Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

 
27.03.12.2015 – 03.04.2015
 
 
Актуальна думка: "Розкладаючи перед собою на столі вже трохи вицвілі аматорські спогади про них усіх, я думаю: війна – це завжди втеча, божевілля, смерть. Схоже однак, що наша країна і до війни могла запропонувати нам не набагто ширший вибір. Якщо ми її не змінимо й після, наші онуки навряд чи зрозуміють, заради чого їхні діди воювали" (Олександр Бойченко, "Втеча, божевілля, смерть", із книги "Більше / Менше").
 
 
 
 
 
Цього тижня чернівчани вчилися розписувати писанки. Майстер-класи були проведені в Учбово-методичному центрі культури Буковини майстрами народного мистецтва України Василем та Альоною Беженар та в недільній школі Собору Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ. Свій варіант писанок – жовто-блакитних – представили учні гімназії № 5. Це дуже добра традиція, оскільки не лише зберігає прадавнє мистецтво, яке містить у собі важливу світоглядну, онтологічно-космогонічну інформацію, але й діючи на рівнях енергетичному, духовному і, відповідно, фізіологічному, оздоровлює, структурує людину та світ навколо неї.
Синицька Наталія. Свято Пасхи та верби. У великодньому кошику – власна писанка // Чернівці. – 2015. – 2 квіт. № 14. – С. 1, 10.
Дитяча пасхальна фантазія // Чернівці. – 2015. – 2 квіт. № 14. – С. 10.
Будна Надія. Патріотичні писанки для солдатів // Молодий буковинець. – 2015. – 3-4 квіт. № 28. – С. 1, 3.
 
 
Цікаву, теплу розмову Наталії Фещук з письменницею Маріанною Гончаровою – про творчість, про Чернівці та тих, хто поряд, як прототипів, про родину та важливість підтримки рідними, творчі зустрічі, літературні премії, про історію успіху – можна прочитати у "Чернівцях".
Фещук Наталія. "Одного разу Чернівці у моєму оповідання сприйняли ...за Одесу" // Чернівці. – 2015. – 2 квіт. № 14. – С. 18.
 
 
Народна оперна студія Центрального Палацу культури дала концерт-звіт, на якому представила музику різних жанрів, представивши яскраву і цікаву програму.
Вавринюк Аліна. Опера і джаз: поєднали непоєднуване // Версії. – 2015. – 2–8 квіт. № 13. – С. 2.
 
 
Серія розповідей "Образ міста в портретах чернівчан" доповнилася ще однією персоналією. Це директор Чернівецького відділення Фонду культури України Валентина Діаковська. "Версії" пропонують подивитися на життя Чернівців її очима, крізь призму її долі. Валентина Діаковська розповідає про свою родину, а також про діяльність очолюваного нею відділення Фонду культури Україна, проекти зреалізовані та заплановані.
Хомич Лариса. Чернівці Валентини Діаковської // Версії. – 2015. – 2–8 квіт. № 13. – С. 6-7.
 
 
В Учбово-методичному центрі культури Буковини можна побачити 15 виробів різьбярського мистецтва. Унікальні вони тим, насамперед, що їхньою авторкою є жінка, вчитель іноземної мови Галина Бенько. Крім вишуканих тарелів, рахв, скриньок, хрестів мисткиня виготовила25-кілограмову булаву, яка занесена до Книги рекордів України.
"Дерев’яні речі несуть дивовижну цілющу енергетику. Люблю різьбити великі тарелі, бо на них можна розгорнути думку".
Будна Надія. Оце так булава! // Молодий буковинець. – 2015. – 2 квіт. № 27. – С. 14.
 
 
Почесний громадянин міста, скрипаль Георгій Гіна провів благодійну акцію – під час конкурсу виконавської майстерності у музичній школі він продав свої оркестрові твори, кошти за які передав військовим.
Ближче познайомитися з музикантом можна, прочитавши матеріал Надії Будної.
Будна Надія. "Усе життя присвятив музиці" // Молодий буковинець. Місто. – 2015. – 2 квіт. № 27. – С. 7.
 
 
28 березня у Чернівцях відбулася презентація поетичної збірки Олени Герасим’юк "Глухота". Видавництво "Смолоскип", в якому вийшла книга влаштувало поетесі турне Україною, у рамках якого пройшла і зустріч у нашому місті.
Це один із найбільш цікавих поетичних голосів і світоглядів серед представників літературного покоління двадцятилітніх.
Матвіїшин Галина. Олена Герасим’юк: підспівана "Глухота" // Свобода слова. – 2015. – 2 квіт. № 12. – С. 9.
 
 
Минулого тижня у Чернівцях пройшов V Всеукраїнський фестиваль поезії "Від Гуцулії – до кряжів донецьких", присвячений пам’яті Тараса Мельничука. У "Молодому буковинці" можна прочитати статтю автора ідеї фестивалю та його куратора письменника, журналіста Мирослава Лазарука.
Лазарук Мирослав. "Я вернувся до міста своєї молодості..." // Молодий буковинець. – 2015. – 3-4 квіт. № 28. – С. 8.
 
Репортаж з фестивалю від Людмили Черняк пропонує "Буковина".
Черняк Людмила. "Не вмирає той, хто у лоні Слова зачався..." // Буковина. – 2015. – 3 квіт. № 14. – С. 4.
 
 
Першого квітня у Літературному целанівському центрі Чернівців зібралося чимало шанувальників інтелектуальної іронії, аналітики Олександра Бойченка, який презентував книгу публіцистичних, літературно-критичних праць "Більше / Менше". Ми вже представляли її на нашому сайті: dobrabiblioteka.cv.ua/ua/news
Чорней Валерія. Про інтелектуалів – з іронією // Молодий буковинець. – 2015. – 3-4 квіт. № 28. – С. 9.
 
 
 
 
У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
Джерело фото – http://molbuk.ua/uploads/posts/2015-04/1427915366_11118103_333718286817902_1506955948_n.jpg