Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

8.05.2015 – 15.05.2015
 
 
Актуальна думка:
 
Спочивши, скорбная, скажи,
Прорци своїм лукавим чадам,
Що пропадуть вони, лихі,
Що їх безчестіє, і зрада,
І криводушіє огнем,
Кровавим, пламенним мечем
Нарізані на людських душах,
Що крикне кара невсипуща,
Що не спасе їх добрий цар,
Їх кроткий, п’яний господар...

 
(Тарас Шевченко, із вірша "ОСІЯ. ГЛАВА XIV").
 
 
12 травня молоді одеситки презентували чернівчанам їхнє місто на сторінках третього номеру журналу "La Boussole". Перший і другий номери присвячені Одесі та Львову.
"Наше місто постає тут у гарних етюдах, оригінальних фото, знакових чернівчанах".
"Цей журнал робить команда молодих людей із Одеси. Вони кажуть, що одесити добре вміють себе рекламувати. І саме цього не вистачає Чернівцям".
"Про Чернівці вийшло 500 екземплярів журналу. Це – 164 сторінки, 198 фотографій та 33 автори. Журнал знайомить з цитаделлю над Прутом у формі коротких історій про ті чи інші визначні місця. Кожен розділ означений оригінальним заголовком...".

Фещук Наталія. Чернівці презентовано на сторінках "глянцу" // Чернівці. – 2015. – 14 трав. № 20. – С. 10.
 
 
Для газети "Чернівці" Іван Снігур розповів про історію своєї дружби з режисером Сергієм Параджановим, про любов геніального митця до нашого міста.
Фещук Наталія. Сергій Параджанов гуляв Чернівцями десяток разів // Чернівці. – 2015. – 14 трав. № 20. – С. 18.
 
 
На сторінках "Версій" можна прочитати статтю мистецтвознавця Тетяни Дугаєвої про художника-експресіоніста Артура Кольніка та його картину "Дівчинка з ведмедиками", яка зберігається у фондах Чернівецького художнього музею. Це єдина живописна робота художника на всю Україну. написана вона була саме у нашому місті 1925 року. У Чернівцях Артур Кольнік прожив 12 років, і саме на цей період припадає утвердження в його манері ознак експресіонізму.
"Ця робота написана у Чернівцях 1925 року і є окрасою експозиції Чернівецького художнього музею. Цьогоріч вона цілком самодостатньо може бути подана на виставці однієї картини на вшанування автора в рік його ювілею. Зображення дівчинки з іграшками – твір надзвичайної сили як за дивовижною виразністю живопису полотна, так і за промовистим звучанням образу. Глибоко зворушує та бентежить замислено-пронизливий вираз зелених очей дитини".
Дугаєва Тетяна. Артур Кольнік: 125. Пронизливий погляд з Чернівців // Версії. – 2015. – 14–20 трав. № 19. – С. 12.
 
 
Переселенці із зони АТО мають можливість у Чернівцях вивчити українську мову – завдяки проекту "Привітне місто" (координатор Оксана Лелюк). Уроки на курсах навчання української мови проводить викладач філологічного факультету ЧНУ ім. Ю. Федьковича Олеся Гаврилащук.
Тетяна Водяник, переселенка з Луганщини: "Батьки написали відмову від вивчення української мови за станом мого здоров’я, щоб не перевантажувати [...]. Нині я поставила собі за мету оволодіти мовою своєї Батьківщини".
Гуйван Даша. Переселенці оволодівають мовою своєї Батьківщини // Буковина. – 2015. – 15 трав. № 20. – С. 3.


У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
Джерело фото – http://versii.cv.ua/kultura/artur-kolnik-125-pronizlivij-poglyad-z-chernivtsiv/34550.html