Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

17.07-17.07

Не дивлячись на липневу спеку та доволі складну політичну ситуацію, в Чернівцях відбулось таке важливе свято, як Петрівський ярмарок, якому місцеві часописи відвели значне місце. А також за цей час вийшли добрі книжки, відбулися виставки, концерти, презентації. На шпальтах місцевої преси є цікаві відкриття і дослідження, які будуть цікаві для інтелектуального читача.


"Організатори Петрівського ярмарку запевняють, що включили у його програму чимало культурно-розважальних заходів, які не дозволять сумувати відвідувачам. Це – улюблені чернівчанами фестивалі дитячої творчості, «Буковинські зустрічі», покази моделей одягу, зачісок, фаєр-шоу та історична реконструкція поєдинків середньовічних лицарів. Родзинками мають стати рок-концерт і концерт середньовічної музики".
Беженар Валентина. Петрівський-2015 обіцяє бути комфортним // Чернівці. – 2015. – 2 лип. (№ 27). – С 4.
"Петрівський ярмарок": Два дні відпочинку і вражень // Погляд. – 2015. – 16 лип. (№ 29). – С. 12 13.

"У Центральному парку культури та відпочинку ім. Т. Шевченка заклали капсулу на місці відновлення пам’ятника першому ректору Чернівецького університету Костянтину Томащуку. Саме цей чоловік домігся створення першого вузу на Буковині за часів Австро-Угорщини".
Марія Никирса. Відкрив буковинцям дорогу для здобуття вищої освіти // Чернівці. – 2015. – 2 лип. № 27. – С. 18.

"Пам’ятник вирішили встановити до 200-річчя від дня народження Якоба фон Петровича. У зв’язку з цим вулиці Ломоносова повернули історичну назву на честь першого бургомістра.
Проект майбутнього скверу належить архітектору Володимиру Сізову".

Діана Ватаман. Під пам’ятник бургомістру реставрують сквер. Якоб фон Петрович керував містом 150 років тому // Мол. буковинець. – 2015. – Додаток "Місто". – 16 лип. (№ 57). – С. 5.


До 110-ї річниці відкриття Польського народного дому в Чернівцях свій "мистецький детектив" подарувала чернівчанам Тетяна Дугаєва.
"Польський дім – справжня окраса архітектурного ансамблю Чернівців. І яскравий приклад того, як хвилі часу то створюють руками майстрів красу, то виносять її кудись у небуття".
Тетяна Дугаєва. Мистецький феномен, що згорів 2000-го року, але залишився в історичній пам’яті // Версії. – 2015. – 2 лип. (№ 27). – С. 6.


У видавництві "Книги –ХХІ" вийшла четверта збірка легендарного поета, яку підготував до видання літературознавець, перекладач, професор Петро Рихло.
"Нічийна троянда» посідає центральне місце в поетичному доробку Целана й вважається вершиною його творчості. Збірка охоплює вірші, що виникли між 1959 і 1963 роками".
Валерія Чорней. Видали "Нічийну троянду" Целана // Мол. буковинець. – 2015. –3-4 лип. (№ 54). – С. 9

"Тема поеми "Данило Галицький" нині дуже актуальна. Якщо звернутися до цієї історичної події, то переможна битва князя Данила із хрестоносним орденом Добжинських братів у Дорогочині навесні 1238 року рідко згадується. Проте вона зіграла вирішальну роль у ставленні Європи до правителя Галицько -Волинської держави і поклала край спробам західних сусідів втручатися у внутрішні справи князівства".
Людмила Черняк. "Я не сподівався такої потужної музики…" Після 70-річного забуття в Чернівцях вдруге прозвучала симфонічна поема Богдана Крижанівського "Данило Галицький" // Буковина. – 2015. – 3 лип. (№ 27). – С. 3.

До Дня архітектури України вже традиційно у центрі культури «Вернісаж» відбулася виставка як досвідчених архітекторів, так і майбутніх зодчих.
"Студентські ідеї вражали оригінальністю та нестандартним баченням дитячого садочка, ветеринарного комплексу, центру Біотехнологій, культурно-виставкового центру тощо. Досвідчені архітектори представляли сучасні та комфортабельні житлові комплекси".
Антоніна Бабчук. На архітектурній виставці – і сучасний дитсадок, і реконструйована «Берізка»// Чернівці. – 2015. – 9 лип. № 28. – С. 2.
Валерія Чорней. Місто очима сучасних архітекторів. Та сміливі ідеї втілити неможливо через відсутність коштів // Мол. буковинець. – 2015. –3-4 лип. (№ 54). – С. 9.

"Об’їздила чимало країн і можу зізнатися: у Чернівцях найбільше ціную їхню душевність. Тому частинку власної душі вирішила подарувати місту в своїх світлинах".
Антоніна Бабчук. «Згори місто ще краще» Поштівки фотохудожниці Ксенії Прокопець відправляють по всьому світу // Чернівці. – 2015. – 9 лип. № 28. – С. 18.

"У художньому музеї відкрилася виставка молодих художників.
На виставці автори представляли понад 40 картин. Всі вони відрізняються технікою виконання, кольоровим спектром і змістовним наповненням".

Д. Ватаман. «І розквітнуть зорі» // Мол. буковинець. – 2015. – 10-11 лип. (№ 56). – С. 12.

У Чернівцях будуть показувати глядачам цікаві авторські стрічки переможців різноманітних кінофестивалів та конкурсів.
"Ідея розширити світогляд чернівчан та продемонструвати їм якісне авторське кіно виникла в організаторів кіноклубу «картон» у співпраці з бізнес-центром "Horizont business Hub".
Антоніна Бабчук. Для кіно гурманів відкрили Альтернативний кінозал // Чернівці. – 2015. – 16 лип. № 29. – С. 5.