Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

25.09.2015 – 02.10.2015
Актуальна думка: "Як би мені не було важко, я буду усміхатися, малювати, слухати музику, щось вигадувати. Це допомагає почуватися щасливим. Навіть не уявляю собі, що мене нічого б не цікавило, крім роботи і зарплати. Можливо, намалюю щось гарне..." (Ігор Стеблін, "Молодий буковинець. Місто", 2015, 1 жовтня, № 79, с. 4).
 
У Науковій бібліотеці ЧНУ ім. Ю. Федьковича відбулася презентація бібліотеки видатного науковця-чернівчанина Аркадія Жуковського, яку академік заповів рідному місту. У книгозбірні література з різних галузей, багато видань, які у радянський час в Україні були забороненими і недоступними. Українська спільнота має дати належну оцінку цій бібліотеці та, нарешті, самовідданій діяльності Аркадія Жуковського.
"Часто видатними людьми ми вважаємо різних іноземців, а те, що, так би мовити, у нас під носом, не бачимо, – каже доктор історичних наук, професор Юрій Макар. – Аркадій Жуковський – учений світового рівня. Він популяризував Україну у світі, видав "Історію України" французькою мовою, брав участь у написанні різноманітних енциклопедій про Україну, в тому числі англомовних".
Фещук Наталія. Запрошує бібліотека Жуковського // Чернівці. – 2015. – 1 жовт. № 40. – С. 11.
 
 
Архівіст Марія Никирса читачам газети "Чернівці" підготувала черговий сюрприз – розповідь про історію школи, розташованої на вулиці Олександра Щербанюка. Цей навчальний заклад тепер усім відомий під № 30. Перші учні увійшли сюди 9 вересня 1937 року.
"Виявляється, це – перша монументальна споруда, зведена за кошти примарії. Іншими словами – за кошти міської влади".
Никирса Марія. "На всій Північній Буковині немає такої школи" // Чернівці. – 2015. – 1 жовт. № 40. – С. 18.
 
 
"Книжкова полиця Версій" повідомляє, що Маріанна Гончарова знову прийшла до читачів – лише цього разу з романом.
"Ардігава" – роман про таємницю: "Світ, зображений Маріанною Гончаровою, при всьому заглибленні в буденність, наповнений таємницями. Ось і нова книга письменниці – по суті, перший її роман – перш за все про таємниці. Про таємниці, якими овіяна древня Ардігава – старовинна фортеця на березі Дністра", – йдеться у передмові до книги".
Маріанна Гончарова: "Ардігава" // Версії. – 2015. – 1–7 жовт. № 39. – С. 7.
 
 
В обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М. Івасюка 75-літній ювілей та Всеукраїнський день бібліотек відзначили безсонням.
"Бібліотечне безсоння" задумане як "молодіжна вечірка – час відпочинку, приємного спілкування, позитивних зустрічей, нових знайомств, які дають можливість отримати насолоду від ліричних віршів, поринути в романтичну музичну атмосферу, переглянувши цікаві фільми, підібрати літературу відповідно до настрою. Та все це стало подією для людей будь-якого віку, що мають любов до книги".
Хомич Лариса. "Бібліотечне безсоння" тривожить не лише молодих // Версії. – 2015. – 1–7 жовт. № 39. – С. 7.
 
 
З історією Чернівецької обласної універсальної бібліотеки ім. М. Івасюка можна познайомитися у матеріалі директора цього закладу Марії Довгань, написаному для "Буковини".
Довгань Марія. Скарбниця духовної мудрості // Буковина. – 2015. – 2 жовт. № 40. – С. 4.
 
 
"Мистецький детектив від Тетяни Дугаєвої" знайомить з малознаними сторінками життя художниці Августи Кохановської.
Дугаєва Тетяна. Грані творчого хисту Августи Кохановської: живопис, етнографія, реставрація // Версії. – 2015. – 1–7 жовт. № 39. – С. 12.
 
 
Існує думка, що світ навколо людини є таким, яким вона його бачить і сприймає. У наш час з його складними подіями важливо віднаходити позитивне і світле у світі навколишньому і світі внутрішньому. У місті вже певний період є тенденція розмальовування мешканцями стін своїх будинків. А ось герой статті Надії Будної перетворив на чарівну мандрівку Японією та казковими світами свій під’їзд.
"У Чернівцях четвертому під’їзді будинку № 231 на вулиці Руській на стінах цвіте сакура, літають метелики, дивиться симпатична японочка з великими очима і квіткою у волоссі, усміхається чорний кіт з червоною стрічкою на шиї, плаває великий кит, світить старовинний ліхтар. Для любителів мандрівок вказівник показує напрямки на Париж, Лондон, Рим, Нью-Йорк, Ріо-де-Жанейро. Усе це зобразив 36-річний Ігор Стеблін, який проживає на першому поверсі".
Будна Надія. На стінах – сакура і японочка // Молодий буковинець. Місто. – 2015. – 1 жовт. № 79. – С. 4.
 
 
У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.