Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

 
09.10.2015 – 16.10.2015
 
Актуальна думка:
 
Падає з дерев пожовкле листя,
День уже в обіди догорів –
Кажуть, що вночі на передмістя
Осінь приблукала з хуторів.
В центрі вона буде завтра ранком,
Повагом вступаючи туди…
Що ж! Приходь, задумлива селянко –
Я тебе побачити радий.
 
Євген Плужник
 
 
 
Студенти Чернівецького торгово-економічного інституту КНТЕУ провели ІІ студентський благодійний кулінарний фестиваль-ярмарок "Свято гарбуза 2015".
«Непересічність цього заходу, привабливість і неподібність на інші, а також відповідність суто українським традиціям робить можливим перетворення студентського фесту на загально буковинський чи й всеукраїнський».
Лебединська Людмила. «Свято гарбуза 2015»: студентська традиція може перерости на буковинський фест // Версії. – 2015. – 15–21 жовт. № 41. – С. 12.
 
 
У «Молодому буковинці» можна прочитати історію життя вишивальниці Марії Лахман. 72-річна майстриня виконує свої роботи однією рукою, оскільки ще в юності втратила кисть лівої руки.
Будна Надія. «Коли вишиваю, забуваю про свої біди» // Молодий буковинець. – 2015. – 15 жовт. № 83. – С. 22.
 
 
«Свобода слова» пропонує своїм читачам познайомитися з талановитою чернівчанкою Іриною Скрипніковою – вокалісткою та композиторкою київського гурту «Crossworlds».
«Є багато дуже цікавих українських гуртів, але вони не лунають на радіо, їх не чути у хороших клубах. І разом із тим – вони відомі закордоном. Молодь знає про них, але для загалу такі гурти лишаються недоступними: мабуть, варто виховувати смаки організаторів заходів».
Лазер Тарас. Crossworlds: нова українська музика // Свобода слова. – 2015. – 15 жовт. № 36. – С. 7.
 
 
Кандидату філологічних наук, письменнику-гумористу Андрію Олесьовичу Фаріону 16 жовтня виповнилося 80 років. Він багато років свого життя присвятив викладанню на кафедрі української літератури ЧНУ ім. Ю. Федьковича, редагуванню університетської багатотиражки. Нині займає посаду провідного редактора міжнародного журналу «Термоелектрика», багато часу приділяє творчості. Його гуморескам та байкам властива свіжість сюжетів, яскравість образів, тонка іронія, злободенність. У газеті «Буковина» можна прочитати статтю про Андрія Фаріона, написану його багаторічним другом науковцем Петром Никоненком.
Никоненко Петро. «Де сміх і жарт – людина там…» // Буковина. – 2015. – 16 жовт. № 42. – С. 4.
 
 
Уже кілька днів поспіль активно обговорюється новина про оголошення цьогорічною Нобелівською лауреаткою білоруської письменниці, яка походить із України, Світлани Алексієвич. «Буковина» розповідає про ілюстраторку її роману «Чорнобильська молитва», котра, як виявляється, є чернівчанкою. Це Марина Друкман – нині мешканка Нью-Йорка.
Буковинка ілюструвала книгу Нобелівської лауреатки // Буковина. – 2015. – 16 жовт. № 42. – С. 4.
 
 
У Мистецькій світлиці обласного об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка відбулася презентація книги «До Михайлика в гості», авторкою якої є учителька, письменниця, майстриня (виконує у техніці колажу ікони) Світлана Ярема.
Мацерук Валентина. Ікони і книги від Світлани Яреми // Буковина. – 2015. – 16 жовт. № 42. – С. 4.
Будна Надія. «Йде по книжках, наче по хмаринках» // Молодий буковинець. – 2015. – 16-17 жовт. № 84. – С. 9.

 
 
У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
Джерело фото – versii.cv.ua/avtori/larisa-homich/svyato-garbuza-2015-nova-studentska-traditsiya-yaka-mozhe-stati-bukovinskoyu/36359.html