ЧАЙНА ЦЕРЕМОНІЯ У МУНІЦИПАЛЬНІЙ БІБЛІОТЕЦІ

Cереда, 7 жовтня 2015 року
 
Своє 10-тиріччя Муніципальна бібліотека ім.А.Добрянського відзначила, як і належиться книгозбірні, – з новою книгою, діалогом автора і читачів та розмовою про шлях до тексту і шлях тексту. Зустріч була особливо затишною і доброзичливою. Такий тон задала головна героїня цього вечора – журналістка і письменниця Оксана Драчковська, яка презентувала роман «Зілля».
 
Усі присутні стали учасниками своєрідного ритуалу. Оксана Драчковська запросила гостей не лише скуштувати чаю із різних трав, а й взяти участь у гаданні: до кожного пакетика із зіллям були прикріплені невеличкі макети обкладинки роману з цитатами із нього.
 
 
Як розповіла авторка, «Зілля» вона почала писати вже давно, ще до повісті «Нянька-Ненька», але час його прийшов лише тепер. Як зауважив хтось із присутніх, це закономірно, бо ж зілля має настоятися.
 
«Зілля» Оксани Драчковської настояне на особистому досвіді, досвіді інших людей, досвідах стосунків, на текстах і долі Ольги Кобилянської, які є важливим ключем для розуміння мотиваційно-вчинкових площин роману. Відпивши «Зілля», відчуваєш, що мусиш спорожнити цю посудину, не спиняючись, адже тексту властивий легкий і динамічний стиль, а вир подій захоплює непомітно і незворотньо.
 
 
Головними персонажами роману виступають жінки. І, звісно, що, насамперед, саме представницям цієї статі буде цікавим «Зілля». Але варто, важливо і цікаво з ним познайомитися і чоловікам, адже авторка привідкриває особливості жіночої психології, а головне – стверджує, що у кожної жінки своє уявлення про щастя, яке виростає із її особистості, її світовідчуття.
 
Письменниця розповіла, що важливу роль у формуванні її письменницького світогляду мав Василь Кожелянко – як його твори, так і його поради. Головний принцип письменника – пишучи, не думати про читача, про подальшу долю тексту, а цілковито віддаватися творчому процесу, далі текст буде іти своїм шляхом, який вже не залежить особливо від автора.
 
 
Оксана Драчковська поділилася своїми враженнями про презентацію у Львові, на яку прийшли її однокурсники (хтось навіть упізнав себе у романі, хоч письменниця заперечує будь-який зв’язок з реальними людьми та подіями). Зрештою, львівська преза перетворилася на зустріч випускників. Саме її рідні і друзі першими відгукнулися на появу «Зілля», їм належать перші оцінки роману.
 
 
Зараз Оксана Драчковська працює над наступним романом, назва якого вже обіцяє зустріч з яскравим смисловим світом. Письменниця на шляху до нового тексту, а «Зілля» вже іде своїм шляхом.
 
 
Текст Інги Кейван
 
 
Автор останнього фото Лівій Черкез