Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

 
04.12.2015 – 12.12.2015
 
 
Актуальна думка: «Сьогодні як ніколи сучасним і потрібним постає «Апостол черні». Бо що б і де б ми не робили, чим би не переймались, не маємо морального права й на мить забути, що кожного дня молоді українські «апостоли черні» і «апостоли меча» вмирають за Вітчизну, проливають свою кров, – за нас, чернь-народ. Для них патріотизм – не порожнє слово, а реальна щоденна боротьба за світлі ідеали, які сповідувала і змальовувала в своїх творах Ольга Кобилянська» (Тетяна Кратко, «Час», 2015, 10 грудня, № 49, с.12).
 
 
 
 
Виставка робіт фотографів чернівчан Бориса Савельєва, В’ячеслава Тарновецького, Сергія Лопатюка, москвича Олександра Слюсарєва, відомих як група «Чотирьох», відкрита у галереї «SweetАРТ». Чернівчани мали можливість поетапно познайомитися з творчістю кожного із фотомитців окремо. Це заключна виставка проекту, розпочатого у серпні 2014 року.

Наталія Богомаз: «На світлинах – Чернівці та Москва від 1960-х до 2010-х років: звичайні люди, побутові сцени. Та водночас це яскрава фіксація епохи, що відходила, хоча самі фото складно вмістити у категорії часу та простору. Бо відсутність постановки, відхід від героїзації, увага до маргінесу – риси, що робили роботи «Чотирьох» незатребуваними і навіть небажаними за Союзу, роблять їх позачасовими та позапросторовими. / Знімки «Чотирьох» – це контрабанда минулого. Вони передають zeitgeist (дух часу) Радянського союзу на межі його зникнення методикою прямої фотографії. Їхні головні герої – світло й тінь, а головний сюжет – повсякденність».

Матвіїшин Галина. Четверо геніїв у одному просторі: це – мистецтво фотографії // Версії. – 2015. – 10–16 груд. № 49. – С. 12.
 
 
 
Під час попередніх робіт перед відкриттям Музею етнографії та стародавньої історії у Резиденції виявили унікальну фреску. Найближчим часом експерти з’ясовуватимуть авторство, час її виконання.
 
У Чернівецькому університеті виявили унікальну старовинну фреску // Доба. – 2015. – 10 груд. № 48. – С. 2.
 
 
 
Вулицю Георгія Димитрова за поданням колективу Чернівецького літературно-меморіального музею Ольги Кобилянської перейменували на вулицю імені Софії Окуневської.

«Доба» опублікувала статтю директора музею Володимира Вознюка, в якій він подає правдивий і зворушливий портрет першої жінки-лікарки Австро-Угорщини, справжньої аристократки за духом своїм, яка стала прототипом багатьох героїнь творів своєї подруги Ольги Кобилянської. Завдяки власній сильній волі Софія Окуневська-Морачевська досягла у своєму житті багатьох вершин і результатів, про які навіть і мріяти більшість тогочасних жінок не могли, та долею судилися їй драматичні і трагічні випробування. Це особистість, яка варта не лише того, аби її ім’ям називали вулиці, а й книг, фільмів, вистав, ґрунтовних досліджень.
 
Вознюк Володимир. «Русинка-доктор», або Чому музей Ольги Кобилянської тепер знаходиться на вулиці Софії Окуневської // Доба. – 2015. – 10 груд. № 48. – С. 6.
 
 
 
У Чернівецькому обласному академічному театрі ляльок відбулася прем’єра вистави «Лікар Айболить» (режисер Іван Бутняк, композитор Євген Столяр).
Іван Бутняк: «Вона – про те, що кожна людина повинна бути на своєму місці і до кінця віддаватися справі, яку робить».
 
Марків Галина. «Ми так бігаємо, що аж мокрі» // Молодий буковинець. Місто. – 2015. – 10 груд. № 99. – С. 5.
 
 
 
Інститут післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області відзначив 75-річчя. З цієї нагоди відбулося відкриття музею історії інституту від часу заснування.
 
Делікатна Уляна. Інститут відзначив ювілей // Погляд. – 2015. – 10 груд. № 50. – С. 14.
 
 
 
З роботами випускників Вижницького коледжу прикладного мистецтва ім. В. Шкрібляка можна познайомитися у Чернівецькому обласному художньому музеї на виставці, приуроченій до 110-річчя цього навчального закладу.
 
Шупеня Ольга. Молодих митців гартують у Вижниці // Погляд. – 2015. – 10 груд. № 50. – С. 22.
 
 
 
Прем’єра вистави «Юліан Цезаревич», яка відбулася 27 листопада, викликала неабиякий резонанс і різні думки з приводу. Гостру рецензію на інсценізацію знакового роману Ольги Кобилянської як «криве дзеркало», написану Тетяною Кратко, можна прочитати на сторінках газети «Час».

«Чомусь допитливий, розважливий, освічений і прагнучий до корисного чину Юліан Цезаревич перетворився у нервового клоуна, якогось мало не пародійного персонажа, який зневажливо ставиться до свого батька (нехай він і деспот), до сестер, до отця Захарія, до коханої Еви, а згодом – до своєї справжньої подруги і соратниці по праці та взаєминах з народом Дори Вальде. Такі, пробачте за слово, кривляння, більш доречні у «Сватанні», але аж ніяк у «Апостолі черні».
 
Кратко Тетяна. Прем’єра зі зміщеними акцентами // Час. – 2015. – 10 груд. № 49. – С. 12.
 
 
 
До Дня захисника України в Чернівецькій обласній бібліотеці для дітей відбувся урок мужності «Я не хотів війни, я боронив свій край». Бібліотека також збирає книги для учасників бойових дій, які з допомогою волонтерів передає воїнам.
 
Дудчак Тетяна. Ростимо патріотами! // Буковинське віче. – 2015. – 10 груд. № 47. – С. 4.

 
 
 
У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.