Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

1.05.2015 – 8.05.2015
 
Актуальна думка: "Раніше місто мало дуже високий культурний рівень, цим і славилось. Але в якийсь момент почали розвиватися й інші сфери життя. Культура перестала бути головною. Ще однією проблемою стало те, що в місті багато різних культурних рухів, але вони розрізнені. Десь хтось зібрався і щось робить, але у своєму колі. Тож з’явилася основна ідея: об’єднати ці вузькі культурні кола, створити між ними комунікацію для синтезу творчості. Тому й назва нашої громадської організації і соцмережі – «Пазл». Із багатьох клаптиків, пазлів ми намагаємося створювати об’ємну картину. Намагаємося об’єднувати творчі процеси..." (Сергій Кушнір, "Версії", 2015, 7–13 трав. № 18, с. 6-7).
 
 
 
Місцева преса вже повідомляла про прем’єру "Сватання на Гончарівці", яка відбулася у Чернівецькому муздрамтеатрі. А ось у свіжому номері "Буковини" можна прочитати об’єктивну, вичерпну рецензію на виставу, написану Юрієм Чорнеєм.
Чорней Юрій. Дурень має бути дурним // Буковина. – 2015. – 7 трав. № 19. – С. 5.
 
 
У Будинку естетики та дозвілля аматорський літературний театр під керівництвом Олексія Григорчука представив інсценізацію "Маленького принца".
У Чернівцях подорожував Маленький принц // Буковина. – 2015. – 7 трав. № 19. – С. 5.
 
 
7 травня у чернівецькому кінотеатрі "Ефект 3D" відбулася прем’єра документальної кінострічки "Immigraniada", знятої чернівчанами Станіславом Пуздряком та Віталієм Скігаром. Фільм "розповідає про те, як живеться українцям поза межами рідної держави та про справжні причини переїзду за кордон".
"Immigraniada" виходить на екран // Буковина. – 2015. – 7 трав. № 19. – С. 5.
 
 
Журналістка "Погляду" Ольга Максим’юк знову намагається зазирнути у минуле. Цього разу вона спробувала з’ясувати, якими у Чернівцях сто років тому були пам’ятники.
Максим’юк Ольга. Пам’ятники Чернівців сто років тому // Погляд. – 2015. – 7 трав. № 19. – С. 5а.
 
 
1 травня у Чернівцях виступало Перше україномовне гумор-шоу "Вар’яти", разом з якими до Чернівців завітав ведучий Сергій Притула. Інтерв’ю з ним для газети "Погляд" підготувала Ольга Шупеня. Сергій Притула розповів про роботу, родину (про манеру виховання свого сина), про волонтерство, яким займається, про мрії і плани.
"Тут головне, вважаю, пояснити дитині, що не буває поганих народів. Бувають погані правителі, які тих людей баламутять".
Шупеня Ольга. Син Притули знає Гімн України з двох років // Погляд. – 2015. – 7 трав. № 19. – С. 8а.
 
 
У "Версіях" можна прочитати ще одне цікаве інтерв’ю – з організатором фестивалю Вуличної музики у Чернівцях Сергієм Кушніром.
Вербовська Ксенія. Сергій Кушнір: "Пазл" – синтез творчості // Версії. – 2015. – 7–13 трав. № 18. – С. 6-7.
 
 
У рамках проекту "Війна і культура: діалог ворогів?"Сергій Жадан презентував у Чернівцях свою книгу "Життя Марії".
Вавринюк Аліна. Сергій Жадан: "Треба чіплятися за життя, а не за смерть" // Версії. – 2015. – 7–13 трав. № 18. – С. 7.
 
 
Чернівчани не могли не помітити графіті, які з’явилися на стінах окремих чернівецьких будинків. Це вірші Пауля Целана та Рози Ауслендер на фоні облич. Оскільки ця акція викликала неоднозначну реакцію, Маріанна Антонюк вирішила з’ясувати думку митців, чиновників і простих громадян з цього приводу.
Антонюк Маріанна. Художники проти чиновників. "Прокляття культури?" // Версії. – 2015. – 7–13 трав. № 18. – С. 12.
 
 
У Художньому музеї відкрилася виставка "Пам’ять про війну", присвячена 70-літтю закінчення Другої світової війни.
День Перемоги – очима митців // Молодий буковинець. – 2015. – 8-9 трав. № 38. – С. 11.
 
 
6 травня у Художньому музеї представили ще одну виставку – "З глибин дитячого серця". Тут можна побачити роботи учнів гуртків "Живопис" та "Арт-клас", які вони підготували до Дня матері.
Чорней Валерія. Дякують матерям за їхню любов // Молодий буковинець. – 2015. – 8-9 трав. № 38. – С. 12.
 
 
Також у Художньому музеї можна познайомитися з виставкою робіт закарпатського художника-аматора Йожефа Ороса "Інший світ".
У Чернівцях відкрили виставку натюрмортів художника із Закарпаття // Молодий буковинець. – 2015. – 7 трав. – http://molbuk.ua/chernovtsy_news/91137-u-chernivcyakh-vidkryly-vystavku-natyurmortiv-khudozhnyka-iz-zakarpattya-foto.html
 
 
Під час перших травневих вихідних до Чернівців завітало багато туристів. Чи було до цього місто готовим, спробувала з’ясувати журналістка Надія Будна, спілкуючись з туристами та екскурсоводами.
"У соціальних мережах можна побачити багато фото, зроблених під час травневих вихідних у Чернівцях. Туристи пишуть, що вони відкрили для себе чудове місто з дивовижною архітектурою. Однак зауважують, що воно ще мало розкручене, як туристичний бренд. З негативних вражень називають погані дороги, облуплені внутрішні фасади старих будинків, відсутність суто буковинських сувенірів та буковинської кухні, обмаль видань про Чернівці".
Будна Надія. "Відкрили у вас Європу" // Молодий буковинець. – 2015. – 8-9 трав. № 38. – С. 1-2.
 
 
 
"У Чернівецькому обласному краєзнавчому музеї запрацювала нова експозиція, присвячена Другій світовій війні. Архівні документи, старі фотографії, зразки зброї, особисті речі воїнів, трагічні листи розповідають про жахіття воєнних днів. Особливість нової експозиції у тому, що вона розкриває також і діяльність УПА".
Чернівецьку експозицію про війну доповнили експонатами про УПА // Молодий буковинець. – 2015. – 7 трав. – http://molbuk.ua/chernovtsy_news/91125-chernivecku-ekspozyciyu-pro-viynu-dopovnyly-eksponatamy-pro-upa-foto.html
 
 
 
12 травня – 150 років від Дня народження першої української жінки-медика Софії Окуневської. Надзвичайно сильна і цілеспрямована жінка, яка не просто втілила у життя свою мрію – стати медиком, а й кинула виклик патріархальному суспільству.
Газети "Чернівці" та "Молодий буковинець" пропонують інформаційні матеріали про цю непересічну жінку.
"В особі Софії Окуневської Україна має видатну постать, якою наша держава і народ можуть по праву гордитися. На її честь і честь її родини варто називати вулиці, навчальні заклади, переконаний Дмитро Ліщук, кандидат історичних наук, автор біографічного дослідження "Софія Окуневська в галереї портретів видатних українців". Науковець поділяє думку багатьох фахівців медицини, громадських діячів, громадян щодо присвоєння імені Софії Окуневської Буковинському державному медуніверситету".
Беженар Валентина. Чернівцями ходила свята Софія // Чернівці. – 2015. – 7 трав. № 19. – С. 4.
 
 
"Ті тисячі дівчат, які тепер так легко здобували гімназійну освіту, без всіляких перепон з боку уряду, ті жінки та дівчата, які тепер так легко мали доступ до вищої освіти, а відтак і право на здобуття професії, котра раніше вважалась лише привілеєм мущин, – не мали вони поняття, що всім цим мають бути зобов’язані Софії Окуневській", – так писала в некролозі про неї Ольга Кобилянська, – розповідає Володимир Вознюк, директор музею Ольги Кобилянської, поет".
Гринюк В. "Хворі називали її святою Софією" // Молодий буковинець. – 2015. – 8-9 трав. № 38. – С. 9.
 
 
 
У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
Джерело фото – 1) http://buknews.com.ua/page/chernivtsi-z-vysoty-ptashynoho-polotu-foto-ta-video.html; 2) http://molbuk.ua/chernovtsy_news/91125-chernivecku-ekspozyciyu-pro-viynu-dopovnyly-eksponatamy-pro-upa-foto.html; 3) http://dok.znaimo.com.ua/docs/index-611.html