НАШІ НОВІ НАДХОДЖЕННЯ

 
Вівторок, 15 грудня 2015 року

 
Скільки суперечок не точилося б навколо постаті і творчості Тараса Шевченка, з приводу їхньої рецепції та інтерпретації, безперечно те, що він залишається актуальним, а осмислення його особистості та доробку завжди активізують мислення та додають притомності. Пропонуємо увазі наших користувачів нові видання, присвячені Шевченкові, з якими детальніше можна познайомитися у Муніципальній бібліотеці ім.А.Добрянського.
 
 
 
 
 
Волинський Кобзар / укл. П. М. Кралюк. – Острог: Видавництво Національного Університету «Острозька академія», 2013. – 212 с.; іл. ISBN 978-966-2254-71-6

Книга висвітлює перебування Тараса Шевченка на Волині восени 1946 року. Волинь була одним із напрямків дослідження Київської археографічної комісії, до складу якої Т. Шевченко входив як художник і дослідник з 10 грудня 1945 року. За розпорядженням генерал-губернатора Бібікова від 21 вересня 1946 р. Шевченкові доручалося вирушити у Київську, Подільську та Волинську губернії для збору матеріалів етнографічного та історичного характеру. Основними напрямками, які йому доручалося опрацювати, були фольклорні матеріали, кургани та урочища (з точною вказівкою місця розташування, ескізами, розмірами, збором переказів та історичних відомостей про них), монументальні пам’ятки, древні споруди (з описами), будь-які древності, писемні грамоти, папери (з розпорядженням доставити безпосередньо Бібікову або, дізнавшись, де вони знаходяться, донести йому про це). Окремим, особливо важливим дорученням Шевченкові було «відвідання Почаївської лаври та замальовка її приміщень». Цей монастир був важливою складовою імперської стратегії.
 
 
Загалом, описані напрямки експедиції чітко ілюструють механізми російсько-імперської мімікрії, коли із української пам’яті викрадалася-видалялася значна частина історії, культури та інсталювалася у російську, створюючи зручну, вигідну версію.

Матеріали, на яких побудована книга, подані за кількома основними групами, що дають уявлення про волинську подорож Т. Шевченка: 1) розпорядження Г. Д. Бібікова, його листи до губернаторів Подільської та Волинської губерній, архієпископів подільського та волинського, де йшлося про необхідність сприяння Шевченкові у дорученій йому справі, інші офіційні документи, пов’язані з подорожжю; 2) малюнки, зроблені Т. Шевченком під час експедиції (зокрема, акварелі Почаївської лаври), записані ним народні пісні; 3) згадки про Поділля й Волинь у текстах Т. Шевченка після подорожі (зокрема, російськомовні повісті «Варнак» та «Прогулянка із задоволенням і не без моралі», поема «Варнак»); 4) спогади, свідчення інших людей про перебування Т. Шевченка на Волині (зокрема, спогади Федора Миколайовича Кружилки).

Видання складається із двох основних частин.

Перша містить чотири розділи з творами Т. Шевченка, в яких згадується Волинь і пов’язані з нею події. Сюди ж увійшов розділ «Пересопницьке Євангеліє» з археологічними нотатками «Переяслів».

Друга частина – це дослідження П. Кралюка «Шевченко на Волині: подорож і рефлексії», в якому детально висвітлено цей період життя письменника, художника, науковця.
 
 
 
Шевченкові верстви. Збірник. – Рівне: ПП Лапсюк. – 2013. – 432 с. ISBN 978-617-7058-12-9

Збірник знайомить з архівними документами, творами письменників, краєзнавців, митців Рівненщини, присвяченими Т. Шевченкові. Це осмислення його постаті під різними кутами, в різних аспектах та контекстах (естетичному, етичному, історичному, суспільно-політичному). Серед імен авторів можна зустріти такі відомі, як Улас Самчук, Тарас Бульба-Боровець, Євген Шморгун, Борис Тен, Петро Кралюк. Автура досить широка. Але усі у цьому збірнику об’єднані постаттю Т. Шевченка.

«Невтаємничений у цю містерію чужинець нас спитає: у чому ж суть і міць того магічного слова? Дуже проста відповідь: те слово – наше слово. Виношене у віках, переболіле і вирване живцем з нутра нашої істоти. воно каже все, що мусить сказати жива душа народу, і воно своєю неухильною правдивістю жене нас до боротьби за життя, до боротьби за наше бути, до боротьби за утвердження нас у часі і просторі» (Улас Самчук).
 
 

 
 
 
 
Тарас Шевченко – поет, художник, мислитель: (з матеріалів газети «Буковина»): бібліогр. покажч. / уклад.: Т. Д. Мурашевич, Ю. І. Калуш; наук. ред. М. Б. Зушман. – Чернівці: Чернівецький нац. ун-т, 2015. – 104 с.

Цей бібліографічний покажчик подає історію осмислення феномену Т. Шевченка на сторінках газети «Буковина» (з 1940 по 1991 – «Радянська Буковина») від часу її заснування 1885 року до 2013. Дозволяє простежити вплив діяльності, творчості, життя Т. Шевченка на формування культури, літератури нашого краю. Вступна стаття Т. Мурашевич «Газета «Буковина» у фондах Наукової бібліотеки Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича» не лише окреслює місце цього періодичного видання у фондах книгозбірні, а й висвітлює основні етапи його історії. Полегшує користування посібником іменний покажчик. Видання доповнене ілюстративним матеріалом.
 
 
 
 
Підготувала Інга Кейван