Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

 
11.09.2015 – 18.09.2015
 
Актуальна думка: "У Великобританії заможні спонсори охоче вкладають кошти у наукові технології, які після впровадження у виробництво приносять великі прибутки. А наші олігархи хочуть отримати все і зразу, тому не зацікавлені у довготермінових проектах та перспективах.." (Олександр Ковальчук, "Молодий буковинець", 2015, 17 вересня, № 75, с. 18).
 
 
 
Напередодні Дня українського кіно, який цьогоріч припав на 12 вересня, кінотеатр "Чернівці" зібрав кіноманів, режисерів, сценаристів.
Боднарюк Юлія. Чернівці – потужний майданчик для кінозйомок // Чернівці. – 2015. – 17 вер. № 38. – С. 3.

Переселенці із Луганська, яких прийняла Буковина, відсвяткували день свого міста, якому виповнилося 220 років. У міському палаці дітей та юнацтва з луганчанами спілкувалася Наталія Фещук.
Фещук Наталія. "Ближчими роками повертатися додому буде небезпечно" // Чернівці. – 2015. – 17 вер. № 38. – С. 4.
У Чернівцях відзначили День Луганська // Доба. – 2015. – 17 вер. № 36. – С. 4.

У газеті "Чернівці" можна прочитати історію успіху ще зовсім молодого, але надзвичайно цілеспрямованого, наполегливого хлопця – брейкдансера Дмитра Кошмана.
Пожарук Надія. "Перш ніж стати сильним, ти мусиш впасти" // Чернівці. – 2015. – 17 вер. № 38. – С. 10.

У Центрі культури "Вернісаж" відкрилася виставка "За тебе, свята Україно", на якій представлено повстанську графіку. світлини вояків, унікальні листівки та карикатури. Авторами такої ідеї, покликаної популяризувати українську історію, виступили художник Іван Балан та історик Нестор Мизак.
Фещук Наталія. "Більшовики боялися листівок більше, ніж самого Бандеру" // Чернівці. – 2015. – 17 вер. № 38. – С. 11.

13 вересня на Театральній площі уже всьоме провели "Свято української пісні", присвячене першому виконанню "Червоної рути" та "Водограю" у прямому ефірі. Цього року відзначали 45-ту річницю цієї події.
На Буковині провели Свято української пісні // Доба. – 2015. – 17 вер. № 36. – С. 2.

16 вересня чернівецькі журналісти приєдналися до всеукраїнського Дня пам’яті Георгія Гонгадзе та усіх, українських журналістів, які загинули або постраждали, з гідністю виконуючи свої професійні обов’язки. Пам’ятну акцію було проведено біля пам’ятника Шевченку на Центральній площі міста.
Мить доби // Доба. – 2015. – 17 вер. № 36. – С. 3.

Доктора філологічних наук, перекладача, есеїста Петра Рихла Німецький форум східноєвропейської культури оголосив лауреатом премії імені Ґеорґа Дегіо в царині культури. Журі відзначило його за те, що він став "живим нагадуванням про давно зниклий німецькомовний літературний ландшафт Буковини".
Петро Рихло нагороджений німецькою премією імені Ґеорґа Дегіо // Версії. – 2015. – 17–23 вер. № 37. – С. 1, 3.

Ще одна історія успіху. "Молодий буковинець" пропонує своїм читачам познайомитися з українцем, винаходи якого здобувають все більшу популярність і затребуваність у світі. Це науковець-оптик Олександр Ковальчук, винаходи якого використовують для дослідження глибинних геологічних зразків, старовинних манускриптів, для виявлення підробних документів і підписів, для дослідження об’єктів мистецтва, для охорони аеропортів, урядових установ тощо.
Будна Надія. Вигадав прилад для криміналістів // Молодий буковинець. – 2015. – 17 вер. № 75. – С. 18.

Власне, Олександр Ковальчук приїхав до Чернівців, аби взяти участь у престижній світовій події – міжнародній науковій конференції з кореляційної оптики, яка проводилася у ЧНУ ім. Ю. Федьковича. "Рейтингова агенція Global Events List внесла її в список найкращих наукових і медичних подій у світі".
Будна Надія. У Чернівцях зібралися вчені-оптики з усього світу // Молодий буковинець. Місто – 2015. – 17 вер. № 75. – С. 4.

Надія Будна читачам "Молодого буковинця" пропонує більше дізнатися ще про одного чернівчанина, який здобув світову славу. Це архітектор, дизайнер, художник, інженер Фрідріх Кіслер, особистість і творчість якого останнім часом активно популяризують у місті його дитинства та юності.
Будна Надія. Спроектував Храм книги і змоделював меблі-"трансформери" // Молодий буковинець. Місто – 2015. – 17 вер. № 75. – С. 6.

У художньому музеї відкрито виставку робіт Дарії Сєдової. Це картини, виконані на полотні: художниця виробила свою особисту техніку, відштовхуючись від традиційного батіку.
Ватаман Д. Казкові сюжети на полотні // Молодий буковинець. Місто – 2015. – 17 вер. № 75. – С. 12.


У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
Джерело фото – pda.molbuk.ua/chernovtsy_news/98343-do-chernivciv-pryyikhaly-providni-vcheni-svitu-foto.html