Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

 
10.04.2015 – 17.04.2015
 
 
Актуальна думка: "У нинішній війні минулого з майбутнім психологічний фактор грає особливу роль. Противник використовує його для мобілізації всіх, хто вбачає свій суспільний ідеал в СССР і готовий зі зброєю в руках боротися за повернення в минуле" (Ігор Буркут, "Позбавитись жахів минулого", "Час", 2015, № 15, с. 3).
 
 
Квітень позначений для Чернівців і світового мистецтва визначною датою – 150 років від Дня народження художника Миколи Івасюка (14.04.1865–25.11.1937). Його багатогранна творчість відома у світі. Аби побачити роботи майстра, у його чернівецьку майстерню приїздили шанувальники мистецтва з різних куточків світу. та життя його закінчилося, як і для багатьох інших високодуховних представників того покоління, знищенням сталінською репресивною системою.
Місцева преса цього тижня згадувала Миколу Івасюка. Це інформативна стаття Валерії Чорней. А також стаття мистецтвознавця Тетяни Дугаєвої, яка знову пропонує мистецьке відкриття.
Дугаєва Тетяна. Кіноплакати Миколи Івасюка. Про маловідому грань творчості митця // Версії. – 2015. – 16–22 квіт. № 15. – С. 12.
Чорней Валерія. Його історичні герої – як живі // Молодий буковинець. – 2015. – 16 квіт. № 31. – С. 8.
 
Також з нагоди 150-тилітнього ювілею художника у Чернівцях погасили поштовий конверт "Микола Івасюк".
"На коверті зображено полотно Миколи Івасюка "В’їзд Богдана Хмельницького до Києва". Портрет художника та напис – "Микола Івасюк. 1865–1937", мікрошрифт: УКРАЇНА UKRAINA". Дизайн – Георгія Сергєєва".
Будна Н. Конверт на честь відомого художника // Молодий буковинець. – 2015. – 17-18 квіт. № 32. – С. 8.
 
 
 
Про те, якими була вода та водопостачання у Чернівцях приблизно 100 років тому, можна прочитати у статті Ольги Максим’юк. Журналістка свою розвідку побудувала на матеріалах Раймунда Фрідріха Кайндля, Олександра Масана, Василя Ботушанського, Івана Снігура.
Максим’юк Ольга. 120 років тому воду брали з джерел і Турецької криниці // Погляд. – 2015. – 16 квіт. № 16. – С. 4а.
 
 
 
У Чернівецькому обласному художньому музеї 15 квітня було відкрито виставку витинанок. Це перша виставка робіт чернівецької майстрині Ганни Фочук. Її витинанки сповнені позитивної, світлої енергетики, в їхній основі українські сакральні символи. Вироби насичені інформацією, і, у той самий час, в них немає нічого зайвого.
Витинанки в Обласному художньому музеї // Свобода слова. – 2015. – 16 квіт. № 14. – С. 2.
Чорней Валерія. "Я малюю ножицями" // Молодий буковинець. – 2015. – 17-18 квіт. № 32. – С. 12.
 
 
 
Проникливу, душевну розповідь мистецтвознавця Галини Матвіїшин про митця Святослава Вірсту можна прочитати на сторінках "Свободи слова".
Матвіїшин Галина. Святослав Вірста: "Лишень філософ може закритися в собі для пізнання істини" // Свобода слова. – 2015. – 16 квіт. № 14. – С. 12.
 
 
 
Письменнику, перекладачу, історику культури Мірчі Лютику присвоїли звання "Почесного громадянина Буковини".
Мірча Лютик – "Почесний громадянин Буковини" // Буковина. – 2015. – 17 квіт. № 16. – С. 2.
 
 
 
У Києві відбувся Всеукраїнський гуманітарний конкурс "Космічні фантазії". Серед учасників були чернівецькі учні та вчителі, яких очолив завідувач музею авіації і космонавтики Чернівецького клубу юних техніків "Кварц", кандидат фізико-математичних наук Віталій Яценко.
"Буковинці гідно виступили на конкурсі. Олександру Чеботар нагородили дипломом ІІ ступеня за роботу "Сонячні вершини Параски Амбросій та Романа Гуманюка" (керівник – Т.Спориніна). Єва Данчук удостоїлася диплома ІІ ступеня за роботу "Невідомі "космонавти" (керівник – О.Бабій). Науковий консультант учасниць – кандидат фізико-математичних наук Віталій Яценко".
Космічні фантазії // Буковина. – 2015. – 17 квіт. № 16. – С. 3.
 
 
 
Про ікони на склі та картини художниці Альони Беженар, які можна було побачити у музеї народної архітектури та побуту під час свята "Воскрес Христос! Воскресне Україна!", розповідає Надія Будна.
Будна Надія. "Такі образи висіли в кожній хаті" // Молодий буковинець. – 2015. – 17-18 квіт. № 32. – С. 9.
 
 
 
 
У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
Джерело фото – http://molbuk.ua/chernovtsy_news/89923-u-chernivcyakh-pogasyly-konvert-z-nagody-150-richchya-khudozhnyka-mykoly-ivasyuka-foto.html