12-13.
Дудира М.І. Якщо слово – то щире // Відродження. – 2015. – 5 лют. № 6. – С. 13.
 
 
 
У меморіальному музеї В. Івасюка відбувся вечір-вшанування пам’яті Михайла Івасюка до 20-ї річниці з дня його смерті. У заході взяли участь представники родини письменника, науковці, письменники, митці.
Логінова Олена. Світ поцінуймо життям // Буковина. – 2015. – 13 лют. № 7. – С. 7.
Джуран Василь. 20 літ "у полоні печалі" – за Михайлом Івасюком // Буковинське віче. – 2015. – 12 лют. № 6. – С. 4.

 
 
В учбово-методичному центрі культури Буковини відкрилася персональна виставка Ольги Вербіцької "Вікна перламутрового світла". Тут представлені вишивки, гобелени, ляльки-мотанки майстрині.
Будна Надія. Відтворила нитками ніжність і вічність // Молодий буковинець. – 2015. – 13-14 лют. № 14. – С. 8.
Харчун Марина. Від абстракцій до пейзажів // Версії. – 2015. – 12-18 лют. № 6. – С. 12.
 
 
 
У краєзнавчому музеї можна побачити старовинний одяг (майже 200 експонатів) із колекції кіцманчанок Дарини Стасюк та Діани Новак.
Чорней Валерія. "Це відчуття знайденого скарбу" // Молодий буковинець. – 2015. – 13-14 лют. № 14. – С. 9.
 
 
 
 
 
 
У Художньому музеї можна познайомитися з фотороботами митців з Румунії, Угорщини, Данії, Іспанії, Італії, Нідерландів. Виставка у Чернівцях є офіційним завершенням низки подібних заходів, які відбулися в різних країнах Європи у рамках ІІІ Міжнародного фотофестивалю "Карой Поп де Сотмарі". З роботами європейських фотомитців можна буде познайомитися до 28 лютого.
Чорней Валерія. Виставка найкращих фото // Молодий буковинець. – 2015. – 13-14 лют. № 14. – С. 12.
 
 
 
 
 
"Версії" пропонують інформаційно-романтичну віддушину – розповідь про атмосферу чернівецьких балів-маскарадів приблизно за останні 200 років, а також танці, прогулянки, салони.
 
"За даними, наведеними у книзі О. Маковея «Життєпис Осипа Юрія Гординського-Федьковича», у місті найвідомішим салоном був дім пані Морошані, де збиралось «численне та веселе товариство». У ньому декламував свою німецьку поезію Ю. Федькович та вражав імпровізацією Е. Нойбауер, а А. Кобилянський розважав гостей «пропагандою вегетаріанізму» та своєю неординарністю. Дочка Марошані Емілія на таких вечорах грала на фортепіано та співала".
Маріянчук Яна. На балах і знайомилися, і закохувалися... // Погляд. – 2015. – 12 лют. № 7. – С. 5а.
 
 
 
7-8 лютого у Чернівецькому музично-драматичному театрі імені Ольги Кобилянської відбулася всеукраїнська прем’єра мюзикла "Енні".
"Наразі на засадах американського мюзиклу "Енні" чернівецькі митці спробували показати найважливіші моральні цінності – виховання дітей в родинній любові, яка набагато цінніша за будь-які коштовності, гроші та інші матеріальні блага".
Кратко Тетяна. Театр отримав майбуття //Час. – 2015. – 12 лют. № 6. – С. 12.
 
 
 
 
У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
 
Джерело фото – http://molbuk.ua/chernovtsy_news/86128-u-chernivcyakh-vpershe-v-istoriyi-teatru-dity-zigraly-golovni-roli-y-potonuly-u-kvitakh-glyadachiv-foto.html
http://molbuk.ua/chernovtsy_news/86248-roboty-fotografiv-z-riznykh-krayin-yevropy-prezentuvaly-u-chernivcyakh-foto.html