Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

 Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою 

27 липня – 7 серпня


Чернівці направду дивовижне місто, так як навіть в зеніті літа тут відкривають вишукані мистецькі пам’ятники, в мистецьких салонах презентуються художні виставки, а художники-чернівчани освідчуються в любові рідному місту

Бронзовий пам’ятник Петровичу постав у рік 200-ліття з дня його народження. Погруддя стоятиме на вулиці Петровича – нещодавно вулиці Ломоносова повернули її колишню назву.
Кошти на пам’ятник зібрало Чернівецьке обласне вірменське національне культурне товариство «Аревік» та Спілка вірмен України.
Приїхав на відкриття свого дітища і скульптор Володимир Цісарик, який живе у Львові.
– Я мав лише одну фотографію бургомістра, але працювати мені було дуже легко. Я зробив цей пам’ятник на одному диханні.

Наталія Фещук «Я зробив цей пам’ятник на одному диханні». У Чернівцях урочисто відкрили погруддя першому бургомістру Якобу фон Петровичу, вилите у бронзі. // Чернівці. – 2015. – 30 лип. (№ 31). – С. 1, 2.
 
Картини, що створені не фарбами, а викладені паперовими квітами. Таку незвичайну чоловічу творчість можна побачити в краєзнавчому музеї.
[Народний майстер писанкарства та паперопластики Ігор Боднар] …почав творити картини з паперу на тему флористики, бо за фахом я – біолог. Це мистецтво давалося мені легко. Уся моя фантазія почала втілюватися у паперових композиціях. Вони припали людям до смаку – мої роботи є і в Аргентині, і в Канаді.
Картини з паперових квітів. Працює виставка незвичайної чоловічої творчості // Мол. буковинець. – 2015. – 30 лип. № 61). – С. 8.

Чернівчани мають нагоду побачити документально-художні світлини 1970-1980-х років з архіву фотохудожника В’ячеслава Тарновецького.
Всі фото захоплюють тим, що є справжніми, живими та передають дійсність…
Старі Чернівці в документальних світлинах. Презентують художню серію В’ячеслава Тарновецького // Мол.буковинець. – 2015. – 7-8 серп. (№ 64). – С. 11.

Страсбург, Базель, Цюріх, Любек, Львів, Чернівці і багато інших – міста, які бачили виставки Олега Любківського і яким художник привідкрив мистецький образ Чернівців. Канада, Австрія, Бельгія, Німеччина, Франція, Румунія, Польща – країни, які відчули нове сприйняття того, що залишилося нам у спадок від епохи Габсбургів. Найсвіжіша «експансія мистецьких («любківських») Чернівців на Польщу» – публікація двадцяти одної картини художника у журналі «Konteksty» польського міністерства культури, а також фотографії самого митця, розповідь про унікальну техніку виконання робіт, світосприйняття автора, і, звісно, місто Чернівці та філософська спорідненість зі швейцарським письменником Себальдом.
«Напівміф, напівлегенда міста увійшли в мою свідомість з раннього дитинства разом з великою горою шпилів та куполів, що проглядалися між дерев моєї вулиці. Місто зблизька було величним і загадковим…».

Маріанна Антонюк Чернівці Олега Любківського: панорама з Костелом-«Кремлем»; місто, що не сприймає олійних фарб; краєвиди замість червоних транспарантів; елементи застиглої поезії; умовний образ і повільне прокидання від «совєцького» летаргійного сну // Версії. – 2015. – 6 серп. (№ 31). – С. 6-7.


…почав писати на українську тематику і не зраджує їй упродовж всього свого життя. Це засвідчила нова виставка, в основу якої покладена серія «Козацьке письмо». Це 32 картини, виконані в техніці олійної пастелі. До речі, улюбленої техніки митця, в якій мало хто працює. Своєму «Козацькому письму» Борис Михайлович присвятив останні три роки.
Анна Янушевська Борис Негода – це любов до України // Буковина. – 2015. –7 серп. (№ 32). – С. 43.