КРОК ДО ФОРМУВАННЯ КУЛЬТУРИ ПАМ'ЯТІ ЧЕРНІВЦІВ

П'ятниця, 23 жовтня 2015 року
 
22 жовтня у сесійній залі Ратуші відбулася презентація урбаністичних есеїв «CZERNOWITZ: історичні вулиці, будинки та видатні особистості», яка днями вийшла у чернівецькому видавництві «Друк Арт». Автори: директор Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського Леся Щербанюк, львівський журналіст Ігор Мельник, художник Олег Любківський. Видання присвячене пам’яті історика, дослідника Чернівців Ігоря Чеховського, якому 21 жовтня виповнилося б 55 років. Символічно, що саме у ці дні авторам вдалося представити свій проект громадськості.
 
Така книга вже давно на часі, адже після відомого путівника, написаного Ігорем Чеховським, та книги нарисів про Чернівці Марії Никирси видань подібного характеру і масштабу не з’являлося. А потреба в них є. Їх часто у книгарнях запитують туристи, екскурсоводи. Та й чимало чернівчан цікавляться історією свого міста. Звичайно, автори книги «CZERNOWITZ: історичні вулиці, будинки та видатні особистості: урбаністичні есеї» не могли оминути вже відомі, раніше висвітлені факти, але тут також чимало нової інформації. Насамперед, введення частини, в якій висвітлено історію Чернівців. Вона важлива тим, що можна побачити наше місто у контексті барвистих, складних історичних подій, і дає усвідомлення, що попри те, що на цих землях знаходило прихисток і навіть свою домівку чимало народів, Чернівці - все-таки місто українське і «ділило» з Україною її історію. Дуже багато уваги приділено архітектурній стилістиці, яку скрупульозно вичитав Ігор Мельник. Та найголовніше, що у книзі не лише історія у сухих фактах та датах, не лише вулиці та споруди, а й ті, хто наповнював місто теплом, життям, рухом. На сторінках можна зустріти чимало імен мешканців, долі яких пов’язані з тими чи іншими місцями Чернівців, зі спорудами. З історіями життя багатьох із них можна познайомитися, прочитавши книгу. Встановлено місця проживання чи тимчасового помешкання багатьох особистостей, які відігравали важливу роль в інтелектуально-духовному житті не лише міста, а й світу.
 
 
Присутній на заході мер Чернівців Олексій Каспрук, завдяки якому стало можливим здійснення видання, сказав, що ця книга започатковує нову традицію – проведення презентацій видань, присвячених Чернівцям. Перший примірник очільник міста вручив дружині та сину Ігоря Чеховського. Пані Наталія поділилася, що для Станіслава ця подія найбільш значима і важлива, адже він дуже пишається своїм татом і з гордістю носить його прізвище.
 
 
Автор ідеї Леся Щербанюк розповіла, що над матеріалом книги вони з Ігорем Мельником працювали приблизно п’ять років. За цей час обійшли усі вулиці, стежки Чернівців. Крім всього, діяльність пані Лесі як екскурсовода зумовлювала постійну роботу у цьому напрямкові і підказувала необхідність нового видання про Чернівці, яке могло б допомогти її колегам. Крім того, як директор бібліотеки Леся Ілярівна часто допомагає журналістам у підборі матеріалів для підготовки різнотематичних розвідок про місто. Тому це видання вона, не в останню чергу, адресує медійникам.
 
 
Ігор Мельник познайомив присутніх зі структурою видання, зі своєю частиною роботи: він багато працював з адресними книгами, топографічними картами, аби якомога точніше встановити відповідність старих і нових адрес. Зацікавлення львівського журналіста Чернівцями розпочалося зі знайомства зі спогадами Ґеорґа Дроздовського «Тоді в Чернівцях і тепер».
 
 
Книга привертає увагу своїм вишуканим виглядом. Над концепцією художнього оформлення працював чернівецький художник, кавалер почесної нагороди Отто фон Габсбурґа «Signum Memoriae» Олег Любківський. У дизайні книги використано елементи сецесійного стилю, листівки та фото ХІХ – початку ХХ ст., органічно вписані картини самого О. Любківського.
 
 
Рецензентами книги виступили історик, журналіст Юрій Чорней, кандидат історичних наук Ігор Піддубний, мистецтвознавець Тетяна Дугаєва.
 
 
На думку Ю. Чорнея, ентузіасти, котрі працювали над книгою, за обсягом і масштабом здійснили роботу, яку мав би зробити великий колектив інституту міста. Найбільш цінним у презентованих урбаністичних есеях історик вважає показ чернівчан, які жили у різні епохи, адже в нашому місті розірвана спадкоємність поколінь. А пам’ять про своїх попередників – важлива складова історії міста, його минулого, сучасності та майбутнього. Про складність цієї проблеми та важливість її вирішення свідчить дискусія «Пам’ять етнічної різноманітності в місцевих газетах: 600-річний ювілей міста Чернівці», яка проходитиме 29 жовтня в Інституті народознавства НАН України. Аспірант Східно- та Центральноєвропейських студій в Університеті Люнду (Lund University), координатор Центру європейських досліджень в Університеті Люнду Ніклас Бернсанд, який ініціював дискусію, вважає, що саме Чернівці – добра модель для всебічного вивчення проблеми пам’яті втраченого міського етно-культурного розмаїття.
 
 
Імовірно, що книга «CZERNOWITZ: історичні вулиці, будинки та видатні особистості: урбаністичні есеї» стане одним із кроків до розв’язання цього складного питання, адже зафіксувала на своїх сторінках пам’ять про різні епохи. Крім всього, вона претендує на осмислення досить широкою цільовою аудиторією. Вона може стати робочою книгою екскурсоводів, улюбленим виданням усіх, хто любить своє місто і прагне передати своє захоплення іншим, розповідаючи реальну історію його життя.
 

 
 
Текст Інги Кейван

У підготовці матеріалу використані фото авторства Ігоря Константинюка, Світлани Крачило, Василя Салиги, Лівія Черкеза.