Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

20.11.2015 – 28.11.2015 

Актуальна думка: «Сам я хрещений у православній церкві, але дуже пов’язаний з греко-католицькою. І католицький університет – це не просто місце роботи, це світогляд. Проректор УКУ Мирослав Маринович провадить таку філософію ще від дисидентського руху, від несприйняття комунізму, від пошуків зла – зокрема, і в собі. Люди мусять для себе проговорити свій досвід. Тому соціальна місія церкви – церкви будителів, яка втягувала в національне відродження селянство в ХІХ столітті, підтримувала підпілля і боротьбу проти комунізму в ХХ-му, церква діаспори – мені дуже близька. А обряд – менш важливий, ніж справи церкви» (Вахтанг Кіпіані, «Версії», 2015,26 листопада – 2 грудня, № 47, с.4).


Оголосили цьогорічних лауреатів Літературно-мистецької премії імені Ольги Кобилянської. Про це повідомляє газета «Чернівці». Ними стали заслужена журналістка України Валентина Бондар, член Спілки письменників Румунії, редактор українського журналу «Наш голос», газети «Український вісник», член Союзу українців Румунії Михайло Михайлюк, доктор філологічних наук, професор кафедри української літератури ЧНУ ім. Ю. Федьковича Володимир Антофійчук.
«Щороку премія імені Ольги Кобилянської присуджується за найкращий літературний, художній або публіцистичний твір, наукову розвідку на тему жінки в суспільстві, ситуацію щодо гендерної політики в державі».
Фещук Наталія. Назвали лауреатів премії імені Ольги Кобилянської // Чернівці. – 2015. – 26 лист. № 48. – С. 4.
 
 
 
Журналістка «Версій» Маріанна Антонюк підготувала чергове інтерв’ю з харизматичною особистістю, журналістом, публіцистом, істориком, головним редактором інтернет-видання «Історична правда», викладачем Українського католицького університету у Львові Вахтангом Кіпіані.
«Телевізійне втілення «Історичної правди» дуже успішне: у нас вийшло понад 170 телевізійних випусків. Ні у кого не було такої системної якісної документалістики і публіцистики. Маємо розповідати людям, якою складною і цікавою була історія, що в ній були уроки, і в ній є місце для задоволення. І третє – це нас творить одним організмом, однією нацією. Разом переживаємо донеччанина Стуса і Андрея Шептицького…».
Антонюк Маріанна. Вахтанг Кіпіані: Треба виїздити за рамки «хутора»… // Версії. – 2015. – 26 лист.–2 груд. № 47. – С. 4.
 
 
 
Протягом трьох днів у Чернівцях працював регіональний семінар «Сприяння реалізації прав жінок з інвалідністю на особисте зростання і творчий розвиток», ініційований Чернівецьким обласним громадським об’єднанням інвалідів «Лідер» та його головою Валентиною Добридіною. Як один із важливих результатів семінару – угода про співпрацю «Лідера» та салону краси «SLAVA STUDIO», в якому відтепер жінки з обмеженими фізичними можливостями зможуть навчатися професіям візажиста, перукаря, майстру манікюру.
«Такий семінар, за словами п. Валентини, вони провели вдруге за підтримки Національної Асамблеї інвалідів України. Не з чужих слів жінка знає проблеми людей з обмеженими можливостями – пересувається на колясці вже близько 20 років. Тому зізнається, що складати програму заходу було водночас і легко, і дуже складно. Адже непросто вписати всі ідеї та потреби у три дні, щоби встигнути все, що треба, розповісти, показати й залучити до активної участі дівчат».
«Обмежені можливості та мобільність – ще не обмеження творчого зростання», – Валентина Добридіна // Версії. – 2015. – 26 лист.–2 груд. № 47. – С. 8.
 
 
 
У Чернівцях відбувся авторський концерт заслуженого артиста України, скрипаля-віртуоза, диригента, композитора, члена французьких асоціацій композиторів «SACEM» та виконавців «SPEDIDAM» Олександра Гоноболіна.
«Музична мова Олександра Гоноболіна – щось особливе. Це сплав класичних інтонацій з ритмами джазу. У повільних композиціях можна прослідкувати український мелос».
Борсукова Анна. Маестро Натхнення: авторський концерт Олександра Гоноболіна, чия музика лунає в усьому світі, відбувся у Чернівцях // Версії. – 2015. – 26 лист.–2 груд. № 47. – С. 8.
 
 
 
У літературно-мистецькій вітальні міської бібліотеки-філії №21 відбулася презентація книг колишнього головного редактора чернівецького міського телебачення Михайла Ревуцького «Мов росички, з неба падають сльози» та «Я сміюсь на повні груди». Автор 13 грудня відзначатиме своє 90-ліття. На презентації були також представлені роботи художниці та поетеси Любові Михайлівни Ревуцької.
«Мов росички, з неба падають сльози» – книжка –спогад, присвячена пам’яті доньки Любові Ревуцької, художниці й поетеси, яка пішла у кращі світи в сорок років. У збірці – її спадок: вірші, ілюстрації до казок, репродукції картин, а також теплі спогади друзів і близьких про неї та… Любині фото. Книжку упорядкували батько і молодша Любина сестра Неля».
Чередарик Людмила. «Радуйте світ собою, а він нехай радує Вас» // Версії. – 2015. – 26 лист.–2 груд. № 47. – С. 12.
Скіданюк Галина. «Мов росички, з неба падають сльози» // Буковинське віче. – 2015. – 27 лист. № 48. – С. 4.
 
 
 
З щирими, мудрими роздумами завідувача Чернівецького літературно-меморіального музею Ольги Кобилянської, письменника Володимира Вознюка, присвяченими Юрію Федьковичу, Ользі Кобилянській, а головне – Іванові Огієнку, а також з його міркуваннями про «безглузде господарювання» та «запопадливе прислужництво» тих, хто мав би бути прикладом для людей, можна познайомитися на сторінках «Доби».
Вознюк Володимир. «Я працював для цілого українського народу» // Доба. – 2015. – 26 лист. № 46. – С. 6.
 
 
 
Викладач кафедри української літератури ЧНУ ім. Ю. Федьковича Світлана Вардеванян заснувала при філологічному факультеті літературний клуб Art Hunters Club, який працює у реальному та віртуальному режимах.
«Сучасній людині потрібен діалог. За ним студенти і пірнають у мережу. Студенти зараз – прекрасні! Ті, з якими я працюю, – цікаві, мотивовані, багато знають і вміють. Моя мета – інтелектуально їх «вкусити». Спосіб, у який я збираюся це реалізувати, – популяризація науки».
Ватаман Діана. «Клуб – шикарний» // Молодий буковинець. – 2015. – 26 лист. № 95. – С. 11.
 
 
 
Лауреатом обласної літературно-мистецької премії ім. Сидора Воробкевича у номінації «Література та мистецтво» цього року став співак, композитор, педагог Любомир Равлюк.
Ільчук Володимир. Митець, який іде до своєї мети // Буковинське віче. – 2015. – 27 лист. № 48. – С. 1.
 
 
 
28 листопада виповнилося б 60 років лауреату літературно-мистецької премії імені Кузьми Галкіна, актору, який присвятив 24 роки свого життя сцені Чернівецького музично-драматичного театру ім. О. Кобилянської Василю Лещику. Більше дізнатися про цю особистість, познайомитися з тими спогадами, які про нього зберігають колеги, друзі, можна у матеріалі, підготовленому Марією Вишневською для «Буковинського віча».
Вишневська Марія. «Він був господарем сцени» // Буковинське віче. – 2015. – 27 лист. № 48. – С. 1, 4.
 
 
 
27 листопада 1863 року народилася одна із найтендітніших і, водночас, найсильніших українських письменниць періоду раннього модернізму Ольга Кобилянська. Надія Будна на сторінках «Молодого буковинця» повідала історію складних стосунків Ольги Юліанівни та Осипа Маковея, якого вважають її найбільшою любов’ю і драмою.
Будна Надія. «Я носила для вас рай у душі…» // Молодий буковинець. – 2015. – 2728 лист. № 96. – С. 8.

 
 
 
У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
Джерело фото – www.varosh.com.ua/uzhgorod/post/ludyshow/vahtang-kipiani-yake-b-misto-mi-ne-lyubili-povertamos-tudi-de-potribni#.VlxA2HbhCUk