Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

 Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

1.07 – 17.07


І хоч в Чернівцях докучає спека, але деякі знакові події в нашому місті відбулися і про них інформацію подали місцеві часописи. Поважні чернівчани, які творять культурне середовище в місті, відсвяткували свої поважні ювілеї. А ще в мистецьких закладах відбулися вартісні виставки, які вартує відвідати.

Тамара Севернюк святкує нині подвійний ювілей. Напередодні дня її народження побачила світ тридцята книжка – «Коли задихається серце (Ч., видавничий дім «Букрек», 2015. – 248 с.: іл.), дуже тепло проілюстрована другом – художником Рудольфом Лекаловим.
Авторка позиціонує свою книгу як поетичну хроніку, обравши гаслом: «Найперша молитва землі: – не погубіть любові…»
Як много важить слово… // Буковина. – 2015. – 24 лип. (№ 30). – С. 4.

Яскравий талант, багатство творчої особистості та людська вдача Тамари Севернюк є щедрим джерелом натхнення для буковинських художників. Її неповторна індивідуальність і непересічний поетичний дар знаходять вияв у портретах та екслібрисах багатьох митців. У них втілено неймовірно щиру зачарованість поетесою та все тепло душі!
Тетяна Дугаєва «…Несу в душі цвіт вишні і калини…» // Версії. – 2015. – 23-29 лип. (№ 29). – С. 6-7.

Особистість Тамари Севернюк давно переросла межі краєзнавства, ба навіть всеукраїнську відомість: книги її видавалися не лише в Чернівцях та інших містах України, а й за кордоном. Але напередодні ювілею – про дві третини з цілого життя, що пройшли у Чернівцях, про 4 помешкання, які в різні роки давали прилисток цій поетичній душі, і той пунктир, що пов’язує чернівецькі адреси воєдино – Творчість.
Лариса Хомич Чернівці Тамари Севернюк: чотири чернівецькі адреси і безліч пам’ятних місць за півсотні літ; молодість душі, що не залежить від віку тіла; вікно у світ – тут, у Чернівцях // Версії. – 2015. – 23-29 лип. (№ 29). – С. 6-7.


Друзі називають його Бумою. У світі ж знають як Броніслава Тутельмана. Він – чернівецький художник, митець, для когось – навіть дисидент. Його щодня можна зустріти на вулиці Кобилянської, він – впізнаваний образ старих Чернівців.
Оксана Танащик Рано осягнув морок «совка»… // Буковина. – 2015. – 24 липн. (№ 30). – С. 4.

Художник Анатолій Федірко 21 липня відкрив у Чернівцях фабрику супрематичного мистецтва ім. Казимира Малевича. На цей раз митець прагне, щоб до створення супрематичного мистецтва долучалися усі небайдужі люди, зокрема молодь. Спільні роботи (їх має бути понад 30) планують показати широкому загалу на день міста Чернівців.
Фотофакт / фото Ольги Шупені // Погляд. – 2015. – 23 лип. (№30). – С. 2.

У художньому музеї відкрилась виставка «Стиль Бринковяну в архітектурі».
Стиль Бринковяну в основному характеризується блискучим розквітом декоративних форм. У першу чергу. Це позначається в обрамленні вікон і дверей. У формі колон, в деталях різьблення по каменю, в оформленні порталів.
Степан Карачко Культурний спадок К. Бринковяну у Чернівцях // Буков. віче. – 2015. – 23 лип. (№27). – С. 4.