День Незале́жності Украї́ни

 День Незале́жності Украї́ни – головне державне свято України, яке відзначається щороку 24 серпня на честь прийняття Верховною Радою УРСР Акту проголошення незалежності України, що прийнято вважати датою утворення держави Україна в її сучасному вигляді.

У Муніципальній бібліотеці імені А. Добрянського розгорнута виставка з фондів бібліотеки і нових надходжень. Це, зокрема, цінні дослідження з історії Європи (Нормана Дейвіса), України (Олександра Бойка, Миколи Лазаровича, Георгія Касьянова, Павла Роберта Маґочія та ін.), Буковини, журнали «Україна», «Країна», брошури, присвячені українській державній символіці, та інші видання.

Виникнення національної української держави остаточно завершило собою багатовікову історію національно-визвольних змагань, що постійно велись українським народом від часів розпаду та поневолення Київської Русі. Здобувши свободу, українці отримали право вільно розвивати власну мову та культуру, самостійно розпоряджатись своїми національними багатствами та захищати свої інтереси на міжнародній арені, виступаючи повноцінними членами світової спільноти.
Від початку свого існування Україна виступила як миролюбна держава, що шанує принципи та норми міжнародного права й прагне до мирного і взаємовигідного співробітництва з усіма членами міжнародного співтовариства. Україна стала першою в світі державою, яка добровільно відмовилася від потужного ядерного арсеналу, який залишився їй у спадок від Радянського Союзу. Протягом двох десятиліть українські військовослужбовці виступають активними учасниками практично усіх найважливіших міжнародних миротворчих місій.
У 2014 році головною стратегічною метою України стало набуття повноправного членства в Європейському Союзі. Цій меті підпорядковані як зовнішньополітичні зусилля, так і комплексні політичні та соціально-економічні внутрішні реформи, що нині активно проводяться в країні.
В той же час, позаблоковий статус України передбачає багатовекторність її зовнішньої політики. Україна успішно розвиває відносини стратегічного партнерства з провідними державами світу, приділяє першочергову увагу взаєминам із сусідніми країнами та регіональній співпраці. Сьогодні дедалі більшої актуальності набуває пошук нових торговельно-економічних партнерів на всіх континентах, налагодження конструктивного співробітництва з новими політичними та економічними центрами.
Україна прагне подальшого зміцнення зв’язків із багатомільйонним світовим українством, яке завжди активно сприяло співпраці між своєю історичною Батьківщиною та країною проживання. У найважчі для українського народу часи, потужні українські діаспори у Європі, Австралії, північній та південній Америці доклали значних зусиль для збереження національної української самобутності.
Відзначаючи 24-у річницю Незалежності, український народ сподівається на подальше утвердження суверенітету держави, розквіт української культури, утвердження європейських цивілізаційних цінностей та розбудову ефективної, соціально орієнтованої економіки.
Особливу увагу хотілося б звернути на книгу публіцистики Оксани Пахльовської «Ave, Europa!», в якій відома донька Ліни Костенко, професор Римського університету «Ла Сап’єнца» охопила період від переддня падіння Берлінського муру до часу, коли постпомаранчева Україна стала «нервом» цивілізаційного протистояння між Росією і Заходом на тлі глобальної світової кризи. Авторка аналізує внутрішні і зовнішні соціокультурні й політичні механізми, які стоять на перешкоді культурної реінтеграції України в європейський простір, і розглядає шляхи їх подолання.

Не менш вартісна книга на виставці – «Україна: історія її земель і народів» Павла Роберта Маґочія, видана 2012 року в Ужгороді. Це переклад англомовного видання, що побачило світ у видавництві Торонтського університету в 2010 р. Фактично це перша історія, у якій подається розвиток усіх народів та культур, які коли-небудь існували на території України. Від початку свого існування Україна виступила як миролюбна держава, що шанує принципи та норми міжнародного права й прагне до мирного і взаємовигідного співробітництва з усіма членами міжнародного співтовариства. Україна стала першою в світі державою, яка добровільно відмовилася від потужного ядерного арсеналу, який залишився їй у спадок від Радянського Союзу. Протягом двох десятиліть українські військовослужбовці виступають активними учасниками практично усіх найважливіших міжнародних миротворчих місій. Автор свідомо обрав таку засаду толерантності, розглядаючи й розуміючи інші національності як невід’ємну частину української історії, а не просто як супротивників етнічних українців у їх власній боротьбі за національне виживання.

Окреме місце на стенді займають книги публіцистики провідних державних діячів епохи відновлення української державності – В’ячеслава Чорновола і Левка Лук’яненка. У першому посмертному виданні В. Чорновола «Пульс української незалежності» зібрано його статті, листи, тексти виступів, котрі постають перед читачем як своєрідний щоденник політичного життя України. А в книзі вибраного Л. Лук’яненка «Не дам загинуть Україні!» подано роздуми, інтерв’ю і листи діяча.

Також не менш вартіснім є навчальній посібник М.В. Лазаровича «Історія України», у посібнику наводяться перелік запитань і завдань для контролю засвоєних знань, перелік питань для підготовки до іспитів. Цікаві довідники
В.Ф. Верстюка «Україна від найдавніших часів до сьогодення», М. Сухомозського «Україна у світі».

Познайомитись із виставкою можна відвідавши муніципальну бібліотеку імені А. Добрянського.