Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

20.03.12.2015 – 27.03.2015
 
 
Актуальна думка:
 
І краплею води замерзну на веслі я.
А може іскрою в’їскрюся в ніч.
О світе мій, людинний і рослинний,
В ім’я людей людину возвелич.

Високовольтний ти і термоядерний,
В тобі не буде скоро місця для троянд.
Як вибухають солодко у роті яблук ядра!
В ім’я роси, в ім’я дітей і райдуг –
Посій нові троянди й виноград!

 
Тарас Мельничук
 
 
Польська поетка, перекладачка Анета Камінська – вже звична гостя у Чернівцях, де неодноразово презентувала різні свої проекти. Нещодавно Анета Камінська представила антологію "Схід-Захід. Вірші з України і для України", в якій зібрано вірші про Майдан, війну.
"Ідея видання народилася у Чернівцях, – зауважує авторка антології. – Тут я зрозуміла, що можу і повинна це зробити. Адже зустрічалася з багатьма українцями, які мене запитували, чи поляки розуміють, що відбувається в Україні, чи співпереживали... І як свідчення того, що так, переживали, – вірші польських поетів у цій антології".
Фещук Наталія. "Мені хотілося прихистити у Варшаві всю Україну!" // Чернівці. – 2015. – 26 бер. № 13. – С. 10.
 
 
25 – 27 березня пройшов V Всеукраїнський фестиваль поезії "Від Гуцулії – до кряжів донецьких", присвячений Тарасові Мельничуку. У рамках фестивалю на стіні будинку №4 по вулиці Радіщева було встановлено пам’ятну дошку. У цьому приміщенні у 1950-х роках розташовувався студентський гуртожиток, в якому у 1958-1959 роках мешкав поет.
Фещук Наталія. Відкрили меморіальну дошку Тарасу Мельничуку // Чернівці. – 2015. – 26 бер. № 13. – С. 11.
Чорней Валерія. Пам’яті поета-політв’язня // Молодий буковинець. – 2015. – 27-28 бер. № 26. – С. 9.
 
 
"Чернівці" розповідають про людину, яка колись врятувала зір новонародженому Володимирові Івасюку (ті, хто читав "Монолог перед обличчям сина, знають цю історію у деталях"). Це професор-офтальмолог Борис Радзіховський.
"Ім’я Радзіховсього було відомим на весь колишній Союз, його праці стали настільними книгами офтальмологів. Світило медицини!"
"В історико-медичному музеї БДМУ зберігається наукова спадщина професора Радзіховського: книги, прилади, нагороди, фото... Директор музею Володимир Білоус показує працю Бориса Леонідовича "Офтальмоскопічна діагностика" (з офтальмологічним атласом) і розповідає: "У Союзі такого атласу не було – медики користувалися французьким. А Радзіховський намалював його сам, він дуже гарно малював. Усі рисунки до своїх праць робив власноручно. У домашній майстерні, влаштованій у невеличкій кімнаті, конструював різні інструменти та прилади".

Фещук Наталія. Його не цікавило ніщо, крім очей... // Чернівці. – 2015. – 26 бер. № 13. – С. 18.
 
 
Із огляду Аліни Вавринюк "Культ_події: Куди варто було сходити" можна дізнатися про презентацію у Чернівцях нового альбому луцького гурту "Фіолет" ("Канапа"), про те, як наше місто перейняло естафету фестивалю "Тиждень австрійського кіно" ("Literatur Cafe"), творчу зустріч з Маріанною Гончаровою (Чернівецька обласна бібліотека).
Вавринюк Аліна. Культ_події: Куди варто було сходити // Версії. – 2015. – 26 бер.–1 квіт. № 12. – С. 12.
 
 
У рамках проекту "мистецька скринька волонтера" відбувся благодійний захід під назвою "Весняна рапсодія для солдата", у якому взяли участь чернівецькі митці. Зокрема художники надали свої роботи для благодійного аукціону, у результаті якого було зібрано 40 тис. гривень, які підуть на потреби військових.
Матвіїшин Галина. Солдатська рапсодія у два фортепіано // Свобода слова. – 2015. – 27 бер. № 11. – С. 16.
 
 
В учбово-методичному центрі культури Буковини можна переглянути вироби майстрині з бісероплетіння Ганни Ватаманюк – тут проходить виставка "Орнаменти народної душі".
Будна Надія. "Повертається мода на народні вироби" // Молодий буковинець. – 2015. – 27-28 бер. № 26. – С. 8.
 
 
Чернівецький ляльковий театр підготував нову виставу для своїх глядачів. Це вистава режисера "Мама для мамонтенятка".
"Вистава... зачаровує великими ляльками. Головна їхня особливість – добрі очі. Окремі з них, наприклад, лялька мамонта – вкриті милими візерунками. Художниця цієї краси – Віра Задорожня із Київського академічного муніципального театру ляльок".
Чорней Валерія. Казка про маленького мамонта // Молодий буковинець. – 2015. – 27-28 бер. № 26. – С. 11.
 
 
Уже традиційно 21 березня Чернівецький літературно-меморіальний музей Ольги Кобилянської зібрав на гостини шанувальників мистецтва слова. Головним героєм заходу був поет, перекладач Віталій Колодій, який презентував поетичну збірку "У світлотінях летючої миті".
Черняк Людмила. Сьогодні ми в розгубленому світі... // Буковина. – 2015. – 27 бер. № 13. – С. 5.
 
 
До Міжнародного дня театру "Буковина" пропонує своїм читачам інтерв’ю з працівниками Чернівецького академічного обласного музично-драматичного театру ім. О. Кобилянської – директором Юрієм Марчаком та художнім керівником Людмилою Скрипкою.
Мацерук Валентина. Театр не терпить байдужості // Буковина. – 2015. – 27 бер. № 13. – С. 5.
 
 
У березні літературний світ України має дві ювілейні дати – 85-річчя Ліни Костенко та 120-річчя Максима Рильського. У "Буковині" можна прочитати статтю Мирослава Куєка про зв’язки Максима Рильського з Буковиною, історію його знайомства з Віктором Зубарем, зокрема.
Куєк Мирослав. Дарунок майстрові слова // Буковина. – 2015. – 27 бер. № 13. – С. 5.
 
 
 
У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.